MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: aloittelevan harrastajan muistilista, lannoituksen N-P-K – helle herätti kyyt

Piha

Kaikkien kasvien tärkeimmät elämän edellytykset ovat valo ja vesi. Myös ravinteiden ja lannoitteiden merkitys on hyvä ymmärtää. Puutarhuri opastaa aloittelevat puutarhaharrastajat alkuun! Mitä tulee huomioida lannoituksessa - ja mitä tarkoittaa lannoituksen N-P-K? Helle herätti kasvien lisäksi myös kyyt.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Aloitteleva harrastaja – näillä perusteilla hyvään alkuun

Uusien puutarha- ja kasviharrastajien määrä kasvaa kasvamistaan ja se tekee puutarhurin hyvin iloiseksi. Etenkin nuorten aikuisten kiinnostus ja halu kasvattaa omaa satoa, ja samalla huomioida ympäristöä ja luontoa on lämmittänyt mieltäni todella paljon. Ja se, että näitä puutarha juttuja puuhataan paljon perheinä on ihan mahtavaa. 

Minulta kysyttiin, että kuinka päästä alkuun, kun kokemusta ei ole ja oma palsta on ensimmäistä kertaa eläissään. Pohdittiin hiukan mitä siellä voisi kasvattaa ja uskon, että hän sai hyvät eväät alkuun ja tulee onnistumaan.

Sen jälkeen jäin pohtimaan, että olisiko ollut tärkeämpää kerrata nämä kasvun perusteet. Jos ne olisi hanskassa, niin kasvi- ja kasvuoloaikainen soveltaminen on paljon helpompaa ja luontevampaa. Ja näitä ajatuksia veden, valon ja ravinteiden perusteista tästä pohdinnasta sitten syntyi.

Ensin vesi ja valo, sitten ravinteet

Vesi ja valo ovat kasvin elämän tärkeimmät edellytykset. Niiden merkityksen ymmärtäminen on ensimmäinen ja tärkein vaihe puutarhaharrastuksen ja kasvien maailmassa.

Lannoittaminen ja kasvien tarvitsemien ravinteiden tarve eri aikaan on myös tärkeää. Yleensä se tulee tärkeäksi vasta sitten, kun kasvi on hyvässä kasvussa ja se alkaa kuluttaa kasvualustassa olevia ravinteita. Toki taimikasvatuksessa kasvin ravinteista tulee huolehtia myös, mutta siitä me puhuttiinkin jo jokunen viikko sitten.

Valo ja lämpötila

Kasvit saavat energiansa valosta. Kasvi tulee toimeen lyhytaikaisesti ilman valoa kuluttamalla energiavarastoaan, mutta kasvaakseen sen on saatava valoa. Loisteputki- tai halogeenivalo auttavat kasvia selviytymään huonoissakin valo-olosuhteissa, mutta hehkulampun valosta ei ole juurikaan apua. Paras lisävalo mitä kasville voi antaa, on hankkia kunnon kasvilamppu

Valo ja lämpötila liittyvät läheisesti toisiinsa. Mitä korkeampi lämpötila, sitä enemmän kasvi kuluttaa energiaa. Niukoissa valo-olosuhteissa kasvi saattaa kuluttaa energiaa enemmän kuin mitä se sitä valosta saa. Nyrkkisääntö onkin, että kun valoa on vähän, pitäisi myös lämpötilan laskea. Niinhän luonnossa yleensä tapahtuukin. Talven pimeys koituu monen viherkasvin kohtaloksi, koska asuinhuoneessa vallitsee yleensä aina huonelämpötila. Valon puutteesta kärsivän kasvin voi yhtä hyvin sanoa kärsivän liian korkeasta lämpötilasta.

Vesi

Kasvit käyttävät vettä huomattavasti enemmän kuin muut eliöt. Kasvien elintoiminnot perustuvat siihen, että vettä kulkeutuu juuriston ja varren kautta lehtiin, joista se haihtuu ilmaan. Veden mukana kulkeutuu myös ravinteita kasvin osista tosiin.

