MAINOS

Puutarhaideat – 25 ideaa ja kuvaa – näin viimeistelet puutarhasi!

Piha

Puutarhaideat - listasimme helposti toteutettavia yksityiskohtia ja kasveja, jotka antavat upean loppusilauksen pihaasi. Lue vinkit ja toteuta itse.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Saat puutarhasta tasapainoisen, kun rajaat istutukset selkeästi ja valitset rakennusten tyyliin sopivat materiaalit. Bongaa tästä käytännölliset puutarhaideat ja ala suunnitella tulevan sesongin pihatöitä.

1. Tiililadonta on koristeellinen puutarhakäytäväksi

Puutarhaideat, tiililadonta - suomela.fi

Kun kiinnität tiilet maakosteaan betoniin, ne kestävät hyvin paikoillaan. Asennushiekkaan pitkittäin upotettu pylväs paitsi rajaa kohopenkkiä, myös pitelee mullan takanaaan. Rikkaruohotkin saat helposti poistettua siististi rajatulta pinnalta. Kuvan kohopenkissä kasvaa koristeellista mustakaalia, kehäkukkaa sekä omenapuu.

2. Tiilestä muurattu grilli sulautuu perennojen lomaan

Puutarhaideat, tiilista muurattu grilli - suomela.fi

Grillituokiosta tulee mukava, kun voit samalla nauttia puutarhan tuoksuista, kukinnasta ja vaikkapa perhosten seuraamisesta. Etualalla kukkii varjolilja (Lilium martagon). Rakenna grilli routimattomalle sorapohjalle ja laatoita myös grillin ympärys, jolloin maa ei grilliä käytettäessä liety jalkojen alla.

3. Ainavihannat havukasvit

Puutarhaideat, ainavihannat havukasvit

Ainavihantien havukasvien seuraan viety terrakottaruukku antaa sisältöä ja väriä ryhmään. Mielenkiintoa lisää ruukulle johtava tiilipolku. Pienikin rakenne tuo eloa näkymään, ja jos polun käyttö on vähäistä, suuria perustustöitäkään ei tarvita. Laita tiilten alustaksi juurimatto estämään rikkaruohojen läpikasvua. Juurimaton päälle lisättyyn hienoon asennushiekkaan tiilet on helppo latoa tasaisesti.

4.Yrttimaata rajaavat reunakivet

matala reunakivi - yrttimaa - suomela.fi

Yrttimaata rajaamaan riittävät matalatkin reunakivet. Säännöllinen kivirivi on siisti ja helppohoitoinen. Yrttitarhasta tulee pihan helmi, kun viimeistelet kylvökset kauniilla nimilapuilla tai kekseliäillä uusiovälineistä kehitetyillä merkkauspohjilla kuten kertakäyttöveitsillä. Ruohosilppukate lannoittaa maata ja pitää kasvualustan vapaana rikkaruohoista.

5. Kattotiilet jakavat vihannesmaan

kattotiilet vihannesmaan jakajana - suomela.fi

Kattotiilet jakavat vihannesmaan yksiköiksi. Nurkkiin istutetut miekkaliljat (Gladiolus) koristavat syksyn tullessa hyötykasvialueita. Kattotiilet on helppo varastoida, ja jos niitä on paljon, voit latoa niistä vaikka matalan muurin.

6. Sadevesikaivo toivomuslähteenä

sadevesikaivo - suomela.fi

Sadevesikaivo puutarhassa on kuin sadun toivomuslähde. Matala kaivo on avoimenakin turvallinen, ja pohjan mosaiikkikuvio tekee siitä erityisen koristeellisen. Mittasuhteiltaan pieni rakenne on sovitettu istutuksiin ja terassirakenteeseen sulautuvaksi. Rengaskaivo on helppo toteuttaa, ja se tuo oleskelupaikan yhteyteen toiminnallisuutta.

7. Kivilohkareet

kivilohkareet - suomela.fi

Kivilohkareilla rajaat istutukset selkeästi omaksi kokonaisuudekseen. Kapea nurmikaistale johdattaa katsetta ja kulkua tilavalle aukiolle. Suuressa mittakaavassa toimivat parhaiten kyllin isot ja suorareunaiset kivet. Pitkällä matkalla suuretkin järkäleet kesyyntyvät kaaren muotoon.

8. Graniittimuuri

graniittimuuri - suomela.fi

Graniittimuuri saa persoonallisen ilmeen, kun ladot sen salmiakkikuvioksi. Näkymää pehmentää ja lisäsuojaa tuo muurin taustalle istutettu pensasaita. Lohkareiden muurauskohdat sammaloituvat ajan myötä kauniisti. Voit toteuttaa ladontamallia myös pienemmissä yksityiskohdissa tai esimerkiksi tukimuurissa.

