MAINOS

Puutarhakierrätyksen ABC – latvonnalla lisää kukkaloistoa

Piha

Tiedätkö miten puutarhassa syntyvät jätteet tulisi kierrättää oikeaoppisesti? Verenpisaran latvonnasta syntyneistä "tähteistä" saa uusia pistokkaita. Sipulikukilta siemenkodat pois ja taimiklipsillä tukea kasvihuoneen kasveille. Lue puutarhurin viikon vinkit!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Mikä kierrätykseen, mikä ei – yllättäviäkin ohjeita 

Muoviset multa- ja lannoitepussit kelpaavat ekopisteiden muovipakkausten keräykseen. Hyvä olisi, jos pussin voisi vaikkapa kääntää ylösalaisin ja antaa kostean mullan kuivahtaa. Siten multa rapisisi helposti irti ja keräykseen päätyisi mahdollisimman puhdas pakkaus.

Paperipussit käyvät puolestaan kartonkikeräykseen.

Mustat istutusruukut kelpaavat myös muovipakkausten keräykseen, koska ovat pakkauksia eli tarkoitettu käytettäväksi vain kuljetuksen ajan. Kentällä kuulemani mukaan myös jotkut taimitarhat ottavat vastaan ruukut uudelleen käytettäviksi. Tätähän kannattaa ainakin kysyä, jos ostaa kasveja suoraan taimitarhoilta – marketeissa tätä mahdollisuutta tuskin on.

Kaupoista tyhjinä ostettavat muoviruukut eivät ole pakkauksia eivätkä kelpaa muovipakkausten keräykseen. Ne voi laittaa sekajätteeseen. Vaikka muovissa (esim. ämpäri tai kastelukannu) olisi kolmiomerkintä muovilaatua ilmentämässä, ei esine kuulu muovipakkausten keräykseen, mikäli se ei ole pakkaus. Tämä ymmärrettävästi hämmentää kuluttajaa, sillä moni kierrätyskelpoinen muoviesine jää kierrättämättä. Muovipakkausten kierrätyksen järjestää kuitenkin pakkausten tuottajayhteisö, eikä lainsäädäntö velvoita heitä muuta muovia kierrättämään, joten siksi ekopisteiden keräys koskee vain muovisia pakkauksia.

Lisätietoja muovipakkausten keräyksestä saat täältä.

Suuret määrät muovisia ruukkuja, ämpäreitä, saaveja ja vateja voi toimittaa jäteasemalle. Siellä muovit otetaan yleensä vastaan maksullisena energiajätteenä. Yhtenäistä hinnoittelua jäteasemilla näille ei ole, joten oman jäteaseman hinnat kannattaa kysyä suoraan jäteasemalta.

Kasvien katekankaat, muovit ja aluskankaat voi laittaa sekajäteastiaan.

Haravointijäte kannattaa mahdollisuuksien mukaan kompostoida itse tai sitä voi toimittaa jäteasemille. Haravointijäte mädätetään kuivamädätyslaitoksessa, jolloin saadaan energiantuotannossa hyödynnettää biokaasua. Mädätysjäännös jalostetaan kompostoinnin jälkeen multatuotteiksi.

Verenpisaran latvonta

Viime viikolla oli puhetta latvonnasta ja aihe kirvoitti kysymyksiä verenpisaran latvonnasta. Siihen pätee tuo sama ”sääntö”, että taimen pitää olla hyvin läpijuurtunut, mutta entä se kohta mistä, miten ja miksi latvotaan?

  • Verenpisaran uudet versot (2 kpl / lehti) kehittyy aina lehtien tyveen. Niitä tulee käytännössä kaksi kappaletta / jätetty lehti.
  • Itse tykkään jättää vähintään kolme lehtiparia jäljelle, toki neljä-viisikin lehtiparia on ihan hyvä.
  • Leikkaus tulisi tehdä ihan lehtiparin yläpuolelta, ettei jäljelle jää pitkää ”tököä”. Se ei kuitenkaan kasva, vaan kuolee ajastaan pois.
  • Latvontaa voit jatkaa hyvin vaikka koko kesän – sitä tuuheampia ja runsaampia kasvustoja tulee. Itse latvon viikoittain muutaman latvan ja näin verenpisarat kukkii ja tuuhentuu hienosti koko kesän ja pysyy erittäin freesinä aina syksyyn asti.

Vinkki: siemenkodat kannattaa ottaa pois tavallisilta verenpisaroilta heti, kun niitä kukinnan jälkeen ilmestyy. Ne heikentävät uusien kukkien tuloa. Lilliputtiverenpisaroille (’Laura’ ja ’Faya’) sitä ei tarvitse tehdä, ne puhdistuvat itsestään.

Leikkuutähteistä pistokkaita ja uusia taimia loppukesän / syksyn kukkaloistoon!

