Siirry pääsisältöön

Puutarha on keidas keskellä kaupunkia

Piha

Viherkeitaan ehdoton jalokivi on kookas takaterassi

Oululaisen asumalähiön pienet, alle sadan neliön pihat ovat haaste sekä suunnittelijoille että puutarhureille.

Funkkistyyliin rakennetun paritalon puolikkaan takapiha on kuitenkin osoitus onnistuneesta kokonaisuudesta, jossa on otettu huomioon sekä selkeys että käytännöllisyys.

Raamit näyttävään kaupunkikeitaaseen loi pihasuunnittelija Heidi Hannus ja itse toteutuksesta vastasi kotitarvepuutarhuriksi itseään nimittävä Anna-Maija Rimpiläinen.

Lähes täydellisen muodonmuutoksen kokenut takapiha sai uuden ilmeensä vajaassa kahdessa kuukaudessa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Kiitos kuuluu loistavalle suunnittelijalle sekä erinomaisille apuvoimille. Toimivien lähtökohtien ansiosta oli helppo lähteä rakentamaan mieleistään luomusta, Anna-Maija kiittelee tyytyväisenä.

Kivet säästöön. Alkusysäyksen pihan ehostukseen antoi Anna-Maijan mukaan takapihan ilmeettömyys sekä puutarhaa valloittaneet perennat.

– Lähdin tavoittelemaan puhuttelevaa puutarhaa, jossa avainasemassa olisivat selkeys, harmoninen värimaailma sekä korkeampi käyttöaste. Rajallinen tila antoi projektille omat haasteensa, mutta sain haluamani ja kaupan päälle vielä lukemattoman määrän toteuttamiskelpoisia ideoita.

Paritalon puutarha oli ennen muodonmuutostakin hyvässä kunnossa, joten ilmeen kohottaminen lähti liikkeelle sorakuorman tilaamisella.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Urakka alkoi terassialueen maan kuorimisella ja uuden pohjan rakentamisella. Samalla seinänvierukset tyhjennettiin, kaivettiin auki, tehtiin kestävä routasuojaus ja reunustettiin kivillä. Tästä oli hyvä jatkaa, Anna-Maija selvittää.

Kivet kaunistavat puutarhaa

Maapohjan uusiminen toi esiin myös kohtalaisen määrän kiviä, jotka kivifaniksi tunnustautuva Anna-Maija säästi puutarhansa loppuehostusta varten.

– Erilaisista kivistä saa uskomattoman ihania asetelmia ja elementtinä kivi on muutenkin yksi parhaista puutarhan kaunistajista, Anna-Maija tietää kertoa ja esittelee samalla muotoon rakennetun ja muurimaisella harkolla kehystetyn ylpeydenaiheensa.

Takapihan näyttävä perennapenkki rakennettiin suurella huolella ja runsaalla määrällä hyvälaatuista multaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Saadakseni kohtalaisen huoltovapaan penkin, kaivannon pohjalle asennettiin vahvaa kangasta oleva juurimatto ja päälle ladottiin 50 senttiä multaa. Tämän jälkeen lähdin miettimään silmälle ja olosuhteille sopivia taimia.

 

 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vaikka Anna-Maija sanoo olevansa kasvien suhteen luova kokeilija, uuteen puutarhaansa hän halusi kuitenkin selkeän värimaailman sekä väljät kasvuolosuhteet.

– Pienen pihan ongelmana on rajallisuus, joka tulee lähes kaikessa vastaan. Lajeja ei saa olla liikaa ja niiden sijoittelussakin täytyy olla tarkkana. Tiedän kokemuksesta, että kukat tarvitsevat menestyäkseen myös elintilaa ja oikeat ”naapurit”.

Anna-Maijan länsisuuntainen puutarha on osoittautunut hyväksi kasvupaikaksi myös hieman herkkähipiäisemmillekin kasveille.

– Takapiha tarjoaa sopivasti niin valoa, varjoa kuin tuulensuojaakin ja pyörillä kulkevia kasvilavoja siirrellään tilanteen mukaan.

Sen sijaan omenapuiden kanssa Anna- Maijalla on ollut pieniä vastoinkäymisiä.

– Purppuraomenapuun kanssa ei ole minkäänlaisia ongelmia. Kaunotar soveltuu mainiosti joukkoon ja antaa sadon lisäksi myös runsaasti näyttävyyttä. Sen sijaan koristeomenapuut päätyivät jänisten suuhun, joten ilo tämän lajin osalta jäi lyhytaikaiseksi.

Meksikolaista kauneutta. Paritalon kasvikeitaaseen tuli hauskalla tavalla uutta ilmettä, kun monivuotisiin perennoihin mieltynyt Anna-Maija istutti puutarhaansa myös lukuisan määrän yksivuotisia kasveja.

Perennoista iiris, liljat, angervot ja sarviorvokki säilyttivät ryhdikkäinä asemansa, mutta pioneista tuli pienoinen haaste, kun kaunokaiset tyrmistyivät siirrosta.

Yksivuotisista muun muassa marketta ja pelargonia antavat pirteän ripauksen väriä tyylikkään harmoniseen viherkivipuutarhaan.

