Siirry pääsisältöön

Osallistu kilpailuun!

Voit voittaa Tempur-tyynyn

Puutarha: Tukea köynnöksille!

Piha
Monivuotisilla köynnöksillä saat puutarhaasi taivasta kohti kurottelevia yksityiskohtia sekä suloisia puutarhahuoneita. Eri lajeja yhdistelemällä pääset nauttimaan yhtä lailla lehtien rehevyydestä kuin kukkien kauneudesta.

Tuoksuköynnöskuusama ja humala kieppuvat vihreää iglua muistuttavan köynnöshuvimajan rakenteissa. Majaan paistaa alkukesästä aurinko, mutta loppukesästä tuuhea lehvämaja toimii puutarhan vilpoisana leikki- tai taukopaikkana. Kesä-heinäkuussa köynnöskuusama huumaa kermanvalkoisten kukkien tuoksullaan, ja kauniiden kukkien lakastuttua humalan tuuhea lehdistö ottaa vallan.

Köynnösmaja on vain yksi monista persoonallisista ratkaisuista, joihin köynnökset puutarhassa sopivat. Niiden käyttökelpoisuus perustuu rentovartisuuteen – köynnökset saavuttavat huomattavan korkeuden ja hyvät valo-olosuhteet tuhlaamatta voimavarojaan tukisolukon muodostamiseen.

Kaariportteihin ja puunrungolle

Kokeile ja yhdistele rohkeasti köynnöksiä erilaisissa paikoissa. Parhaaseen lopputulokseen pääset, kun huomioit lajia valitessasi köynnösten kiipeilytavat ja kasvupaikkavaatimukset. Esimerkiksi sukunsa ainoalla kiipeilijällä, köynnöshortensialla, on kiipimäjuuret, joilla se tarrautuu helposti kallioon tai puun runkoon. Lisäksi köynnöshortensia viihtyy ja kukkii täysin varjossa, kunhan maa on syvämultaista ja vettä hyvin pidättävää.

Köynnökset ovat parhaiten edukseen, jos ne kohoavat esiin koristeellisen tukikehikon johdattelemina. Kukkea ruusuportti on meidän oloissamme upea saavutus, mutta usein voimme vain unelmoida siitä. Köynnösruusut eivät ole oikeastaan köynnöksiä, vaan piikkiensä avulla tukeensa tarrautuvia pitkäversoisia pensasruusuja. Onneksi paljon lämpöä ja valoa vaativat ruusut eivät ole ainoa vaihtoehto paratiisinomaisen kaariportin luomiseen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Avuksi ovat tulleet kärhöt, joista jalo- eli loistokärhöt kukkivat suurina kuin teevadit ja pienikukkaiset kärhöt kurkkivat tyytyväisinä muiden puolivarjossa viihtyvien köynnösten, esimerkiksi piippuköynnöksen, lomasta. Osalla kärhöistä on erityiset kärhet, joiden avulla ne kohoavat yläilmoihin, mutta suurin osa takertuu tukeensa ohuen lehtiruodin avulla.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla. Kokeile puutarhassasi monivuotisia ruohovartisia köynnöksiä!

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Köynnöshuvimaja kootaan pitkistä harjateräksistä, jotka hitsataan tai liitetään paksulla rautalangalla yhteen kaarevaan muotoon.
Köynnöshuvimaja kootaan pitkistä harjateräksistä, jotka hitsataan tai liitetään paksulla rautalangalla yhteen kaarevaan muotoon. Muista jättää lehvämajaan oviaukko! Maja peittyy tuoksuköynnöskuusaman ja humalan kasvustoilla kesän kuluessa.

Kärhöt tarvitsevat köynnöstuen, ja sellaisena voi toimia myös toinen kasvi. Hedelmäpuut ovat mitä mainioin jalusta kärhöjen kasvatukseen. Vanhaa, risuista omenapuuta ei välttämättä kannata kaataa, vaan voit istuttaa sen juurelle runkoa somistamaan esimerkiksi kerrannaiskukkaisia alppikärhölajikkeita. Kärhöt kiipeävät paremmin puuhun, kun kierrät esimerkiksi kanaverkkoa pienen matkaa rungon ympärille. Muutaman vuoden päästä keväällä pienet kukat helkkyvät oksilla kuin tiu’ut, ja syksyllä siemenhahtuvat elävöittävät kenties muuten sadotta jäänyttä puuta. Myös rotevat pensaat, esimerkiksi pensasruusut ja jasmikkeet jaksavat kantaa oksillaan hentojen kärhöjen painon.

Köynnösrakenteissa kannattaa suosia useita lajeja. Jos yksi saa siipeensä talven pakkasista, muut jatkavat kohteen värittämistä ja säilyttävät sen vehreänä. Lisäksi eri lajien avulla pidennät kukinta-aikaa. Alppikärhöt kukkivat alkukesästä, köynnösruusut ja köynnöskuusamat sekä jalokärhöt keskikesällä ja loppukesästä esimerkiksi vielä melko harvinainen köynnösukonhattu, joka kuuluu perennamaisiin köynnöksiin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kokeile puutarhassasi myös muita monivuotisia ruohovartisia köynnöksiä, kuten koiranköynnöstä, ruusunätkelmää, köynnöspinaattia ja humalaa. Ne ovat helppohoitoisia oikeille kasvupaikoille istutettuina. Esimerkiksi humala viihtyy Pohjois-Suomea myöten, kunhan se saa kasvaa tuoreessa ja ravinteikkaassa maassa. Kuivassa ja aurinkoisessa paikassa se kärsii. Istuta karhunköynnös ja kiinankurkku puolestaan paikkaan, jossa ne saavat levittäytyä rauhassa, sillä voimakaskasvuisina ne muuten valtaavat muilta kasvutilan.

