Puutarhan melusuojaus – viisi vinkkiä hiljaisempaan pihaan

Piha
Lue viisi vinkkiä, joiden avulla luot pihaan ja puutarhaan hiljaisuutta. Melusuojauksen voit hoitaa myös istutuksillä ja vaikkapa piharakennusten avulla. Lue vinkit!

1. Mikä on helpoin tapa?

Kun melunlähde ei näy, äänet häiritsevät vähemmän. Myös vesiaiheen solina vie huomiota tieltä ja naapuristosta kuuluvilta ääniltä.

2. Onko suojaistutuksista apua?

Kasvillisuuden suurin vaikutus on vehreyden luomassa tunnelmassa. Jos puutarha sijaitsee vilkkaan tien laidassa ja tilaa on tarpeeksi, monikerroksellinen kasvillisuus toimii pöly-, näkö- ja melusuojana. Isolehtisiä kasveja tarvitaan tuhti, kymmenien metrien levyinen istutus, jotta se vaimentaisi ääniä. Ihanteellinen kasvi on esimerkiksi pähkinäpensas (Corylus) ja muut kookas- ja pehmeälehtiset lajit. Pelkät runkopuut voivat jopa lisätä melua, sillä niiden rungot heijastavat ääniä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

3. Millainen aita tien laitaan?

Aidan pitää olla tarpeeksi pitkä, sillä äänet tulevat myös vinosti naapurin puolelta. Tästä syystä aita ja istutukset kannattaa suunnitella yhdessä naapurien kanssa. Rakenteen pitää imeä ääntä, ei heijastaa sitä. Lauta-aidan välissä olisi oltava kerros pehmeää materiaalia, esimerkiksi kivivillaa. Rimalaudoitus on yksinkertaista lauta-aitaa tehokkaampi. Väärän tyyppinen aita lisää pahimmillaan naapuripihan melua. Rengasmelun torjuntaan riittää noin metrin korkuinen rakenne.

4. Miten rakennukset vaikuttavat?

Rakennus on aina paras melusuoja. Esimerkiksi kasveilla verhoiltu pyöräkatos kannattaa sijoittaa niin, että se suojaa melulta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

5. Vaali hiljaisuutta

Kiinnitä huomiota melutasoon valitessasi laitteita ja koneita. Sähkökäyttöiset koneet ovat polttomoottoreita hiljaisempia. Puiden alla olevat katteet ja yhtenäinen, maltillisen kokoinen nurmikko vähentävät ruohonleikkurin pärinää. Voit myös valita hiljaisen kelaleikkurin.

melusuojaus - puutarha

Jos puutarha sijaitsee vilkkaan tien laidassa ja tilaa on tarpeeksi, monikerroksellinen kasvillisuus toimii pöly-, näkö- ja melusuojana.

Vinkit antoi maisema-arkkitehti Ria Ruokonen.

Tämä artikkeli on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden kanssa. www.kotipuutarha.fi

MAINOS
MAINOS LOPPUU