Siirry pääsisältöön

Puutarha: Kevät ottaa jo vauhtia

Piha
Vaikka lumi peittää vielä puutarhaa, voi siellä jo puuhailla kaikenlaista. Nyt voi esimerkiksi kalkita nurmikon!

 


  Kuva Huiskula

Vihreää kylpyhuoneeseen

Mikä kasvi viihtyisi kylpyhuoneessa sittenkin, kun valot on sammutettu? Ei mikään, jos huoneessa ei ole ikkunaa. Hämärään tyytyvät kuitenkin muratti, tuonenkielo, köynnösparsa ja kodinonni. Ruukkuja voi myös siirtää välillä valoisampaan paikkaan voimia keräämään. Kylpyhuonetta voi piristää muutamalla kukkaruukulla, ja ikkunan edessä on hieno paikka vaikkapa amppeli – saniaiselle tai juorulle.

Nyt puutarhassa

  • Hanki nyt suppilokukan mukulat. Liota niitä vuorokauden ajan haaleassa vedessä ja pistä ruukkuihin turpeen ja hiekan seokseen parin sentin syvyyteen. Kastele hiukan ja juurruta lämpimässä paikassa. Kasvi on helppohoitoinen ja kukinta muhkeaa.
  • Muista nurmikoiden kalkitus! Sen voi tehdä näppärästi lumien aikaankin, ja silloin kalkki myös painuu lumien sulamisen myötä maahan. Edullisinta on jauheinen dolomiittikalkki.
  • Kylvä paprikat, purjot ja sellerit maaliskuun puolivälin tienoissa, tomaatit kuun lopulla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kuva Futureimagebank

Punkit pois

Jokakeväinen marina mustaherukan äkämäpunkeista ei ole turhaa, sillä kyseessä on yksi herukan pahimmista tuholaisista. Punkkiset silmut turpoavat keväällä palloiksi ja kuivuvat myöhemmin. Touko-kesäkuussa punkit siirtyvät uusiin silmuaiheisiin ja leviävät vauhdilla. Riesa ei häviä itsestään, eikä tehokasta torjunta-ainetta ole. Silmujen kerääminen ja pahasti saastuneiden oksien poisto auttaa. Tee muutaman kerran kierros pensaissa, ryhdy ajoissa poimimaan kevään satoa ja tuikkaa saastuneet kasvinosat nuotioon!

Rungot valkeiksi

Arkojen puiden keväiset runkovauriot ovat yleistyneet. Lahtelainen taimikauppias Antti Varpula joutuu yhä useammin selvittämään asiakkailleen, miksi kuori irtoaa kesällä hedelmäpuusta, vaahterasta tai hevoskastanjasta, vaikka jäniksistä ei ole näkynyt jälkeäkään. Nuori puu voi kuolla yllättäen, vaikka vaurio olisi tapahtunut jo edelliskeväänä.

– Kohtalokkaat runkovauriot ovat roudan, kevään kuivuuden ja auringon yhteistyötä, Antti sanoo ja muistuttaa kotipuutarhureita vanhasta kunnon tavasta valkaista arkojen nuorten puiden rungot maalis-huhtikuussa. Liitujauhosta ja rasvattomasta maidosta tehdään velli, jolla rungot sivellään 70-80 sentin korkeudelta. Tämä estää kuoren kuumenemisen ja solukkovaurioiden synnyn. Myynnissä on myös Bio-Puulevite, lisätietoa www.esbau.fi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU


Lumipalloja.

Idea!

Kellarissa juurtuvat kukkasipulit ja talvehtivat kesäkasvit ansaitsevat silloin tällöin tilkan kosteutta. Pari lumipalloa hoitaa homman helposti.

Kysy Sinikalta! Lähetä kysymyksesi osoitteeseen www.suomela.fi/ekspertit.

MAINOS
MAINOS LOPPUU