Siirry pääsisältöön

Osallistu kilpailuun!

Voit voittaa Tempur-tyynyn

Puutarhan kiehtovat kasviyhdistelmät: Maalaa kesä kukilla

Piha
Kiehtovat kasviyhdistelmät avartavat mieltä taiteen tavoin. Esteettisen elämyksen lisäksi opit myös uutta kesäkukkien käytöstä ja viihtymisestä. Poimi jutustamme ideoita kesäpuutarhaasi.

Kasvien yhdistelyssä eletään nyt uutta aikakautta. Kesäkukkia istutetaan rohkeasti monivuotisten perennojen tai puuvartisten lajien joukkoon, eikä värikäs kukinta yksinomaan ohjaa valintoja. Myös monet kukinnaltaan vaatimattomat kasvit, kuten heinät, luovat luonnonläheistä tunnelmaa kesäkukkien lomassa.

Mielikuvituksellisiin kasviyhdistelmiin voit tutustua esimerkiksi tämän jutun kuvauspaikassa, Trädgårdsföräningen-puutarhassa Göteborgissa, jossa viime kesänä erityisesti kesäkukkien lehdet leiskuivat väreissä, kukat usein vain pieninä piskuina rauhallisen vihreän lomassa.

Omassa puutarhassasi saat loihdittua värikäslehtisillä lajeilla ilmeikkään tapettiryhmän vaikkapa sisääntulon yhteyteen. Dramaattisesti vastakohtaisten kasvikumppaneiden avulla luot eksoottisia vaikutelmia tai välität viestejä kukkien kielellä. Kun itse kylvät siemenet ja esikasvatat taimia, saat edullisen ja nopean alun suurempaankin ryhmään.

Yksivuotisten kesäkukkien ja heinien lyhyt ja intensiivinen elinkaari tekee niistä erityisen kiehtovia. Joka vuosi pääset kokeilemaan jotain aivan uutta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Katso upeat väreillä ilottelevat kuvat seuraavalta sivulta ja inspiroidu!

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

 

 

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Sulkapiiska ja ruostekukka.Arabiansulkahirssi, sinisalvia ja hopeakäpälä
Vaaleansininen sulkapiiska (Perovskia atriplicifolia) ’Little Spire’ ja keltainen ruostekukka (Crocosmia x crocosmiiflora) ovat vastaväreinä sykähdyttävä yhdistelmä. Mukulasta kasvava ruostekukka on kestävä myös leikkona, mutta talvehtii Suomessa varmimmin sisätiloissa.Arabiansulkahirssin (Pennisetun setaceum), sinisalvian (Salvia patens) ja hopeakäpälän (Helichrysum petiolare) vähäeleisyydestä syntyy niittymäinen vaikutelma. Kaikki nämäkin lajit ovat yksivuotisia.

Tummat värit nousevat esille, kun yhdistät niiden lomaan ripauksen vaaleita sävyjä.

 

Punarevonhäntä, kolmiokäenkaali ja bataatti.Tarhaneito, isokirjopeippi ja ryhmäsamettikukat.
Korkea punarevonhäntä (Amaranthus caudatus) ’Red Cascade’ sekä etualan kolmiokäenkaali (Oxalis triangularis) ’Burgundy Wine’ ja bataatti (Ipomoea batatas) ’Sweet Caroline Lime Green’ ovat toisistaan poikkeavan näköisinä jännittävät yhdessä. Istuta punarevonhäntä ryhmään kukkivana, sen kukinta vain paranee kesän edetessä.Riemunkirjavan yhdistelmän luot tarhaneidosta (Nigella damascena), isokirjopeipistä (Solenostemon scutellarioides) ’Chocolate Mint’ ja ryhmäsamettikukista (Tagetes patula). Siro tarhaneito pehmentää voimakasväristen kasvien ylivoimaa. Isokirjopeippi eli värinokkonen tarvitsee lämpimän ja valoisan kesän viihtyäkseen ryhmäkasvina avomaalla.

Perusta iloisen värikäs tapettiryhmä vaikkapa sisääntulon edustalle.

 

Tarhaneito, isokirjopeippi ja purppurakeijunkukka.Tapettiryhmä on helpoin luoda toisistaan poikkeavilla lehtien väreillä. Papukaijalehti, isokirjopeippi  ja reunuspietaryrtti.
Rehevä ja täyteläinen yhdistelmä syntyy tarhaneidon (Nigella damascena), isokirjopeipin ja purppurakeijunkukan (Heuchera ’Palace Purple’) yhdistelmästä. Tarhaneito kiinnittää huomiota myös kukinnan päätyttyä, kiitos koristeellisten siemenkotien.Tapettiryhmä on helpoin luoda toisistaan poikkeavilla lehtien väreillä. Keskellä tummalehtinen papukaijalehti (Alternanthera ficoidea) ’Purple Knight’, jota kiertää kirjavalehtinen isokirjopeippi (Solenostemon scutellarioides) ’Scarlet Wizard’ ja etummaisena heleänvihreä reunuspietaryrtti (Tanacetum parthenium) ’Aureum’. Värikkäistä kasveista istutetut tapettiryhmät ovat sympaattisia, mutta kuvioryhmät ovat aina jakanneet mielipiteitä.

Monilajinen istutus. Koristemaissi, kolmiokäenkaali, hopeayrtti, myskisalvia ja hopealanka.
Monilajiseen istutukseen saat kestävää mielenkiintoa ilman kukintaakin, kun valitset ryhmään lehtimuodoiltaan erilaiset kasvit. Tumma koristemaissi (Zea mays) ’Japonica Variegata’ sekä tummalehtinen kolmiokäenkaali (Oxalis triangularis) ’Burgundy Wine’ ovat harmaalehtisten hopeayrtin (Santolina chamaecyparis), myskisalvian (Salvia sclarea) ja hopealangan (Leucophyta brownii) kanssa täydelliset vastaparit. Etualalla raitalehtinen, huonekasvina tuttu kirjorönsylilja (Chlorophytum comosum ’Variegatum’) sekä kukkiva mehiruusulajike (Echeveria).

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

MAINOS
MAINOS LOPPUU