MAINOS

Puutarhurin pioni-extra – kaikki pionien maailmasta

Piha

Pioneista kun on kovasti ollut keskustelua ja kiinnostusta, niin kurkistetaan hiukan sen maailmaan ja kuinka ne saadaan komeasti kasvuun ja kukkaan. Niistä tuntuu olevan välillä vallan outoja, suorastaan vääriä käsityksiä, etenkin lannoitukseen ja niiden hoidon vaativuuteen liittyen.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Pionien historiaa – kukkien kuningas, keisarien yksinoikeus

Tiettävästi pionien viljelyä on harjoitettu Kiinassa jo yli 4 000 vuoden ajan. Aluksi niitä sai kasvattaa vain keisarillisissa puutarhoissa ja sieltä tiettävästi juontaa juurensa myös se miksi pionia kutsuttiin kuninkaiden kukaksi.

Pionien pääasiallisin kasvatustarkoitus oli silloin sen moninaiset lääkinnälliset ominaisuudet.  

Keskiajan kristityt uskoivat, että pionit olivat symboleita paranemisesta, naisellisesta kauneudesta ja vauraudesta.

Ensimmäiset pionit saapuivat ilmeisesti vuonna 1789 Englantiin ja sieltä ne levisivät koko Eurooppaan. Myös meillä Suomessa niistä tuli erittäin suosittuja koristekasveja, niiden upeiden kukkien, hyvän talvenkeston ja vaatimattoman hoidon tarpeen takia.  Vanhoissa kuvissa näkee usein upeita pionipenkkejä, vaikka silloin ei esim. keinolannoitteita ollut käytössä lainkaan. Hiukan karjanlantaa tai kompostia korkeintaan.

 • Pionisukuja on pensas-, tilli-, munkin-, tarha-, silkki-, kiinan- ja ruusupionit.
 • Pionin kukat voi olla kerrottuja, yksinkertaisia, puolikerrottuja, japanilaisia tai vuokkomaisia.
 • Pioni merkitsee romantiikkaa, eleganssia, kunniaa, rikkautta ja runsautta kukkien kielellä.
 • Värikirjo on laaja, oikeastaan vain sininen väri puuttuu.
 • Nykyiset lajikkeet ovat pääosin risteytyksiä, joissa on mm. saatu yhdistettyä suuret näyttävät kukat ja vahvat varret, jolloin tuentaa ei enää tarvita.
 • Vanhimpien pionien tiedetään kasvaneen yli 100 vuotta samalla kasvupaikalla, ilman mitään erillisiä toimenpiteitä.

Pionien istutus

Pioneja voit istuttaa periaatteessa koko kasvukauden, mutta juurakot olisi hyvä istuttaa vain keväisin ja syksyisin, ihan niiden luontaisen kasvurytmin takia. Itse suosin juurakoita, koska näin voin käyttää isoja juurakoita, jotka ovat liian isoja istutettavaksi myyntiruukkuihin. Ja koska pystyn myös säilömään ne noston jälkeen kylmävaraston optimaalisessa viileydessä ja levossa, niin ne ovat aina varmasti parhaassa mahdollisessa istutus- ja kasvukunnossa kun pääsevät maahan. Niin sinulle lähetetyt kuin itse istuttamanikin. Tämä on näitä puutarhalta suoraan saamisen etuja, myös sinulle!

Istutuspaikka

 • Maan tulee olla vettäläpäisevää ja mielellään melko syvämultaista.
 • Pioni ei siedä seisovaa vettä. Etenkin syksyllä pitää katsoa ettei vesi kasaannu pionin juurelle.
 • Koho- tai rinnepenkki on oikein hyvä.
 • Maan tulee olla melko ravinteikasta ja hiukan hapanta (ne kahvinporot on ihan hyvä silloin tällöin sotkea pionipenkin multaan).
 • Lannoitetta ei juurikaan käytetä ja jos sitä laitetaan, niin sitä ei koskaan laiteta suoraan juurelle, vaan n. 20-50 cm päähän, sillä pioni kerää lannoitteet uloimmilla juurisilmuillaan. Liikaa lannoittamista tulee välttää, etenkin typpipitoisia esim. kanankakkaa tai kalkkia ei laiteta. pH olisi hyvä olla alle 6,5.
 • Pääsääntöisesti pionit viihtyvät aurinkoisella ja puoliaurinkoisella kasvupaikalla.
 • Istutusetäisyys on yleensä n. 40–50 cm (lajikekohtaiset erot kannattaa aina tarkistaa).

