MAINOS

Puutarhasta pöytään – maa-artisokka

Piha

Maa-artisokka on vanha, perinteinen viljelykasvi, joka kasvaa melkein missä tahansa, tuottaa satoa lähes takuuvarmasti – ja maku on mahtava!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Maa-artisokkaa (Helianthus tuberosus) helpompaa kasvia saa hakea. Vanha, perinteinen viljelykasvi kasvaa melkein missä tahansa, tuottaa satoa lähes takuuvarmasti, ja maku on mahtava!

Maa-artisokka on sukua auringonkukalle. Sato muodostuu nimensä mukaisesti maan alle, ja röpeliäiset mukulat ovat monikäyttöisiä. Tuoreita mukuloita ei kannata ryhtyä kuorimaan, kunnon pesu juuresharjalla riittää, ja ne ovat valmiit höyrytettäviksi, keitettäviksi tai grillaukseen. Pehmeä maa-artisokkasosekeitto on jalo ruoka, ja grillatut mukulanpuolikkaat varsinaista herkkua esimerkiksi salaateissa tai lisukkeena.

Mukuloiden suloinen makeus tulee niiden sisältämästä hitaas
ti imeytyvästä inuliinista, jonka ansiosta maa-artisokka sopii hyvin diabeetikoille. Inuliini saattaa aiheuttaa herkkävatsaisille vaivoja, mutta vaivat helpottavat tottumisen myötä.

Kasvatus on helppoa: mukulat istutetaan keväällä hyvälaatuiseen puutarhamaahan tasamaalle 10 sentin syvyyteen noin 40 sentin päähän toisistaan, ja rikkaruohot pidetään aisoissa. Mukulat kasvavat kiihkeimmin syksyllä, joten sadonkorjuun voi jättää niin myöhäiseksi kuin suinkin. Osan mukuloista voi jättää nostamatta ja korjata tarpeen mukaan maan ollessa sula tai vasta keväällä, jolloin ne ovat entistä pulskempia. Keväällä sitten istutetaan taas uudet siemenmukulat.

Maa-artisokka on myös komea perenna, ja 2–3 metriin kohoavasta kasvustosta saa halutessaan vihreän näkösuojan tai pensasaidan korvikkeen. Ainakin meillä paljon viljelty lajike ’Bianca’ ehtii ilahduttaa syyskesällä auringonkeltaisin kukinnoin.

Teksti: Sonja Lumme, Kuvat: Arne Nylander

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

maa-artisokka Puutarhasta pöytään Sonjan palsta


Lisää samasta aiheesta