Siirry pääsisältöön

Puutarha: Kohti kevättä

Piha
Puutarhuri Sinikka Neuvonen kertoo, miten saat kasvisi ja puutarhasi kukoistamaan.
KUVAT SINIKKA NEUVONEN JA FUTUREIMAGEBANK
Nyt puutarhassa
Puutarhan ainavihantien kasvien varjostus on nyt tärkeämpää kuin koskaan.
  • Kiedo arat havukasvit ruskeaan juuttikankaaseen, vihreään varjostusverkkoon tai peittele järviruokokimpuilla. Suojaa lehtensä säilyttävät perennat havuilla tai heitä lunta päälle.
  • Anna tilkka vettä runkoruusuille, verenpisaroille ja muille kellarissa tai viileässä varastossa talvehtiville kasveille. Kastele myös juurtuvia sipuliruukkuja, niissä jo idut nousevat.
  • Pistä mustanmerenruusun käpymäiset juurakot kuohkeaan multaan juurtumaan.
Huolla huonekasvit
Maaliskuu on huonekasvien huoltokuu.
  • Jaa mullanvaihdon yhteydessä vanhoja kasveja, ota pistokkaita ja pistä kituvat surutta kompostiin.
  • Punontapajua voi kerätä koko kevättalven. Leikkaa pitkiä 1–2 -vuotisia vesoja ja kuivata ne nipuissa. Liota viikon verran ennen kuin ryhdyt töihin tai jos teet tuoreeltaan, voit antaa niiden sitkistyä ensin viikon verran. Sitten vain punomaan!
Siemenluettelot
Siemenliikkeiden luettelot tipahtavat monen viherpeukun postilaatikkoon pyytämättäkin. Jos jäit osattomaksi näistä kevääntuojista, voit tilata katalogin, selata ja tehdä ostokset netissä, esimerkiksi www.korpikangassiemen.fi, www.habitec.fi, www.isoaidinkasvit.fi tai www.hyotykasviyhdistys.fi. Hyvät lajikkeet pysyvät listoilla vuosikausia. Uudet ja erikoiset taas ovat joillekin parasta koko touhussa. Siemenvesan (puutarha.net/kauppa) luettelosta löytyvät esimerkiksi hernekasvien kummajainen maapähkinä, sokeripommi stevia ja päärynänmakuinen pepino.
OmenapuuUnelmaomena
Täysikasvuisen omenapuun malli on todellisuudessa kaikkea muuta kuin puutarhakirjojen piirroksissa, yleensä toivottoman korkea ja pysty. Viron kotipuutarhoissa näkee joskus mainioita puita, joissa vanhat oksat taipuvat kaljuina latvasta alaspäin ja lehvästö ympäröi puuta seppeleenä silmän korkeudella.
Muista jälkihoito kevään leikkausten jälkeen: taivuta nuoret versot sitomalla tai painojen avulla ja kiipeä juhannuksen tienoissa puuhun nyppimään tuoreet vesiversot pois leikkauskohdista.
Kesän kukat pistokastaimista
Helmikuun puolivälissä tulevat kesäkukkien pistokas- ja siementaimet puutarhakauppoihin. Tarjolla on melkein mitä vain pelargoneista siniviuhkoihin ja muratteihin. Taimet kasvavat nyt nopeasti, kun valo lisääntyy vauhdilla. Latvo taimia ahkerasti, jotta ne tuuhettuvat. Juurruta lisää taimia versonkärjistä.
AnanasIDEA
Ananaksen kasvatusta kaupan hedelmästä on joskus pakko kokeilla. Kierrä lehtiruusuke irti kypsästä hedelmästä ja puhdista hedelmäliha ruusukkeen kannasta. Leikkaa kanta siivuttaen lyhyemmäksi, kunnes leikkauspinnassa näkyy ruskehtavia täpliä. Ne ovat juurten aiheita. Poista alalehtiä reilusti. Anna pistokkaan kuivahtaa pari päivää ja paina sitten hiekkamultaan. Pidä kosteana. Juurtuminen vie muutaman viikon.
Lisää Sinikan vinkkejä: www.suomela.fi/vihervinkit.