9. Hyödynnä maakivet

hyödynnä maakivet - suomela.fi

Hyödynnä maakivet puutarhassa, jos niitä sieltä nousee. Saat kivistä reunukset kohopenkkiin tai penkereen pidikkeet tasaamaan maaston korkeuseroja. Pengerretty kasvualusta on luiskaa helppohoitoisempi. Etualalla kasvaa maatapeittävää kevätkaihonkukkaa (Omphalodes verna) ja kukkivaa kesäpikkusydäntä (Dicentra formosa).

10. Kivenlohkareportaat

Puutarhaideat – 25 ideaa ja kuvaa – näin viimeistelet puutarhasi! kivenlohkareportaat - suomela.fi

Kivenlohkareportaat kestävät paikoillaan, kun valitset kyllin suuret astinkivet ja ladot kivet alhaalta ylöspäin hieman toistensa päälle. Maanpeittoperennaksi puolivarjoon sopii nopeasti leviävä rönsytiarella (Tiarella cordifolia), joka ei anna rikkaruohoille valtaa polun varrella. Kun perustat uutta aluetta, käytä juurimattoa estämään juuririkkaruohojen ilmaantumista – portaikon välit on muuten hankala kitkeä. Luonnonmukaiseen ympäristöön luonnonkiviportaat soveltuvat hyvin eivätkä ole kalliit rakentaa.

11. Graniittiset reunakivet

Puutarhaideat – 25 ideaa ja kuvaa – näin viimeistelet puutarhasi!, graniittiset reunakivet - suomela.fi

Graniittiset reunakivet jaksottavat hiekkakäytävällä kulkua miellyttävästi. Käytävä ei vietä liian jyrkästi, kun tasaat kaltevuutta loivasti porrastamalla. Graniittinen reunakivi on arvokas, mutta tähän ratkaisuun tarvittava pieni määrä ei kaada niukkaakaan budjettia. Luonnonkivireunus rajaa sulavasti käytävän reunaa.

12.Kivipuro

kivipuro - suomela.fi

Kivipuro on koristeellinen, vaikka vesi ei virtaisikaan. Se näyttää luonnolliselta, kun varmistat, ettei allasmuovi näy mistään kohdasta. Jos vettä ei ole tarkoitus ohjata uomaan, eristävä matto riittää allaskumin sijasta pitämään rikkaruohot poissa.

13. Syvännepuutarha

syvännepuutarha - suomela.fi

Syvännepuutarha antaa tuulensuojaa ja tuntuu turvalliselta oleskelutilalta. Luonnonkivistä ladottu tukimuuri toimii siistinä seinämänä ja estää maan valumisen. Myös tulisijaa on kivetyllä alueella turvallista käyttää. Lamoherukka (Ribes glandulosum) pehmentää kivistä ilmettä.

14. Puutarhaideat kaipaavat väriä

puutarhasilta - sillan kaari puutarha - suomela.fi

Väri virkistää! Älä suotta kaihda kirkkaitakaan värejä puutarhassasi, etenkään pieninä pintoina. Sininen, turkoosi ja tiilenpunainen ovat perinteisiä värejä esimerkiksi rakennusten ovissa. Rakenteiden sävyjä kannattaakin valita rakennuksista löytyvien värien mukaan, jolloin vaikutelmasta tulee yhtenäinen. Sillan kaari nousee esiin vuorenkilven (Bergenia) vihreästä.

15. Kasveja moderniin ympäristöön

puutarha - moderni ympäristö - suomela.fi

Modernissa ympäristössä puutarhan kasvivalinnatkin voivat olla askeettisia. Rantavehnä (Leymus arenarius) tuo pelkistettyyn pihaan tuulahduksen luonnonmaisemasta. Lankkupolun alusta on viimeistelty rantakivin. Käytä kyllin järeää puutavaraa, jotta käytävä tai terassi ei notku jalkojen alla. Hieno hiekka sopii katteeksi muillekin puutarhan istutuksille, jos alusta on tasainen eikä ole vaaraa, että valumavesi vie hiekat mukanaan.

16. Pitkospuut

pitkospuut puutarha - suomela.fi

Pitkospuut ovat edustuskelpoiset monenlaisessa puutarhassa. Tukevasti perustettuna ne ovat helppokulkuiset ja soveltuvat varsinkin luonnonmukaiseen tyyliin. Selkeälinjaisuutensa vuoksi ne ovat vakiintuneet myös japanilaistyylisten puutarhojen rakenteeksi. Käsittelemätön puu patinoituu vuosien kuluessa kestäväksi ja harmaantuu kauniisti. Kun puu ei ole kosketuksessa maahan, se kestää kyllästämättäkin.