Kastelu on yksi tärkeimpiä taitoja. Veden tarve riippuu monesta asiasta kuten kasvin koosta, lämpötilasta ja valon määrästä. Hyvä yleisohje on, että kasvualusta saa kevyesti kuivahtaa aina kastelukertojen välillä. Juuristo tarvitsee veden lisäksi myös happea, joten liika kastelu voi aiheuttaa juuristolle hapen puutteen. Kuivuudesta kärsivä kasvi puolestaan menettää nestejännityksensä, jolloin se nuutuu. Vaikka kasvit toipuvatkin saadessaan jälleen vettä, voi nuutuminen häiritä kasvin kehitystä.

Kun kasvi voi huonosti, se varistaa lehtiään tai sen juuristoa tuhoutuu. Silloin sen veden tarve vähenee. Yleinen virhe on lisätä kastelua, mikä vain lisää entisestään kasvin pahoinvointia. Eli ei tukahduteta juuristoa vedellä vaan annetaan juurien hengittää.

Ravinteet

Kasvi rakentuu pääasiassa hiiliyhdisteistä, joita syntyy kun lehtien ilmasta ottama hiilidioksidi yhtyy vesimolekyyleihin. Reaktioon tarvitaan valosta saatavaa energiaa. Lisärakennusaineina kasvi tarvitsee myös kivennäisravinteita, kuten typpeä, kaliumia, fosforia sekä pieniä määriä monia muita alkuaineita. Niitä se ottaa juurillaan kasvualustasta.

Eri kasvualustoissa on ravinteita eri tavoin. Joko ei ollenkaan, muutaman viikon tarve tai jossain jopa ihan koko kasvukauden tarpeet. Tämä asia on aina hyvä lukaista multasäkkien kupeesta tai varmistaa kauppiaalta. Kun valoa on riittävästi ja kasvit ovat hyvässä kasvussa on myös lannoittaminen tarpeellista, jotta kasvu ei jää siitä kiinni. Terve ja hyvinvoiva kasvi vastustaa myös parhaiten tuhoeläimiä ja kasvitauteja, siksi on tärkeää huolehtia kasvin ravinnetarpeista.

Mitä on ”N-P-K”?

Kun nyt lannoitusta tuossa sivuttiin, niin kerrataan nuo pääravinteet ja niiden merkitys kasveille. Tuo kirjainyhdistelmä N-P-K on tuttu näky kaikissa lannoitepakkauksissa, mutta minkä verran missäkin on ja milloin kasvi tarvitsee mitäkin, on välillä hyvä kerrata.

N = Typpi

 • Kasvien tärkein ravinne ja rakennusaine.
 • Tarve etenkin keväällä erityisen tärkeä.
 • Typen avulla kasvit kasvattavat lehdet ja varret ja sitä paremmin pystyvät yhteyttämään.
 • Typen puute näkyy yleensä lehtien haaleana värityksenä ja silloin tulee lisätä lannoitusta.
 • Liika typpi näkyy ensin liian tummanvihreänä värinä lehdissä ja sitten lehtienreunojen ”palamisena”.  Siihen auttaa kastelu jonkin aikaa pelkällä vedellä.
 • Yleisohjeena voisi sanoa, että kesäkukille koko kasvukauden, monivuotisille keväällä ja yrteille ei juurikaan.

P = Fosfori

 • Fosforia kasvit tarvitsevat niin kukkien- kuin sadonmuodostukseen.
 • Fosforin vähyys näkyy paitsi heikkona kukintana ja satona, niin myös huonona versomisena.
 • Fosforin puutteen näkee yleensä ensimmäisenä lehdistä, ne eivät ole terveän vihreitä ja usein myös lehtien reunat alkavat punertua kesken kasvukauden.

