Siirry pääsisältöön

Osallistu kilpailuun!

Voit voittaa Tempur-tyynyn

Puutarhakalusteostoksilla voidaan suojella ympäristöä

Piha
Tiedätkö sinä, mistä uudet puutarhakalusteesi ovat peräisin? Valtaosa suomalaisten ostamista kalusteista valmistetaan trooppisesta kovapuusta, joka on eettinen valinta vain sertifioituna. FSC-sertifikaatti kertoo kestävän kehityksen periaatteiden mukaan hoidetusta tuotantoprosessista, ja antaa kuluttajille mahdollisuuden ottaa omalta osaltaan vastuuta ympäristön ja ilmaston hyvinvoinnista.

Kevät on puutarhakalusteiden myynnin sesonkiaikaa. Suomessa myytävät kalusteet on suurimmaksi osaksi valmistettu trooppisesta kovapuusta, sillä ne ovat usein pohjoismaisia puulajeja kestävämpiä myös epävakaissa sääoloissa.

Kovapuusta valmistettujen kalusteiden yhteydessä on jo pitkään puhuttu ympäristöystävällisyydestä. Kalusteissa käytettävä puu saattaa olla laittomasti hakattua, eikä metsänhoidossa ole huomioitu ilmastoa ja ympäristöä. Kalustehankintoja tekevät suomalaiset ovat kuitenkin aikaisempaa paremmin selvillä valintojensa vaikutuksista.

– Suomalaiset osaavat enenevässä määrin vaatia kalusteille sertifiointia, joka on takuu siitä, että kaluste on valmistettu alusta loppuun kestävän kehityksen periaatteiden mukaan. Vielä pari vuotta sitten vain noin joka kolmas tiesi, mikä sertifikaatti on, mutta nykyään siitä tietää jo kaksi kolmasosaa suomalaisista, kertoo JYSK:n markkinointipäällikkö Satu von Sybel.

Sertifikaatti takaa eettisen kestävyyden

Kovapuukalusteissa käytetään yleisesti FSC-sertifiointijärjestelmää. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että yksittäisen kalusteen tie metsästä myymälään voidaan jäljittää tarkkaan. FSC-sertifikaatti takaa sen, että kalusteet on valmistettu vastuullisesti, ja että eettisyys on otettu huomioon niin ympäristön kuin kaupankin kohdalla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Sertifikaatin avulla pystymme varmistamaan sen, että kalusteet eivät ole peräisin laittomasta metsänhakkuusta eikä niitä ole ostettu korruptoitujen välikäsien ja viranomaisten kautta. Sertifioidussa tuotannossa otetaan huomioon myös metsässä ja puunjalostustehtävissä toimivien työntekijöiden hyvinvointi, von Sybel sanoo.

Trooppisten metsien ryöstöhakkuu merkitsee pahimmillaan sitä, että metsä kaadetaan työkoneiden avulla kokonaan. Maan tasalle vedetyn metsän uudistuminen kestää useita vuosikymmeniä, ja metsän kadotessa uhanalaiset eläimet menettävät elintilaa.

– Tällainen ryöstöhakkuu on kaikkea muuta kuin eettisesti kestävää toimintaa. FSC-sertifikaatin perustamisen myötä metsänhoitajille ryhdyttiin maksamaan hiukan enemmän siitä, että istuttavat metsää samaa tahtia kuin sitä kaadetaan. Kalusteisiin tarvittava puu tulee siis puuviljelmiltä.

Merkintä kertoo sertifikaatista

SC-sertifikaatin saaneen kalusteen tunnistaa siihen kiinnitetystä FSC-merkinnästä, mutta pelkän ulkonäön tai laadun perusteella sertifioitua kalustetta ei pysty tunnistamaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Esimerkiksi meidän kalusteissamme käytetään suurimmaksi osaksi eukalyptuspuuta. Vaikka puu on trooppista, suomalaiset saavat pihoilleen silti skandinaavista muotoilua, sillä kalusteiden suunnittelijat ovat tanskalaisia, JYSK:n Satu von Sybel kertoo. Vaikka valtaosa kovapuukalusteista onkin nykyään sertifioitu, on silti hyvä pitää mielessä, että sertifioimattomiakin on vielä tarjolla. Metsien ryöstöhakkuu on halvempaa kuin puun vastuullinen viljely, mikä näkyy myös sertifioimattomien tuotteiden hinnassa.

– Puun kasvattaminen on pitkä prosessi. Kun käydään ryöstöhakkuilla, puu on jo olemassa eikä uuden kasvattamiseen tarvitse kiinnittää huomiota. On selvää, että ryöstöhakatusta puusta valmistettu tuote on silloin halvempi. Mitä vähemmän sertifioimattomia tuotteita kuitenkin ostetaan, sitä vähemmän niitä tuodaan maahan. Se vähentää myös ryöstöhakkuiden määrää.

Faktaa:

  • Trooppiset metsät ovat uhanalaisia luvattomien hakkuiden ja liian nopean hyödyntämisen vuoksi. Metsät voidaan pelastaa ainoastaan vastuullisen metsänhakkuun avulla.
  • Suurin osa Suomessa myytävistä puutarhakalusteista on valmistettu trooppisesta kovapuusta, ja valtaosa niistä on sertifioituja.
  • FSC-sertifikaatti (Forest Stewardship Council) on takuu siitä, että kalusteet on valmistettu vastuullisesti, ja että niiden valmistuksessa huomioitu ympäristö, elinehdot ja kauppa. FSC-tuotannossa otetaan huomioon myös metsässä ja puunjalostustehtävissä työskentelevät ihmiset.

Yksi suurimmista FSC-merkittyjen puutarhakalusteiden myyjistä on JYSK. FSC-merkintä puuttuu ainoastaan tiikistä valmistetuista kalusteista, jotka ovat puolestaan CoC-merkittyjä (Chain of Custody). CoC-merkityissä tuotteissa käytetty puu on laillisesti kaadettua, ja kalusteet voidaan jäljittää tehtaaseen asti.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lisätietoja: www.jysk.fi