Jos haluat tehdä uusia taimia noista ”leikuutähteistä”, niin:

Leikatuun versoon tulisi jäädä vähintään kaksi lehtiparia (5 lehtiparia olisi hyvä olla, enne kuin aletaan leikkaamaan – kolme jää jäljelle ja kaksi jää leikattuun osaan)

Työnnä leikattu pistokas mahdollisimman pian multaan juurtumaan. Tärkeää! Työnnä pistokas niin syvälle multaan, että alimman lehden tyvet ovat mullassa, sillä juuret kehittyvät niihin. Kasvatusnapit ovat tässä ehkä parhaita.

Pidä lämpimänä ja kosteana normaalin taimikasvatuksen tapaan esim. huputettuna, minikasvihuoneessa tai vaikka taimirasioissa, joissa taimet lähetämme. Ne on jopa suunniteltu niin, että niiden jatkokäyttö on kätevää ja toimivaa.

Sitten vain juurtuneet pistokkaat isompiin ruukkuihin ja monet niistä kukkii ja täydentää loppukesän istutuksia hienosti. Näin alkukesästä tuo onnistuu lähes itsestään, kun niiden hormonitoiminta on sellaista ja toisaalta myös valoa ja lämpöä riittää. Monesti nämä juurtuvat jo ihan parissa viikossa jatkoistutettavaksi.

Itse lopetan juhannuksen jälkeen pistokkaiden laitot. Lähinnä noista edellä mainituista syistä johtuen, tai oikeastaan niiden heikkenemisen takia. Mutta nyt on vielä muutama viikko hyvää aikaa tehdä lisää taimia – helposti ja halvalla.

Onko taimiklipsin idea sinulle tuttu?

Kaverin kanssa oli puhetta taimiklipsistä, tai oikeastaan hän manasi, että taimiklipsi ei oikein ole hyvä noissa tukemishommissa, kun se valuu niin herkästi alas. Minä sitä ihmettelin, että miten se muka pääsee valumaan alas, kunnes tajusin, että en ollut selittänyt tuota taimiklipsin ja narun ideaa kunnolla!

Eli tuo klipsi toimii niin, että se avataan auki, laitetaan tukinaru sinne ”saranapuolen” väliin samalla kun klipsi painetaan kiinni. Näin klipsi pysyy narussa kiinni ja kasvien rungot (tomaatti ja kurkku yleensä) saa kasvaa tuettuna, mutta vapaasti. Kuvassa näet idean vielä paremmin.

Jos tarvitset klipsejä, niin niitä löytyy 20 kpl pakkaus 5,00 € täältä, ja alas laskunaruja puolestaan täältä (10+3 metriä lankaa + koukku 1,90 € / kpl).

Kukkineilta sipulikukilta siemenkodat pois – turvaa ensi kevään kukkaloisto

Paras ja oikeastaan ainut asia mitä kukkineille kukkasipuleille voi ja tarvii tehdä, on tuo kukkineiden kukkien siemenkotien poisto. Ne kun nappaa pois, niin kaikki kukkien kasvuenergia kääntyy kasvattamaan sipulia – ja sehän tietää isompaa sipulia ja komeampia kukkia ensi keväänä.

Kukkavarret ja lehdet saavat kasvaa niin kauan kuin vihreinä pysyvät. Toki jos hiukan kukkasipulilannoitetta vielä antaa, niin uudet sipulit kasvavat vieläkin komeammiksi, kestävimmiksi ja antavat vieläkin upeammat kukat ensi vuonna. On ne kukkasipulit sitten helppoja ja näyttäviä kasvatettavia!

Virtuaalikukapäivien valikoimaan pari uutta ”jäsentä”

Kellarista nostetuista on herännyt kasvuun lisää kasveja ja sain tuonne virtuaalikukkapäivä valikoimaan mm. japaninangervoa, saskatoonia.

Kovinhan nuo kasvit vähenee, mutta vielä on ihan hyvä valikoima mm. kesäkukkia (miljoonakelloja, hopeavitjaa, lumihiutaleita, lobeliaa, jne.) istukassipuleita, koristeheiniä, perennoja, pensaita, kurkkuja yms. – ja  tomaattiperunaakin valmistui vielä yksi (ja viimeinen) erä.

Ja ’Josephine regal’ kärhönkin ensimmäiset kukat alkavat aueta. Uskomattoman nopeasti nekin alkaa kukkia tekemään ja heti ensimmäiset kukat ovat aika kivan kokoisia ja näyttäviä, eikö vain? Josephinet löydät täältä.

Koko puutarhan kasvivalikoima löytyy täältä, jos pihassasi on vielä tilaa tai tyhjiä ruukkuja odottamassa täyttöä. Lähetykset lähtevät heti eli viimeistään tiistaina matkaan.

Kasvullisin terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka kierrättäminen kierrättää kierrätys Kodin Kukat Kodinkukat kukkasipuli kukkasipulit


Lisää samasta aiheesta