MAINOS

Puutarhasta ruokapöytään – hyötykasvit, jotka tuottavat varmaa satoa

KeittiöPiha

Yöpakkasten väistyessä on oikea aika istuttaa. Perunoiden ja muiden hyötykasvien kasvatukseen et tarvitse omaa maata, sillä ne menestyvät hyvin myös parvekkeella multaämpäreissä tai kasvusäkeissä. Lue viisi varmaa kasvajaa ja vinkit istutuksiin.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Helppoja ja takuuvarmoja kasvajia parvekkeella ovat peruna, tomaatti ja lehtivihannekset, kuten salaatti. Myös yrtit ja syötävät kukat, kuten kehäkukka, ruusupapu, krassi ja herneet, kasvavat hyvin parvekkeella ruukuissa, laatikoissa, kasvusäkeissä tai ämpäreissä.

– Hyötykasvien kasvattaminen ei ole rairuohon kasvattamista vaikeampaa. Noin 10 litran ämpäristä voi parhaimmillaan saada jopa viisi tai kuusi kiloa perunoita, kertoo Hong Kongin puutarha-asiantuntija, Omatarhuri Santeri Urhonen.

– Hyötykasvien kasvuaika on lyhyt: ne tuottavat satoa nopeasti ja niistä voi nauttia kesän aikana useasti. Tomaattia ei kuitenkaan kannata istuttaa enää juhannuksen jälkeen, Urhonen jatkaa.

Näin pääset alkuun

Kaupasta hankitut siemenet ovat sellaisenaan kylvövalmiita. Parvekkeelle pitää hankkia vain kasvusäkki tai laittaa multaa ämpäriin, kylvää siemenet tai istuttaa taimet.

– Lyhyesti sanottuna valmis kasvusäkki tarvitsee siemenien ja taimien lisäksi vain aurinkoa ja vettä, Urhonen ohjeistaa.

Kasvupaikaksi on hyvä valita valoisa paikka. Kuumina kesäpäivinä kasvualustaa ei kannata jättää suoraan auringonpaahteeseen tai täysin varjoon. Jos yöpakkasten vaara on vielä olemassa, peitä kasvusto harsolla varmuuden vuoksi.

Kasvukauden aikana kasveja tulee kastella tarpeeksi usein ja riittävästi. Mutta mistä tietää, mikä on riittävästi?

– Hyvä nyrkkisääntö maan sopivaan kosteuteen on, että jos otat maata nyrkkiisi ja puristat sitä, sormien välistä pitäisi tihkua muutama pisara kosteutta. Muussa tapauksessa maa on liian kuivaa tai liian kosteaa, Urhonen sanoo.

Kasteluveteen kannattaa lisätä vesiliukoista lannoitetta, koska valmiista mullasta ravinteet vähenevät yleensä parin kolmen viikon päästä.

– Kasvien tarvitsema ravinnemäärä vaihtelee huomattavasti. Mitä isompi lehtipinta-ala kasveilla on, sitä enemmän ne tarvitsevat ravinteita. Iso- tai runsaslehtisille kasveille kannattaa antaa lannoitteita suositusten ylämäärien mukaan. Kasvien tarvitseman ravinnemäärän voi varmistaa tarkkailemalla kasvien väriä. Jos värit alkavat haalistua, on aika lisätä ravinteita, mutta jos värit tummuvat, lannoitetta on laitettu liikaa. Hyötykasveista peruna on poikkeus: se ei tarvitse lisäravinteita. Sadon valmistuttua hyötykasvien viljelyä kannattaa jatkaa pakkasiin asti.

Viisi vinkkiä viiden varman kasvatukseen:

 1. Hanki kasvualusta ja istuta kasvi. Parvekkeelle pitää hankkia vain kasvusäkki tai laittaa multaa ämpäriin, kylvää siemenet tai istuttaa taimet.
 2. Valitse parvekkeelta oikea kohta. Kasvupaikaksi on hyvä valita valoisa paikka. Kuumina kesäpäivinä kasvualustaa ei kannata jättää suoraan auringonpaahteeseen tai täysin varjoon. Jos yöpakkasten vaara on vielä olemassa, peitä kasvusto harsolla.
 3. Kastele riittävästi. Hyvä nyrkkisääntö maan sopivaan kosteuteen on, että jos otat maata nyrkkiisi ja puristat sitä, sormien välistä pitäisi tihkua muutama pisara kosteutta. Muussa tapauksessa maa on liian kuivaa tai liian kosteaa, Urhonen sanoo.
 4. Lisää kasteluveteen lannoitetta. Kasteluveteen kannattaa lisätä vesiliukoista lannoitetta, koska valmiista mullasta ravinteet vähenevät yleensä parin kolmen viikon päästä. Iso- tai runsaslehtisille kasveille kannattaa antaa lannoitteita suositusten ylämäärien mukaan. Tarkkaile kasvien väriä: jos värit alkavat haalistua, on aika lisätä ravinteita, ja jos värit tummuvat, lannoitetta on laitettu liikaa. Peruna ei tarvitse lisälannoitteita.
 5. Kasvata lisää. Sadon valmistuttua perunan istuttamista kannattaa jatkaa ja kasvattaa uusia versoja aina pakkasiin asti. Pensastomaatti sen sijaan tuottaa säännöllistä satoa kesän mittaan.

