MAINOS

Puutarhasta pöytään – karhunvadelma on tumma kaunotar

KeittiöPiha

Karhunvadelma on helppohoitoi­nen, terve ja satoisa kasvi. Tummat, lähes mustat marjat muistuttavat maultaan etäisesti vadelmaa, mutta niissä on oma, karhunvatukan villi maku.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Kasvi hankitaan taimena, ja karhunvattua kasvatetaan kuin vadelmaa. Aurinkoinen paikka ja syvä, kuohkea puutarhamaa ovat sille mieleen, mutta turhan vaativa maan ja lannoituksen suhteen se ei ole. Karhunvadelma leviää juuriensa avulla tehokkaasti, ja versoja saattaa nousta kaukanakin emokasvista. Ne voi nostaa maasta ja ilahduttaa ystäviä taimilla.

Ensimmäisen vuoden versot ovat pitkiä ja lehteviä, ja vasta toisena vuonna ne tuottavat satoa. Silloin versot täyttyvät somista valkoisista kukista, joita pölyttäjät rakastavat. Marjat alkavat tummua elokuussa, ja ne poimitaan täysin kypsinä. Ne kypsyvät eri aikoi­hin, joten satoa korjataan useaan kertaan.

Pitkät, jopa yli kaksimetriset versot tarvitsevat kunnon tuen jo ensimmäisenä vuotenaan. Versot voidaan kiinnittää seinustalle tai tukiin vadelman tavoin. Marjoneet versot leikataan maata myöten joko syksyllä tai keväällä. Karhunvadel­man piikit ovat terävät, joten noissa puuhissa ruusuhanskat ja pitkähi­hainen takki ovat tarpeen.

Yllättäen karhunvatun piikik­käät versot maistuvat jäniksille, ja siksi kasvusto täytyy suojata tarpeeksi korkealla verkolla.

Kaimani karhunvadelma ’Sonja’ on satoisa ja makea lajike, joka ehtii kypsyä viileämpänäkin kesänä.

Teksti: Sonja Lumme, kuva: Arne Nylander

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

karhunvadelma marja marjapensas marjat vadelma


Lisää samasta aiheesta