MAINOS

Puutarhaideoita – Keittiöpuutarha valtasi pihan

Piha

Kekseliäs ja koristeellinen piha kätkee salaisuuden, jota ensisilmäyksellä ei huomaa. Koko pihaa leimaa keittiöpuutarha, jonka osia on rakennettu joka puolelle puutarhaa.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Tästä pihasta ei oma sato lopu kesken. Omakotitalon pihan 1 250 neliötä on tarkkaan mietitty ja suunniteltu. Hyötykasveille on annettu poikkeuksellisen paljon tilaa, ja kasvulavoja on eri puolilla puutarhaa. Maria Kesänen yhdistää hyöty- ja koristekasveja cottage garden -tyylisuunnan hengessä. Värimaailma on hempeä ja pastellinen – kuin karkki!

Kesästen keittiöpuutarha on kaukana perinteisestä perunapellosta. Vihannekset kasvavat kauniisti rajatussa tilassa ja singelipolut tekevät puutarhasta kutsuvan. Jokainen hyötyalue on rajattu nurmesta maahan upotetuilla reunakivillä. Lopputulos on siisti ja viimeistelty.

Kesähuoneen edustan perennapenkeissä toistuvat romanttiset sävyt. Rungollinen pikkusyreeni ‘Palibin’ on pyöreälatvainen pikkupuu. Se kukkii runsaasti kesäkuussa ja menestyy myös reilun kokoisessa ruukussa. Jättituijasta tehdyn Growhouse Classic -kasvihuoneen (7,2 m2) runko harmaantuu käsittelemättömänä kauniisti vuosien kuluessa.

Satoisa ja soma

Keittiöpuutarha ei ole vain yksi iso alue pihassa. Hyötykasveja on ympäri puutarhaa. Maria jakaa keittiöpuutarhan puheissaan vanhaan ja uuteen osaan, sillä puutarha on rakentunut vuosien saatossa. Rajanveto koriste- ja keittiöpuutarhan välillä on hyvin häilyvä. Satokasvit ja silmänruoka kasvavat sulassa sovussa.

– Olen innokas ruoanlaittaja, ja syötävät kasvit ovat erityisen lähellä sydäntäni, kertoo Maria.

Kekseliäs Maria on nivonut hyöty- ja koristekasvit taidokkaasti yhteen. Keittiöpuutarhan pienilmastoa parantaa säleikkövilliviinin peittämä pystypergola. Toisella puolella tuulensuojana on eri lajikkeista koostuva syreeniaita. Hedelmäpuut toimittavat myös puutarhan koristepuiden virkaa. Satoisa omenapuu saa juurelleen joka kesä uudet kesäkukat. Keväällä runsaasti kukkiva kirsikkapuu tuo kasvihuoneeseen kaivattua varjoa. On sanomattakin selvää, että kasvihuone komeilee puutarhan paraatipaikalla.

Keittiöpuutarhan rakenteet ja kasvit ovat tärkeä osa puutarhan näkymiä. Niitä ei ole turhaan yritetty peittää. Rytmi ja mielenkiinto on luotu tiloilla, jotka avautuvat ja sulkeutuvat vuorotellen. Kaikkea ei tarvitse nähdä kerralla. Pergolaseinämän tai kulman takana odottaa aina uusi ja elämyksellinen osa puutarhaa.

Maria istuttaa keittiöpuutarhaan myös ruokakaupan hyllystä löytyviä yrttiruukkuja. Satoa saa koko kesän, kun valitsee elinvoimaisia yksilöitä, joissa on paljon versoja. Kuukausimansikan hajakylvetyt taimet koulitaan omiin ruukkuihinsa taimimultaan. Kuukausimansikka tekee ahomansikan makuisia marjoja pitkin kesää.

Ensin oli nurmikko

Tiheään rakennetun taajama-alueen piha oli alkuun tyypillinen pientalopiha. Vanhan mansikkapellon paikalle rakennetusta alueesta muistutti sieltä täältä nouseva mansikka, jota yhä kasvoi pihassa. Avara tontti oli nurmikkoa ja näkymä kantoi yli naapuruston. Siihen Maria halusi muutoksen.

