MAINOS

Puutarhan tuholaiset kuriin

Piha

Näin saat puutarhan tuholaiset kuriin! Kirvojen ja toukkien puutarhajuhlien estämisessö tärkeintä on ennakointi. Tuholaisten torjunnassa suositaan luonnonmukaisia keinoja sekäuonnonpyretriinistä valmistettuja torjunta-aineita.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Miten puutarhan tuholaiset saadaan aisoihin? Ekologisuus ja luonnonmukaisuus ovat olleet nousevina trendeinä myös puutarhanhoidossa.

– Erityisesti syötävien kasvien kasvattamiseen ja suojeluun halutaan käyttää luomulannoitteita ja -torjunta-aineita, Schetelig Oy:n asiantuntijat Krista Kauste ja Jarmo Lemström kertovat.

Tarkkaile ja ennaltaehkäise

Salaattikasvien yleisin vitsaus on kirvat, kurkkujen ja tomaattien taas vihannespunkit. Perhosten toukat vaivaavat usein kaaleja, ristikukkaisten riesana ovat kirpat ja porkkanakempit. Lisäksi puutarhassa voi vilistää ripsiäisiä ja muurahaisia. Monien puutarhureiden harmina ovat myös kotilot.

Siisti puutarha ehkäisee monien tuholaisten hyökkäyksiä.

– Monet rikkakasvit keräävät tuholaisia. Kasvimaan kupeeseen voi istuttaa havaintokasveja, joita seuraamalla ongelmaan voidaan tarttua ajoissa ja vahingotkin jäävät pienemmiksi. Karkottavia vaikutuksia puolestaan on esimerkiksi samettikukalla, jonka tuoksusta kaikki tuholaiset eivät pidä, Kauste sanoo.

Mäntysuopaa ja nokkosvettä

Tuholaisia voi torjua mekaanisesti nyppimällä toukat tai etanat pois tai liiskaamalla kirvat. Kotiloiden torjunnassa voi käyttää myös rautafosfaattia sisältäviä etanoiden ja kotiloiden torjunta-aineita.

Lukijoidemme suosikki tuhohyönteisten torjunnassa on mäntysuopaliuos tai nokkosvesi.

– Mäntysuopa tekee kalvon hyönteisten ympärille tukahduttaen ne, Lemström kertoo. Hänen mukaansa mäntysuopa on hyvä torjuntakeino mutta vaatii monta käsittelyä eikä makuhaittojen vuoksi sovi syötäville kasveille. Nokkosvettä käytetään enemmän lannoitteena kuin torjunta-aineena.

Viljelypaikan vaihtaminen auttaa pitämään puutarhan kutsumattomat vieraat loitolla. Vuoroviljelyn avulla kasvit pysyvät terveinä ja rikkaruohotkin vähenevät. Myös harsot kasvien päällä pitää tuholaiset poissa mutta voivat lisätä kasvitautiriskejä. Hyönteisverkot kasvihuoneen tuuletusluukuissa estävät tuholaisten pääsyn kasvihuoneeseen. Luontaiset viholliset, kuten linnut ja leppäkertut, pitävät nekin osaltaan tuholaiskannan aisoissa.

Luonnonmukaiset torjunta-aineet avuksi

Luonnonmukaista pyretriiniä sisältäviä torjunta-aineita voi suihkuttaa käyttöohjeiden mukaisesti myös syötäviin kasveihin. Esimerkiksi Bayer Gardenin Natria-sarja tehoaa yleisimpiin tuhohyönteisiin.

– Luonnon pyretriini hajoaa nopeasti eikä kasveihin jää jäämiä, Lemström vakuuttaa.

Hedelmäpuiden ja marjapensaiden oksilla talvehtivat pihlajanmarjakoit ja perhosten toukat torjutaan kevätruiskutuksella ennen silmujen puhkeamista. Säännöllinen leikkaus ja sopiva lannoitus pitävät pensaat ja puut elinvoimaisempina, jolloin niiden vastustuskyky on parempi ja kasvustot pysyvät ilmavina.

– Lannoitus on tärkeää muillekin kasveille. Liikaa nopeasti liukenevaa typpeä aiheuttaa kasveihin pehmeitä soluseiniä, ja kasvit ovat helppoja kohteita tuhohyönteisille, Kauste toteaa.

Ruukkukasvien ja amppeleiden lannoittamiseen lannoitepuikot ovat käteviä. Saatavana on myös torjunta-ainepuikkoja, jotka suojaavat kasvia ja sisältävät pitkävaikutteista lannoitetta.

Tuotteita puutarhan tuholaistorjuntaan

Bayer Oy www.bayergarden.fi

Berner Oy www.berner.fi

Esbau Bio-Garden www.neudorff.fi

Transmeri Oy www.transmeri.fi

Teksti Elina Turunen, kuva Bayer Garden

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

luonnonmukaiset torjunta-aineet puutarha puutarhan tuholaiset puutarhanhoito torjunta-aineet tuhohyönteiset tuhohyönteisten torjuminen tuholaistorjunta


Lisää samasta aiheesta