Ruohovartisten köynnösten leikkauskin on vaivatonta, sillä ne kasvattavat joka kevät uudet versot talvella kuolleiden tilalle.

Alppikärhö ’Ruby’
Alppikärhö ’Ruby’ avaa noin viisisenttiset kukkansa touko–kesäkuussa. Jopa kolmeen metriin kiipivä köynnös menestyy parhaiten puolivarjossa.

Tilanjakajiksi ja näkösuojiksi

Onko tunnelmallisempaa paikkaa puutarhassa kuin ilmava köynnöspergola, jonka alla voi nauttia illallista kynttilän valossa! Viinirypäleet tai riippuvat kukkatertut ovat etelän unelmia, joskin kestävin viiniköynnöslajikkeemme ’Beta’ tuottaa usein rypäleitä aurinkoisena kesänä. Varmat ja rotevat köynnökset, kuten villiviinit, piippuköynnös ja kelasköynnös, ovat myös erinomaisia kasveja verhoamaan katoksia. Ne ovat suhteellisen nopeakasvuisia, ja villiviini ja kelasköynnös ilahduttavat lisäksi värikkäällä syysasullaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Paitsi kattoina, köynnökset ovat erinomaisia myös erilaisten tilojen jakajina sekä näkösuojina. Niillä saatkin rakennettua puutarhahuoneita, joissa ne voivat muodostaa lattian, seinät ja katon. Tallaamista köynnökset eivät kestä, joten lattialla ne toimivat lähinnä koristeellisina maanpeittäjinä. Köynnöshortensia, köynnöskuusamat, villiviinit ja muratti ovat kaikki hyviä tähän tarkoitukseen.

Oleskelupation ei tarvitse olla kauttaaltaan huonemainen, vaan esimerkiksi pöytäryhmää voi sivuta vihreä seinärakenne vain yhdeltä tai kahdelta suunnalta. Tuuhean seinän luovat viiniköynnösten lisäksi esimerkiksi palsamiköynnös ja kiinanlaikkuköynnös. Köynnösseinämä, jossa kärhöt ja köynnöskuusamat tai -ruusut kukkivat peräjälkeen, on kuin elävä tapetti, jonka kukkakuosit ja värit vaihtuvat kesän edetessä.

Lisää kauniita köynnöskuvia seuraavalla sivulla.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

 

Saat vaihtelua useilla eri köynnöslajeilla

Harjateräksillä saa perennapenkkiin tai pensaiden joukkoon hauskoja kaarikasvustoja
Harjateräksillä saa perennapenkkiin tai pensaiden joukkoon hauskoja kaarikasvustoja. Etummaisessa kaaressa kukkii loistokärhö ’Petit Faucon’ ja takakaaressa ’Nikolai Rubtsov’.

 

Salkokäytävän luominen onnistuu tukensa ympärille kietoutuvilla köynnöksillä. Säleikkövilliviini on mainio maanpeittokasvi humalasalkojen ja runkomaisen tuijan alustalle.
Salkokäytävän luominen onnistuu tukensa ympärille kietoutuvilla köynnöksillä. Yleensä köynnökset kiertyvät vastapäivään, mutta humalat ja köynnöskuusamat kietoutuvat myötäpäivään. Käytävän päälle voi asettaa katoksi valurautaverkon, johon köynnökset, kuten tässä humalat, ajan myötä kasvavat.Säleikkövilliviini on mainio maanpeittokasvi humalasalkojen ja runkomaisen tuijan alustalle.

 

Katseilta suojaisan pation kattona on säleikkövilliviini, seinää koristaa oranssi tuliköynnöskuusama.  ’Ville de Lyon’ -jalokärhön kukat puhkeavat heinäkuun lopulla saman vuoden versoihin
Katseilta suojaisan pation kattona on säleikkövilliviini, seinää koristaa oranssi tuliköynnöskuusama.’Ville de Lyon’ -jalokärhön kukat puhkeavat heinäkuun lopulla saman vuoden versoihin. Kärhö kuuluu Jackmanii-ryhmään.

 

Piippuköynnös kiertyy myötäpäivään.Tuoksuköynnöskuusama on yksi puutarhan parhaista tuoksukasveista.
Piippuköynnös kiertyy myötäpäivään. Kuva Matti Lahtinen.Tuoksuköynnöskuusama on yksi puutarhan parhaista tuoksukasveista. Se menestyy III-vyöhykkeelle asti, mutta maanpeittokasvina lumen alla jopa IV–V-vyöhykkeellä.

 

Uhkea köynnösruusu ’Flammentanz’ kukkii noin kolme viikkoa lämpimällä seinustalla. Tukeva, 3,2 m korkea puinen tukikehikko on tehty neljästä tolpparimasta ja jäykistetty siksak-rimoituksella joka sivulta.
Uhkea köynnösruusu ’Flammentanz’ kukkii noin kolme viikkoa lämpimällä seinustalla.Tukeva, 3,2 m korkea puinen tukikehikko on tehty neljästä tolpparimasta ja jäykistetty siksak-rimoituksella joka sivulta. Rimat kiinnittyvät lähellä maanpintaa neljään L-rautaan, jotka on upotettu maahan puolen metrin syvyyteen.

 

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.