Joskus lyhytkin matka voi olla nautinnollisen ihana. Sen sain taas tänä aamuna kokea, kun kävelin pirtiltä puutarhalle – matkaa kertyy vain alle sata metriä, vaikka hiukan mutkitellenkin kävelisi. Pitäähän sitä käydä katsomassa lintujen ruokintapaikat, kasvihuoneen kuulumiset, jne. Mutta on tuo lyhytkin matka ihanteellinen, kun hiljaa kävelee ja välillä pysähtyy kuuntelemaan, katselemaan ja ihastelemaan luonnon kauneutta. Jalkojen alta kuuluvaa narskuntaa, pikkulintujen touhuja ruokinnalla, lumen ja tuulen tekemää taidetta puutarhassa, jne. Olen oppinut, että hiljaa kiiruhtaen näkee ja kokee paljon enemmän kuin uskoisikaan.
Kuvasto ilmestyy reilun viikon päästä, mutta niin kuin aina, sinä pääset tutustumaan niihin jo nyt ja tekemään varauksia ensimmäisenä!
Paljon on uutuuksia, toteutettuja toiveita, haluttuja lajikkeita ja toki vanhoja perinnelajikkeita unohtamatta. Taimia voit varata jo nyt! Toimitukset alkavat sitten maaliskuun lopussa / huhtikuusta eteenpäin, sitten kun taimet ovat kasvaneet tarpeeksi isoiksi ja vahvoiksi.
Koko valikoiman näet täällä.
MAINOSToki kasvatustarvikkeita lähetän heti, jos niitä jo nyt tarvitset. Turvenapit, perliitit, juurtumisrouheet, kasvulamput johtoineen, altakastelu- ja lämpömatot, kylvöalustat, ruukut, jne. löydät täältä.
Tunnistako tämän uutuuden? Ehkä siinä on jotain tuttua? Vinkki: se kuuluu yhtenä kasvina ihan uuteen ja toivottuun kasviryhmään (monivuotiset köynnökset). Ei ihan helppo. Joko keksit? Ellet, niin vastaus löytyy täältä.
Viime viikolla käväisin Ruotsin puolella kollegoita tapaamassa. Paljon keskusteluja ja kokemuksia vaihdettiin puolin ja toisin ja etenkin noista vanhoista pelargoneista riitti puhuttavaa. Niiden suosio on myös Ruotsin puolella ollut aina hyvä, mutta nyt kiinnostus niitä kohtaan on myös siellä valtavassa kasvussa. Katsotaan mitä kaikkea kivaa sieltä saadaan tulevina vuosina ”vaihtokaupoilla” tänne meillekin kasvamaan.
MAINOSMinullakin nuo puutarhan kaksi kantalajiketta on nyt kasvuvalojen alla ja kukkia poistelen niistä koko ajan, jotta saan otettua niistä pistokkaita. Ne jotka eivät mahdu valojen alle, ovat vielä kellarissa, luonnon valo kun ei oikein vielä riitä.
Lunta on sadellut taas mukavasti ja virallisesti sitä taitaa olla jo yli 60 cm täällä meilläkin. Onneksi se on nyt viime päivinä ollut kevyttä pakkaslunta. Muiden rakennusten katoilta en ole lunta tiputellut, mutta kasvihuoneiden kyllä. Etenkin kevytrakenteisten kasvihuoneiden päältä on hyvä tiputella lumet pois ajoissa ja oikealla tekniikalla.
Jos lunta on paljon, niin aloitan pudottamisen aina keskeltä kasvihuonetta. Etenen tasaisesti päätyjä kohden ja molemmilta puolin samaan tahtiin. Näin ei tule sitä tilannetta, että rakenteet ”linksahtaisi” kun lumen paino on vain toisella lappeella tai toisella puolella huonetta.
Lunta lupailee lisää, joten ainakin täällä minulla alkaa nuo suoja-aidat jäädä kohta mataliksi ja jänöjussit pääsee kohta puihin kiinni, kun vähän kurottaa. Ylöspäin en ainakaan minä saa niitä nostettua tuon lumen alta, joten pitänee laittaa toinen kierros tai keksiä jotain muuta suojaa. Kohta ne jänöt kumminkin tulee etsimään evästä pihasta asti.
MAINOSLämpökompostorin kanssa on itse kullakin haasteita kovien pakkasten aikaan ja siinä on omat niksinsä, kuinka sen saa toimimaan läpi talven. Kokenut kompostoija Seija laittoi omat kokemuksensa meidän iloksi. Seija kirjoitti:
”Omia kokemuksia kompostoinnista.
Omistan 2 kompostoria, Biolanin lämpökompostorin täyttöä varten, sekä muovisen normikompostorin tyhjennystä varten. Viimeksimainittu jäätyy tietty talvisin, lämpökompostori pysyy toiminnassa vuoden ympäri (hyvällä tuurilla).
Ensinnäkin, kaikkein tärkeintä on säännöllisyys, sekä täytössä että tyhjennyksessä.
MAINOSTalvella tyhjennän biojäteastian kompostoriin noin kerran viikossa, kesällä tuplasti. Pieneliöt tarvitsevat säännöllisesti ruokaa pystyäkseen työskentelemään. Jos olen reissussa pari viikkoa, pyydän kissanhoitajaa ruokkimaan myös kompostoria.
Sitten tyhjennykseen, jossa ei myöskään ole oikotietä onneen. Osatyhjennys on myös tehtävä säännöllisesti, ja valitettavasti talvi ei ole poikkeus. Jos kompostori on täynnä ’käsiteltyä massaa’, lämpötila lähtee laskuun ja silloin on tehtävä tyhjennystä (1/3-1/2 tavarasta kylmäkompostoriin). Talvella haastavaa, viimeksi jouduin lykkäämään toimitusta parilla päivällä, kun tyhjennysluukku oli jäätynyt kiinni…Että on siinä säätämistä.
Lisäksi ilmansäätelyaukko kesällä täysin auki, talvella minimit.
Kuivikkeena käytän kesät/talvet normi huussi-ja kompostikuiviketta. Tosin varsinkin talvella kuivikkeen säilytys lämpimässä on suositeltavaa. Meillä tulee paljon vihannesten ja hedelmien kuoria kompostiin, esim. vesimelonien kuoret pienin saksilla pienemmiksi paloiksi (hajottajilla ei ole hampaita). Myös kissojen vessassa käytän kompostoitavaa puupellettiä.
Näillä mennään, komposti taivasalla kuten kuvasta näkyy ja takana kymmenisen vuotta testausta. Onnea ja menestystä kierrätykseen kaikille!” – Seija
Kiitos Seijalle hyvistä vinkeistä vielä kerran. Näin se hyvä taas kiertää.
Närpiön vihanneksen porukka on avannut maanmainiot kasvisruokiin keskittyneet sivustot. Paitsi reseptejä, siellä on myös kätevä toiminto, jolla saa tulostettua tai lähettyä puhelimeen tarvikelistankin. Käypä vilkaisemassa, on ihan oikeasti hyviä ohjeita ja käteviä toimintoja. Sivuille pääset suoraan tästä.
Iloisia hetkiä taimivalikoiman parissa, toivottavasti viihdyt terveisin puutarhurisi Juha
Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >
Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Juha Toikka / KodinKukat Oy