MAINOS

Puutarhasta pöytään – kaalit kukkimaan!

KeittiöPiha

Vuoden 2016 vihannekseksi on valittu kukkivat kaalit. Erilaiset kukkakaalit ja parsakaali ovatkin nousseet varsinaisiksi trendivihanneksiksi.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Valkoisen kukinnon muodostava kukkakaali on se tutuin, mutta nyt sen rinnalle on tullut hehkuva värikirjo. Oranssit, lilat ja vihreät kukkakaalit sekä lila parsakaali ovat koristeellisia erityisesti salaateissa. Hauska Romanesco-kukkakaali näyttää ”piikkeineen” punkkarin tukalta.

Kukkakaalit vaativat pitkän kasvuajan, 2–3 kk, joten esikasvatukseen ryhdytään huhtikuussa. Siemeniä kylvetään ruukkuun kaksi, heikompi taimi poistetaan myöhemmin. Taimet tarvitsevat valoisan ja reilusti huoneenlämpöä viileämmän kasvupaikan. Ne istutetaan toukokuussa kasvimaalle kuohkeaan multaan 40–50 cm:n välein, lannoitetaan ja kastellaan säännöllisesti. Ihanteellinen kasvulämpötila on viileähkö, +15–20 °C.

Parsakaali sietää kylmää paremmin kuin kukkakaali eikä viihdy helteissä. Sitä kasvatetaan kuten kukkakaalia, mutta se on helpompi viljeltävä. Parsakaali myös kasvaa nopeammin, joten sen voi kylvää suoraan kasvimaalle toukokuussa. Nuppuiset kukinnot ovat herkullisimmat, mutta myös varsi ja lehdet kannattaa käyttää ruoanlaitossa.

Kaalit ovat tuholaisten herkkua, joten taimien ylle kannattaa virittää harso tai kaaliverkko heti istutuksen jälkeen. Kasvitautien takia kaaleja pitäisi kasvattaa samassa paikassa vain neljän vuoden välein.

Teksti: Sonja Lumme, Kuva: Arne Nylander

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kaali kaalit kukkakaali kukkiva kaali parsakaali


Lisää samasta aiheesta