Ruukkupionit

 • Erityisesti ruukkuihin tarkoitetut uudet pionilajikkeet viihtyvät myös ruukussa. Ruukun multatilan on hyvä olla iso, n. 10 litraa / kasvi.
 • Multa, lannoitus ja kasvupaikka ”vaatimukset” ovat samanlaiset kuin maahan istutettavilla lajikkeilla.
 • Talvehtii parhaiten viileään nostettuna tai kaivamalla koko ruukku maahan syksyllä (muista sitten katsoa, ettei vesi pääse valtaamaan paikkaa).

Juurakkojen istutus

 • Juurakot on parasta laittaa likoamaan veteen tunniksi-pariksi ja istuttaa sen jälkeen maahan mahdollisimman pian.
 • Mikäli se ei ole mahdollista, niin laita juurakot viileään paikkaan odottamaan istuttamista. Alle 10-asteinen paikka on hyvä. Lämpimässä juurakot nimittäin alkavat kuivua ja menettävät kasvukykyään yllättävän nopeasti.
 • Jos jostain syystä et pääse istuttamaan joorakkoja keväällä, niin istuta ne isoon ruukkuun, hautaa ruukku kesäksi maahan (vaikka puolivarjoisan paikan kukkapenkkiin jos vain sopii) ja istuta syksyllä varsinaiselle kasvupaikalle.
 • 5–10 cm maata juurakon päällä on ihanteellinen uusien silmuja puhkeamiselle. Maanpinnalla olevat kuivuvat ja liian syvällä olevista juurakoista ei nouse niin paljon silmuja.

Ruukkutaimien istutus

Mikäli hankit ruukuissa esikasvatettuja taimia, niin niiden istuttamisessa on hyvä huomioida pari seikkaa.

 • Ruukku on hyvä kastella (mielellään upottamalla) kunnolla ennen istuttamista.
 • Istutuskuopan pohjalle laitetaan lannoitteet ja kompostimultaa (tai palanutta hevosenlantaa) ja päälle 10–15 cm multaa. Näin juuret hakeutuvat syvemmälle maahan ja se takaa paremman ja kestävämmän juuriston.
 • Itse istutussyvyys määräytyy niin, että ruukunpinta on maanpinnan kanssa samalla tasolla.
 • Kastele istutus hyvin ja tiivistä multa kasvin ympäriltä. Ja tarvittaessa lisää multaa.
 • Jos hankit keväällä kasvihuoneessa kasvatetun taimen, niin etenkin aurinkoiselle paikalle istuttaessa olisi hyvä laittaa hiukan suojaa sen päälle, ettei aurinko polta sitä liikaa. Sen juuret eivät ole kasvaneet tarpeeksi kestämään äkillistä porotusta ulkona (tämä on myös yksi syy siihen, että tykkään istuttaa vain juurakoita keväisin).
 • Moni viljelijä myös suosittelee, että näiden ruukkutaimien kohdalla ensimmäisenä kesänä poistettaisiin kaikki nuput eikä sen annettaisi kukkia lainkaan, jotta juuristo vahvistuisi (tätä neuvoa ei tarvitse isojen juurakoiden kohdalla toteuttaa, annetaan kukkia vain).

Pionien lannoitus

Pionit ovat alun perin kotoisin alueilta, jossa maaperä on luontaisesti ravinneköyhää ja mineraalipitoista. Ne siis selviävät loppujen lopuksi parhaiten melko pienellä lannoittamisella, jos vain perustettaessa maa on ollut hyvä ja sopivan ravinteikas. Etenkin liialla typpilannoituksella on haitallisia vaikutuksia niin pionien kasvuun, kukintaan kuin talvehtimiseenkin.