Saviseen maahan syntyi kohopenkkejä puuvartisille kasveille. Penkkeihin Maria istutti monilajisen pensasaidanteen reunustamaan pihaa. Vapaasti kasvavassa pensasaidanteessa on muun muassa mongolianvaahteraa, marjaomenapensaita, koristeomenapuita, lumipalloheittä ja erilaisia angervoja. Aidanteiden sisään alkoi rakentua puutarha. Kymmenessä vuodessa paljaasta pihasta on muotoutunut vehreä puutarha ja nurmikosta on jäljellä vain rippeitä.

Pihaa leimaa runsas rakenteiden määrä. Sisäänkäyntiin rakennettiin komeat muurikivialtaat, joissa kasvaa helppohoitoista seppelvarpua, rautatieomenapuita ja erilaisia havukasveja. Terassialueet laajenivat nopeasti lähes koko talon ympärille. Laaja terassialue mahdollistaa monta oleskelupaikkaa ja toimintoa. Pyykin kuivatus on järjestetty kodinhoitohuoneen viereiselle terassille, ja saunasta on käynti pienelle vilvoitteluterassille.

Terassin kylkeen nousivat pian myös ensimmäiset lavat hyötykasveille. Pitkään haaveissa ollut kasvihuone löysi paikkansa tontin aurinkoisimmalta kulmalta, ja siitä tuli nopeasti pihan keskipiste. Keittiöpuutarha kasvulavoineen lähti rakentumaan kasvihuoneen ympärille.

Tärkeät tavarat pysyvät järjestyksessä kasvihuoneen hyllyillä. Kasvihuoneessa kasvaa tomaatteja, yrttejä ja chiliä. Siellä kokeillaan myös erikoisuuksien, kuten viikunan ja persikan ruukkukasvatusta.

Kesähuone ja kasvimaa

Etupihan käyttämättömälle nurmialueelle rakennettiin koko perheen kesähuone vuonna 2014. Tilaa riitti myös pienelle lavatarhalle, joka nousi kesähuoneen kylkeen seuraavana keväänä. Korkeissa lavoissa kasvaa lehtivihannesten, juuresten ja maissin lisäksi syötäviä kukkia ja yrttejä, kuten kehäkukkia, samettikukkaa, timjamia ja erilaisia minttuja.

Kesähuoneen edustan täyttävät pitkät perennapenkit, joiden kukinta alkaa varhain keväällä, kun sipulikukat puhkeavat kukkaan. Läpi kesän runsaina kukkivat istutusalueet muodostavat näyttävän kokonaisuuden yhdessä kesähuoneen ja sen keittiöpuutarhan kanssa.

Kesähuoneen kyljestä löytyy yksi pihan lukuisista oleskelupaikoista ja ruukutuspöydistä. Työvälineitä roikkuu seinällä sopivasti käden ulottuvilla. Pinotut ruukut odottavat käyttöä hyllyillä. Korituoli kutsuu oleskeluun. Näillä pienillä elementeillä Maria on luonut pihasta kauniin ja viihtyisän.

– Ihan hirveästi täällä ei kyllä ehdin kesän aikana istua, Maria summaa ja nauraa makeasti.

↑ Korkeat kasvulavat pysyvät siisteinä vähällä vaivalla. Laatikossa kasvaa mm. lehtisalaattia, punasipulia, värikkäitä porkkanoita ja punaruotista lehtimangoldia.

Pensasmustikka ‘North Blue’ tekee suuria ja mehukkaita marjoja. Satokausi kestää pitkään, sillä satoisan lajikkeen marjat kypsyvät erissä. Mustikka kaipaa riittävää kastelua. Kuorikate pitää maan tasaisen kosteana.

 

 Puutarhassa on paljon kirpputoreilta löydettyjä ja uusiokäyttöön päätyneitä käyttöesineitä. Ne sopivat täydellisesti tämän puutarhan cottage garden -henkeen. Raikkaasta retiisistä saadaan satoa jo kesäkuussa. Kun kylvön uusii parin viikon välein, voi retiisejä korjata pitkin kesää.

Teksti: Kati Jukarainen ja Maria Kesänen, kuvat: Jaska Poikonen

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

hyötykasvi hyötykasvimaa hyötykasvit hyötypuutarha hyötyviljelmä hyötyviljely kasvihuone keittiöpuutarha