Vinkki: kaada juoksevaa tervaa ampiaispesän suulle, jos ampiaiset kiusaavat puutarhassasi.
Hyvä vinkki: Kaada juoksevaa tervaa ampiaispesän suulle, jos ampiaiset kiusaavat puutarhassasi!

Meksikolaista kauneutta oululaiseen kaupunkipuutarhaan tuovat kesäkuusta myöhäiseen syksyyn kukkivat daaliat.

– Halusin puutarhan, jossa jokaisena vuodenaikana kukkivat eri kukat. Tätä unelmaa tukevat myös syvästi rakastamani amppelit, joista amppelivaula on uusin tuttavuuteni, Anna-Maija kertoo.

 

Ilmettä tasoilla

 Vaikka rajallinen tila muistutti jatkuvasti olemassaolostaan, Anna-Maija halusi puutarhaansa myös ripauksen persoonallisuutta.

Se syntyi käytännölliseksi ratkaisuksi osoittautuneilla tasoilla, porrasaskelmilla ja erinomaisina näkösuojina toimivilla säleiköillä.

Siirrettävät kasvilavat mahdollistavat takuuvarman yrttisadon. Olin hieman yllättynyt, että näinkin pienillä hankinnoilla pikkupuutarhan tuottoa ja toimivuutta saadaan nostettua, Anna-Maija iloitsee.

Anna-Maija Rimpiläinen halusi uudistuksen myötä nostattaa puutarhansa käyttöastetta.
Anna-Maija Rimpiläinen halusi uudistuksen myötä nostattaa puutarhansa käyttöastetta.

Paritalon viherkeitaan ehdoton jalokivi on kuitenkin takaterassi, jonka neliöissä talon rouva ei halunnut säästellä.

– Halusin viihtyisän oleskelutilan, jossa voi järjestää vaikka pienimuotoisia puutarhajuhlia. Terassista tuli odotettua toimivampi, joten käyttöaste on selkeästi moninkertaistunut.

Kovassa käytössä on myös etupihalle rakennettu aamuterassi, jota hallitsevat romanttisen valkoiset kalusteet sekä samaan sävyyn säteilevät marketat.

Siistin yleisilmeen paritalon viherkeitaaseen antavat reunuskivet, joiden ansiosta nurmikko on helppo leikata.

Myös uusittu valaistus ja valmiiksi rakennettu vesiaihe ovat Anna-Maijan mieleen.

– Valaistuksen ansiosta puutarha pääsee myös syyspimeillä oikeuksiinsa. Varsinkin penkkeihin upotetut matalat valot yllättivät upeudellaan.

– Valaistusta suunniteltaessa pitää olla tarkka. Lamppuja ei kannata roiskia minne sattuu ja valaisimien määrässäkään ei kannata mennä mahdottomuuksiin.

Vesiaiheen kohdalla Anna-Maija on halunnut ottaa pienen aikalisän.

– Eteen tuli runsaudensarvi. Mietinnässä on pieni ja yksinkertainen suihkulähde, mutta niitäkin on niin monenlaisia. Lieneeköhän vesiaiheesta muodostumassa tämän projektin haastavin osuus, Anna-Maija pohtii.

Muutokset

 • Takaterassin laajennus
 • Muotoon rakennetut perennapenkit
 • Seinänvieruslaudoituksen vaihto kiveen
 • Valaistuksen uusinta
 • Värimaailman selkeyttäminen
 • Siirrettävät yrttilaatikot
 • Pyörillä kulkevat kasvilaatikot
 • Näköestepilari
 • Vesialue
 • Leviävien kasvien hävittäminen
 • Koristekivien käyttö
 • Romanttinen aamukahviterassi
 • Rohkea tasojen ja porrasaskelmien käyttö
 • Helppo muunneltavuus

Puutarhan erikoisuudet

 • Pienen pihan tehokas käyttö
 • Ympäristön huomioon ottaminen
 • Luonnonkivien hyödyntäminen
 • Massiivinen kivimuuri
 • Grillittömyys
 • Erillinen puutarhasuunnitelma
 • Nopea toteutus
 • Ulkopuoliset ammattilaiset
 • 990 litraa multaa
 • Kuorma-autollinen soraa

Upeat kuvat puutarhasta seuraavalla sivulla.

Etupihan romanttinen aamuterassi on pieni mutta toimiva. Etupihan romanttinen aamuterassi on pieni mutta toimiva.

Rajallisesta tilasta huolimatta takapiha koki raikkaan muodonmuutoksen selkeästi rakennetuilla yksityiskohdilla.Rajallisesta tilasta huolimatta takapiha koki raikkaan muodonmuutoksen selkeästi rakennetuilla yksityiskohdilla.

Harkosta saa näyttävän muurin istutuksille ja kivetyksen ansiosta nurmikko on helppo leikata.Reunatontin vakiovarusteisiin kuuluu näyttävä näköeste.
Harkosta saa näyttävän muurin istutuksille ja kivetyksen ansiosta nurmikko on helppo leikata.
Reunatontin vakiovarusteisiin kuuluu näyttävä näköeste.