MAINOS

Puutarhasta pöytään – erikoistomaatit

KeittiöPiha

Tomaattilajikkeita on tuhansia, ja erikoistomaatit ovatkin vallanneet kauppojen vihanneshyllyjä. Parhaiten tomaattien lajikevalikoimasta pääsee nauttimaan itse kasvattamalla.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Kauppojen vihanneshyllyissä alkaa jo olla tarjolla sen perinteisen punaisen ja pyöreän lisäksi erikokoisia ja -värisiä tomaatteja, mutta parhaiten erikoistomaattien runsaasta lajikevalikoimasta pääsee tietysti nauttimaan kotikasvattaja.

Tomaattilajikkeita on tuhansia, ja maailmalla puutarhaintoilijoiden suosiossa ovat jo pitkään olleet ns. heirloom-tomaatit, perinteikkäät vanhat erikoislajikkeet. Pidettyjä ovat mm. tummanpuhuvat tomaatit, kuten iso ja mehevä ’Black Russian’, makea kirsikkatomaatti ’Chocolate Cherry’, ja tällä hetkellä tummimman titteliä kantava, lähes musta ’Indigo Rose’.

pp_tomaatti_chocolate_cherry

Makea kirsikkatomaatti ’Chocolate Cherry’.

’Garden Peach’ on nimensä mukaisesti persikanvärinen ja hedelmäinen, nukan peittämä tomaatti, ja keltainen kirsikkatomaatti ’Yellow Submarine’ on muodoltaan kuin pieni päärynä. ’San Marzano’ -tomaatti on mehevän kiinteälihainen ja sopii erityisesti pastakastikkeisiin ja ketsupin tekoon. Lajike ’Tigrella’ on koristeellinen puna-kelta-vihreine raitoineen, ja oranssi kirsikkatomaatti ’Sungold’ on mainittu syystäkin maailman makeimmaksi tomaatiksi.

Valinnanvaraa kasvattajalla siis riittää, ja tomaattien kylvön aika on maaliskuussa. Tomaatin siemenet säilyvät vuosia, voi siis huoletta hankkia useampia lajikkeita, ja säästää pussin loput siemenet kuivassa ja viileässä seuraavaan vuoteen. Tomaattikasvattajat harrastavat myös siementen kimppatilauksia. Kylvä maaliskuussa, ja nauti kesällä itse kasvatetuista erikoistomaateista!

Teksti: Sonja Lumme, Kuvat: Arne Nylander

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

erikoistomaatit Puutarhasta pöytään Sonjan palsta tomaatit


Lisää samasta aiheesta