Puutarhanhoito tekee hyvää kasvien lisäksi myös ihmisille

Piha

Puutarhatieteen dosentti Erja Rappe on havainnut, että puutarha rauhoittaa ja elvyttää ihmistä: stressi vähenee, keskittymiskyky ja mieliala paranevat. Lue lisää!

Jaa sosiaalisessa mediassa

– Puutarha aktivoi ja motivoi liikkumaan ulkona: se on hyvää terveysliikuntaa. Auringon valo aktivoi D-vitaminisynteesiä, mikä vahvistaa luustoa ja immuunipuolustusta ja vaikuttaa serotoniini-melatoniinin aineenvaihduntaan. Puutarhanhoidon harrastajat säilyttävät aktiivisuutensa myös iäkkäinä, ja näin tasapaino, lihasvoima ja koordinaatio saavat harjoitusta, Helsingin yliopiston puutarhatieteen dosentti Erja Rappe kertoo.

Hän on työssään toiminut mm. vanhusten, mielenterveyspotilaiden ja vankilassa olevien parissa ja havainnut, kuinka puutarhanhoito motivoi. Harrastus auttaa nousemaan ylös sängyn pohjalta.

– Puutarha rauhoittaa ja elvyttää ihmistä: stressi vähenee, keskittymiskyky ja mieliala paranevat. Tunnevasteiden kautta tulkittava aistitieto tuottaa hallinnan ja turvallisuuden kokemuksia. Näin esimerkiksi muistisairaat saavat onnistumisen ja osaamisen kokemuksia vaikkapa huonekasveja hoitamalla, hän sanoo.

Itseilmaisua puutarhassa

Puutarha tarjoaa mahdollisuuksia mielekkääseen toimintaan ja itseilmaisuun. Ympäristön kautta ilmaistaan minuutta ja kerrotaan itselle tärkeistä asioista. Rappen mukaan viljely luo luottamusta tulevaisuuteen, ja sato konkretisoi onnistumisen. Elämässä voi onnistua, ja onnistumisen voi jakaa toisten kanssa.

– Sellaiset käsitteet, kuten kestävyys tai kiintymys saavat konkreettisen muodon viljelyn kautta. Kasvien kasvattaminen myös sitouttaa ja vastuuttaa. Ilkivalta kaupunkiympäristössä vähenee, kun omat sormet ovat konkreettisesti mullassa.

– Puutarha voi olla kokonaisvaltainen olemassaolon kokemus, joka tarjoaa yhteyden luontoon, merkityksellisyyden tunteita ja tarkoituksellisen elämän, Rappe toteaa.

Puutarhakausi starttaa viimeistään Kevätmessuilta

Huhtikuun alun keväinen tapahtumakokonaisuus Messukeskuksessa tarjoaa elämyksiä pihassa ja puutarhassa. Yleiskoristelualueella hypistellään kasveja, astellaan aistipolulla, ihastellaan kukkaloistoa ja nautitaan kasvun voimasta.

Kevätmessujen yleiskoristelualueella saa tuntumaa kevään kukkaloistoon: tulossa on 28 000 kukkasipulia, 70 koivua sekä yli 100 erilaista pikkuhavua. Alueen teema korostaa puutarhanhoidon hyvää tekeviä elementtejä. Aistipolulla voi tunnustella miltä kasvit tuntuvat ja heittää kengät pois ja astella paljain varpain.

Kevätmessut Messukeskuksessa 3.–6.4.2014.

Lisätietoja: www.kevatmessut.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

henkinen hyvinvointi puutarhatyöt terveysliikunta


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: