MAINOS

Puutarhasta pöytään – porkkana on paras!

Piha

Porkkana on kasvimaan vakiokalustoa, eivätkä kaupan pussiporkkanat vedäkään vertoja oman maan makeille juureksille.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Porkkanalajike kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan: varhainen sekä keskivarhainen porkkana tuorekäyttöön kesän aikana ja talviporkkana käytettäväksi talvella ja säilytettäväksi kellarissa jopa kevääseen saakka. Lajikkeiden mautkin vaihtelevat, ja myös väreissä sekä muodoissa on eroja. Pyöreät, retiisin kokoiset porkkanat eivät tarvitse syvää multatilaa, vaan sopivat viljeltäväksi vaikka parvekelaatikossa. Sinipunaiset, valkoiset, keltaiset ja punaiset porkkanat tuovat mukavaa vaihtelua juureslautaselle. Se tuttu oranssi väri onkin hollantilaisen jalostuksen tulos, alun perin porkkana oli purppuranpunainen.

Porkkana kylvetään mahdollisimman varhain, sillä kasvuaikakin on pitkä, reilusta kahdesta kuukaudesta yli kolmeenkin. Siemen kylvetään noin sentin syvyyteen mahdollisimman harvaan. Porkkanalla on paljon tuholaisia, ja siksi kylvöksen peittäminen harsolla on suositeltavaa. Porkkanakemppi vaanii nuoria taimia, ja myöhemmin kesällä porkkanakärpänen munii mielellään porkkanarivistön multaan. Sieltä sen toukat kaivautuvat satoa rei’ittämään. Harso saa siis mielellään olla paikoillaan koko kasvukauden, se poistetaan ainoastaan rikkaruohoja kitkettäessä ja taimia harvennettaessa. Harvennustaimien tuoksu houkuttaa tuholaisia, joten ne on vietävä heti pois kasvimaalta. Mullan kastelu harvennuksen jälkeen sulkee munimiseen sopivat kolot.

Porkkanan voi kylvää myös mahdollisimman myöhään syksyllä, siemen ei saisi itää ennen talven tuloa. Syyskylvön etuna on aikainen kasvuunlähtö, joka myös suojelee porkkanakempin aiheuttamilta tuhoilta. Ja onhan siinä yksi homma vähemmän puutarhurin kevät­kiireissä.

Teksti Sonja Lumme, kuva Arne Nylander

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kylväminen piha porkkana puutarha Puutarhasta pöytään


Lisää samasta aiheesta