Pionien siirto

Joskus käy niin, että pionin paikkaa tekisi mieli vaihtaa, niin se onnistuu kyllä hyvin, mutta se kannattaa tehdä vasta syksyllä. Se on paljon turvallisempi vaihtoehto. Jos on pakko tehdä keväällä, niin sitten vain isolla juuripaakulla maasta varovasti ylös ja istutus heti uuteen paikkaan. Siirron jälkeen kunnon kastelusta pitää huolehtia ainakin kuukauden verran.

Muurahaiset ovat pionien ystäviä

Monesti näkee pionien nupuissa muurahaisia ja se on vain hyvä asia. Ne ovat siellä kirvojen perässä ja hoitavat sinun puolestasi niiden torjunnan. Muurahaiset itsessään eivät syö tai vahingoita pioneita lainkaan.

Liika märkyys on pionien pahin vihollinen

Tämä on ehkä se kaikkein tärkein asia ottaa huomioon, kun pionia istutat. Eli pioni kestää kyllä ”tuulta ja tuiskua”, mutta sukeltaa se ei osaa. Etenkin syksyllä, ennen talven tuloa on hyvä tarkistaa uusien istutusten kohdalla, että maa on koholla eikä vesi kasaannu pionien juurelle. 

Vähemmän on enemmän – pionit laiskan puutarhurin unelma

Lannoitus ja maan köyhyys on melko vaikeaa joskus hyväksyä ja uskoa, että vähempi on parempi pioneille. Kun pionit eivät kuki tai kasva, niin usein kuulee, että syy on huonossa maassa. Lisätään lannoitetta, kalkkia ja mustaamultaa, eikä vaan kasva. Ja sitten syy onkin huonojen taimien, vesisuonten, kasvupaikan, jne. Paras olisi antaa pionin olla omineen ja kasvaa sen suuremmin huolehtimatta. Mitä nyt rikkakasvit ja kuivat varret poistaa keväällä ja sotkee sen kahvinporosatsin kerran-pari kesässä sinne multaan, niin kyllähän kukki komeasti ja vaivatta! Ja ajattele, että varmuudella tiedetään pionien kasvaneen yli 100 vuotta samalla kasvupaikalla, ilman että niille tosiaan on tarvinnut tehdä mitään sen ihmeempää. Eihän tämän helpommalla juuri voi päästä!

Kestävä myös leikkokukkana

Muistetaan, että pionit ovat myös erinomaisia ja kestäviä leikkokukkia. Ja mikäs sen kätevämpää, kun kylään lähtiessä taittaa muutama pionin oksa mukaan viemisiksi tai ihan vain omalle terassipöydälle ilahduttamaan.

Saatavilla nyt myös lajikkeittain

Itse ihastuin viime vuonna ihan mahdottomasti tuohon kolmen pionin yhteiseen väri-iloittelupenkkiin, niin en edes ajatellut, että joku muu ehkä tykkäisi vain yhdestä väristä tai haluaisi enempi jotain lajiketta. No nyt noita juurakoita saat myös väreittäin. Tein tästä kumminkin semmoisen yhden ja viiden kappaleen pakkaukset – ja hinta pysyy edullisena silti, kun tuolta kylmävarastosta voin laittaa niitä vaikka minkälaisiin pakkauksiin. Eli nyt saat näitä lajikkeittain 5 € / kpl tai 19,95 € / 5 kpl (ovh 49,75, –60 % kerhotarjous).

————————————–

Pionin kukka valtava
sua katsellaan ihaillen
oot kuin pantteri vaaleanpunainen
tai pehmisjäätelö muhkean mansikkainen.

Pionin kukka suven sulotar
oot hehkeä ilmestys kauneuden
kehräsi kerrottu satumainen 
lie koti keijujen.
 

————————————–

Terkuin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkukat pioni pionin istuttaminen pionin kukkiminen pionin taimi pionit


Lisää samasta aiheesta