Siirry pääsisältöön

Puutarha: Nyt kylvetään ja koulitaan

Piha
Huhtikuu on taimikasvattajan kuukausi. Pitenevät illat ja kuovin laulu houkuttavat ulkotöihin. Kasvihuoneessa on tunnelmallista puuhata, vaikka ulkona sataisi räntää.
Huhtikuu on taimikasvattajan kuukausi. Pitenevät illat ja kuovin laulu houkuttavat ulkotöihin. Kasvihuoneessa on tunnelmallista puuhata, vaikka ulkona sataisi räntää.
Risunpoltto on yksi kevään rattoisimmista piha-askareita! Sen luomummin tuskin pääsee eroon piikkisistä orapihlajan leikkuujätteistä ja oksankäkkyröistä. Tuleen voi kipata myös maasta löytyvät muumiotautiset omenanjätteet ja kellarin pilaantuneet varastojuurikkaat, jotka eivät oikein kelpaa kompostiin. Ota selvää, mitä kunnassa on määrätty risuroihuista – kaikin paikoin se ei ole luvallista. Äläkä päästä kuloa karkaamaan!
SalaattiMonimuotoista salaattien joukkoa juhlitaan nyt vuoden vihanneksena. Salaatti onkin monen parvekeviljelijän ja mökkipuutarhurin pikkuvihannesten ykkönen. Kaunis, kestävä ja nopeasti valmistuva on esimerkiksi tammenlehtisalaatti. Lehtisalaatit antavat satoa jo 5–6 viikon kuluttua kylvöstä. Kasvihuoneeseen voi kylvää salaatteja vaikka heti ja sisällä voi esikasvattaa avomaalle istutettavat keräsalaatin taimet huhtikuun lopusta alkaen.
Paahteisen seinänvieren pälveen nousseet pikkusipulikukat saattavat jo kärsiä kuivuudesta ja kaipaavat kastelua. Vuosien myötä sipulit usein joutuvat liian pintaan, ja onkin hyvä ripotella päälle vähän kompostia katteeksi. Hyvä hoito kukittaa komeasti ja kasvattaa pulskat uudet sipulit kesän aikana.
OrvokkiOrvokkien kausi tuntuu alkavan vuosi vuodelta aiemmin. Somat orvokkiamppelit ovat nopeasti nousseet amppelien kuumimpaan kärkeen. Tärkein syy suosioon on orvokkien verraton kylmänkestävyys, muutama pakkasaste ei haittaa. Orvokit pysyvät kunnossa jopa syksyyn asti, kun ne pidetään valossa. Siirrä ne kuitenkin pois paahteesta kesällä, nypi kuivat kukat pois ja leikkaa venähtäneen kasvuston matalaksi. Lannoita ja kastele säännöllisesti.
Pajun punojien tarveaineet eivät hevin Suomesta lopu, sen huomaa ainakin tien päällä ollessaan. Lepotilaisina leikatut oksat sopivat hyvin kuorineen käytettäviksi. Kuorittavia pajuja voi kerätä vielä juuri ennen lehtien puhkeamista, silloin kuori irtoaa helposti. Kokeile tänä keväänä punontaa, tee kaunista parvekkeelle ja puutarhaan. Ohuet, pitkät vitsat ovat parhaita. Hyviä pajukirjoja on useita ja kevään puutarhanäyttelyistä löytyy lisää virikkeitä.
Puiden ja pensaiden istutuskausi alkaa heti, kun maa on sulaa ja taimia on saatavana. Esimerkiksi vadelmat ja ruusun taimet ovat kiitollisia varhaisesta istutuksesta. Mitä aiemmin teet suunnitellun puun taimen tai pensaan siirron, sitä varmemmin se onnistuu.
RaparperiIdea
Varhaista satoa. Maassa talvehtineet maa-artisokat ja mustajuuret voit kaivella esiin heti, kun maa on sulaa. Ruohosipuli, ilmasipuli ja monivuotiseksi jäänyt valkosipuli työntävät maukasta vihreää varhain. Ruokasipuleita saattaa suurpiirteisen syyskorjuun jäljiltä löytää yhä hienossa kunnossa. Kun kumoat raparperille tumman muovisaavin suojaksi niin saat pian rapeita ruoteja. Myös nokkoset versovat pensaiden alustoilla, joten leikkaa niitä tässä vaiheessa ahkerasti ja kitke juurineen pois vasta myöhemmin.
Hortonomi Sinikka Neuvonen hoitaa puu- ja hyötytarhaansa ja neuvoo Suomelan lukijoita ajankohtaisissa viherasioissa. Hän on myös kirjoittanut ja suomentanut useita puutarhakirjoja.