Lehtivihannesten kasvatuksen erityisvinkit

Lehtivihannekset, kuten salaatti, syötävät kukat ja yrtit kasvavat näillä vinkeillä. Perunan ja tomaatin kasvatuksen yhteydessä kannattaa lukea nämä erityisvinkit:

Peruna

 • Kasvuaika: Perunat kasvavat yleensä noin kahdessa kuukaudessa, riippuen kasvuolosuhteista. Jos haluat juhannuspöytään oman parvekkeen perunat, laita perunat kasvamaan huhti–toukokuussa.
 • Lajikkeen valinta: Perunalajikkeita on monia, mutta yleisin niistä on varhaisperuna, joka nimensä mukaisesti kasvaa nopeasti. Timo ja Siikli ovat niistä tunnetuimpia.
 • Siemenperunoiden asettelu: Jos ämpärin halkaisija on esimerkiksi noin 30 senttimetriä, siihen voi laittaa noin kolmesta viiteen perunaa. Aseta perunat ämpärin pohjalle ja peitä ne noin viiden senttimetrin kerroksella multaa. Jätä noin 10 senttimetriä ämpäriin tyhjää tilaa, koska multaa lisätään vielä myöhemmin. Kun peruna kasvattaa lehdet, lisää multaa pikkuhiljaa taimen päälle. Multaamalla varmistat isomman sadon.
 • Mullan valinta: Mullaksi sopii esimerkiksi taimimulta.
 • Lannoitus: Peruna ei tarvitse lisälannoitteita.

Tomaatti

 • Kasvuaika: Satoaikaan vaikuttaa muun muassa kasvupaikka. Karkeasti sanottuna tomaattien kypsyminen sadoksi kestää noin kahdesta kolmeen kuukautta. Eli jos toukokuussa istuttaa taimet, saa satoa elokuun puolella.
 • Lajikkeen valinta: Kaikki tomaatit sopivat parvekkeella kasvatettavaksi. Etukäteen kannattaa miettiä, pitääkö kirsikka- vai pihvitomaateista. Pienemmät lajikkeet kypsyvät nopeammin kuin isot.
 • Idättäminen, kouliminen ja kasvattaminen: Aluksi tomaatin siemenet kannattaa idättää taimiksi esimerkiksi maitopurkeissa tai pienissä ruukuissa sisätiloissa. Kun niihin tulee kasvulehtiä, ne koulitaan, eli vartta upotetaan ruukkumultaan, jotta taimesta tulee tukeva. Tomaatin kasvaessa runkoa pitää tukea. Kun sen sato alkaa kypsyä, lisätään hiukan lannoitusta kasteluveden mukana. Pensastomaatti tuottaa satoa koko kesän ajan.
 • Maan valinta: Kalkittu ja lannoitettu multa myymälästä riittää tomaatille koko kasvukaudeksi.

Lisätietoja:

Hong Kong Group Oy

www.hongkong.fi

Hong Kong on suomalainen koko perheen tavarataloketju tekeville ihmisille. Hong Kong tarjoaa monipuolisen valikoiman laadukkaita tuotteita edullisin hinnoin. Valikoimamme koostuu muun muassa työkaluista, puutarhatuotteista, kalastustarvikkeista, taloustarvikkeista sekä muista kotiin ja vapaa-aikaan liittyvistä tuotteista. Hong Kongin 530 työntekijää palvelee 27 tavaratalossa ympäri Suomea ja verkkokauppa tarjoaa laajan tuotevalikoiman koko maan kattavasti. Kalastusverkkokauppa toimii myös kansainvälisesti. Hong Kong on perustettu vuonna 1989 ja sen omistavat suomalaiset yksityishenkilöt sekä Hong Kongin avainhenkilöt. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Vantaalla.

Lähde: Cision News

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

hyötykasvi hyötykasvit hyötyviljely parvekepuutarha ruukkupuutarha