Puutarhasta pöytään – talvivalkosipuli antaa muhkeaa makua

Piha
Sonjan-palsta_puutarhasta-poytaan5.14

Talvivalkosipulin istutusaika on lokakuun puolivälistä alkaen. Valkosipuli on kohtuullisen helppo ja terve kasvatettava, ja syksyllä istutettu talvilajike saa pulskistua maassa aina elokuuhun saakka.

Talvivalkosipulilla on isot kynnet, ja niitä on yhdessä sipulissa vain 4-7 kappaletta. Venäläinen Aleksandra on hyvä, meillä suosittu lajike.

Kynnet irrotetaan varoen toisistaan ja istutetaan kapea pää ylöspäin kuohkeaan, lannoitettuun maahan n. 5-7 cm syvyyteen, 10 cm välein, riviväli vähintään 35 cm. Isoista kynsistä tulee isoja sipuleita. Kynsi juurtuu syksyllä
ja lähtee varhain keväällä kasvuun. Leutona syksynä on varottava liian aikaista istutusta, ettei sipuli ala lykätä versoa ennen talvea.

Talvivalkosipuli vaatii vahvan lannoituksen, ja se annetaan kolmessa osassa: ensimmäinen sekoitetaan kuopan multaan istutuksen yhteydessä, toinen keväällä maan pinnalle ja kolmas kesäkuussa. Lannoitteiksi sopivat kanankakka tai palanut hevosenlantakomposti.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kasvukaudella pidetään rikkaruohot aisoissa ja kastellaan poutakausina. Samassa paikassa valkosipulia olisi hyvä kasvattaa vain neljän vuoden välein. Sadonkorjuun aika on elokuussa, jolloin sipulit nostetaan lapiolla tai talikolla ja huuhdellaan. Sitten niiden annetaan kuivua n. kuukausi ennen varastointia.

Talvivalkosipuli kasvattaa kukkavarren päähän itusilmuja. Niitä voi käyttää istukkaina, iso valkosipuli istukkaasta tulee kolmantena vuonna.

Teksti: Sonja Lumme, Kuva: Arne Nylander

 

MAINOS
MAINOS LOPPUU