K = Kalium

 • Kaliumin tehtävää on vähän vaikea rajata mitenkään, koska se on yleistarpeellinen ravinne kasveille. Se pitää kasvit hyväkuntoisina ja paremmin erilaisia olosuhteita sietävinä. Sillä on myös tärkeä osuus kasvin yhteyttämisessä.
 • Kaliumin puutos näkyy usein ensimmäisenä lehtien reunojen väri muunnoksena.

Kaikkiaan lannoitus on aika selkeää suunnitella, kun nuo on kirkkaana mielessä. Varmaan tuo typpi on se tärkein ja seurattavin, myös kasvikohtainen ravinne.

Yksi huomionarvoinen seikka on jos käytät joitain erikoislannoitteita (ruusuille, marjoille, sipulikukille jne.), niin näiden lisäksi ei tarvitse käyttää mitään ns. yleislannoitteita enää, nämä riittää.

Ja tuo laiskan, mutta fiksun puutarhurin tapa hoitaa koko kevään, kesän ja syksyn lannoitukset on sujauttaa kasveille nämä lannoitekävyt. Niissä on kaikki ravinteet (myös hivenaineet) ja fiksun pinnoitteen ansioista ne luovuttavat ravinteet oikeassa suhteessa kasvien käyttöön. Nämä on tehty ammattipuutarhoille, mutta meillä on lupa pussittaa niitä pienempiin eriin myös kotipuutarhureille.

Lannoitekävyt 5,95€ / 25 kpl tai 11,50 € / 50 kpl. Ja jos kaikki ei mene tänä kesänä, niin nämä säilyy kuivassa paikassa ensi vuoteenkin.

Ps. monivuotisille näitä ei pidä laittaa enää juhannuksen jälkeen, muuten on vaarana, että menee ”väärä lannoite väärään aikaan” kasveille.

Helle ja tuuli teki tepposet – totutetaan maltilla

Viime viikolla helle houkutteli monet nostamaan kasveja jo ulos, mutta valitettavasti monet taimet myös menehtyivät tuon helteen ja kuivattavan tuulen takia. Aluksi kasvit tulee viedä ulos vain muutamiksi minuuteiksi, vartti on ihan hyvä alku. Ja ei suoraan aurinkoon eikä tuuleen. Hiukan suojaa, vaikka kehikko jonka ympärille kiepsauttaa harsokankaan, jollei muuta keksi. Ja seuraavana päivänä sitten hiukan taas pidempään. Yleensä reilussa viikossa kasvien solurakenne on ehtinyt tottumaan ja muuntumaan ulkoilmaan, ja sitten ne saakin olla ulkona. Tosin yhä edelleenkään en itse istuta ulos mitään kylmänarkaa, ne saavat olla kasvihuoneessa ja sisällä vielä kuukauden verran.

Nyt istuttamaan

Ainakin täällä meidän nurkilla maa on lämmennyt ja kuivunut niin hyvin, että nyt on hyvä aika istuttaa niin perunat, erilaiset sipulit (kelta-, puna- ja ryvässipulit löydät täältä) kuin muut juurekset sekä herneetkin.

Helteet ajoi käärmeet esiin – karkotin toimii

Helteet teki sen, että käärmeet lähti liikkeelle. Niitä on kuulemma näkynyt paikka paikoin runsaastikin. Ollaan siis varovaisia, etenkin lasten ja lemmikkien kanssa liikuttaessa. Minulla on ollut ns. käärmevapaata täällä jo viisi vuotta. Sen jälkeen kun olen nuo käärmekarkoittimet laittanut tuonne tulosuunnalle, niin yhtään sahaselkää ei ole täällä näkynyt. Ja aika monen koiratarhan vieressä tämä suojaa myös koirien tarhat.

Jos sinulla on tarvetta, niin näitä samoja karkoittimia saat 34,95 € (ovh. 44,99).

Terveisin, alkavaa tuomenkukintaa ihaileva puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Kodin Kukat Oy / Juha Toikka

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

istuttaa istuttaminen Juha Toikka kesäkukkien lannoitus kesälannoitus Kodin Kukat Kodinkukat kyy


Lisää samasta aiheesta