17. Käsinvaletut betoniastiat

käsinvaletut betoniastiat - suomela.fi

Käsinvaletut betoniastiatlöytävät puutarhasta helposti paikkansa. Klassinen laakea muoto kerää hyvin vettä tai toimii kulhona kävyille, kiville tai vaikkapa pientyövälineille. Astiat on valettu muotoillun hiekkakeon päälle, jolloin niihin on saatu loiva reuna. Betoni värjäytyy harmaasta punaiseksi valitun hiekan sävystä riippuen.

18. Riukuportti syntyy

riukuportti - suomela.fi

Riukuportti syntyy vuolemalla nuorista puista kuori pois ja kyllästämällä rimat joko puukyllästeellä tai tervalla. Kuvan porttiin on lisäksi kiinnitetty luonnonkuituinen ruukku kesäkukille. Mustat tehosteet antavat portin ilmeelle jäntevää lisäpotkua.

19. Takorautaiset yksityiskohdat

takorautakoriste - suomela.fi

Takorauta on ruostuessaankin kaunis. Portin kahvaan on helppo tarttua, ja kokonsa vuoksi sen huomaa jo kauempaakin. Kierrätysmateriaalien joukosta kannattaa etsiä yksilöllisiä ratkaisuja ovenkahvoiksi, letkutelineiksi ja amppelinpidikkeiksi. Sepät takovat pajoissaan ja usein myös markkinatapahtumissa asiakkaiden toiveiden mukaisia töitä, jotka sopivat puutarhaan käyttöesineiksi ja somisteiksi.

20. Tiiliset salaojaputket

tiiliset salaojaputket - suomela.fi

Salaojaputket tehtiin aiemmin tiilestä. Muoviputkien syrjäyttämät tiiliputket joutavat jo koristekäyttöön, mutta monenlaista muutakin käyttöä niille voi keksiä. Reunuksina pystyssä tai poikittain, hyllynkannakkeina tai koristeellisina painoina ne toimivat puutarhassa vuodesta toiseen. Mikäpä estää käyttämästä niitä edelleen myös pienimuotoisiin salaojituksiin.

21. Luonnon ja puutarhan rajakohta

luonnon ja puutarhan rajakohta - suomela.fi

Luonnon ja puutarhan rajakohta kannattaa ratkaista selkeästi. Kallio erottaa hoidetun puutarhan ja luonnontilaisen metsän luontevasti, kun istutat viljelykasvit kallion reunaan asti.

22. Lehtipuu tilanrakentajana

Puutarhaideat – 25 ideaa ja kuvaa – näin viimeistelet puutarhasi!, lehtipuu tilanrakentajana - suomela.fi

Tilanrakentajana on lehtipuu, joka muodostaa oleskelupaikkaan suojaavan lehtikaton. Leveälatvuksinen mantšurianjalopähkinä (Juglans mandshurica) on erityisen komea ja yksittäispuu ja tuo puutarhaan itämaista tuntua.

23. Selkeä rajaaminen

Puutarhaideat – 25 ideaa ja kuvaa – näin viimeistelet puutarhasi! istutusten selkeä rajaaminen - suomela.fi

Selkeä rajaaminen helpottaa hoitoa ja jäsentää puutarhaa. Kunnosta puiden alustat yrteille, perennoille tai katteille, jolloin ruohonleikkuu helpottuu ja rungot säästyvät kolhuilta. Käytä rajaamiseen tasakärkistä rajauslapiota.

24. Maanpeittoperennat

Puutarhaideat – 25 ideaa ja kuvaa – näin viimeistelet puutarhasi!, maanpeittoperenna

Maanpeittoperennat, kuten kirjavalehtinen hopeatäpläpeippi (Lamium maculatum) ja maahumala (Glechoma hederacea), sopivat puiden siimekseen, missä ne saavat levitä vapaasti.

25. Vihermatto

Puutarhaideat – 25 ideaa ja kuvaa – näin viimeistelet puutarhasi!, vihermatto

Vihermatto on siirtonurmikon tavoin kätevä, kun tarvitset nopeasti valmista pintaa. Maksaruohomattoa myyvät esimerkiksi EG-Trading ja Terolan taimitarha. Kuvatekstit: Poltettu punatiili kestää säänvaihtelut. Kivet ovat puutarhassa aina käyttökelpoisia. Puu taipuu kohteen tyylin mukaan. Käytä yksityiskohtia mausteena. Kasveilla luot tiloja ja tunnelmaa.

Tämä artikkeli on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden kanssa. www.kotipuutarha.fi

Lue myös: Satumainen puutarha, Puutarhatuotteita netistä, Pergolat, köynnöskaaret ja tilanjakajat jäsentävät puutarhaa, Viherpeukalon muistilista, Kasvit muokkaavat pihan tunnelman ja Mitä viljelisin kasvihuoneessa? 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

istutukset pihasuunnittelu puutarhasuunnittelu


Lisää samasta aiheesta