MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: amarylliksen kukinnan ajoituksesta – kaada joulukuusi viimeistään nyt

PihaSisustus

Lämpötilalla ja valolla on suuri merkitys amarylliksen kukinnan ajoituksen kanssa. Puutarhuri vinkkaa, kuinka saat amarylliksen kukkimaan juuri oikeaan aikaan joulupyhinä. Kaada myös joulukuusi ennen 19.12.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Koska amaryllis kukkii parhaimmillaan?

Amarylliksen kukinnan ajoittaminen jouluksi on loppujen lopuksi aika helppoa. Eli nyt vain pidetään kasvia lämpimässä ja valoisassa sekä ilman kastelua (tai ainakin hyvin vähällä vedellä). Kun kukkanuppu tulee esiin suojalehtien sisältä (kuten kuvassa), niin siitä 2-3 vuorokautta ja ensimmäinen kukka on täysin auki ja seuraavatkin nuput aukeamassa. Normaalissa huoneenlämmössä siis. Jos kukat meinaavat avautua ennen aikojaan, amarylliksen voi viedä viileään n.+10°C-asteiseen paikkaan ja kehitys pysähtyy käytännössä kokonaan. Ja jos taas tarvitsee jouduttaa kukintaa, niin lämpöä ja valoa vain reippaasti lisää.

Kastelusta vielä: sipulia ei siis kastella lainkaan ennen kuin tuo kukkanuppu aukeaa. Vasta sen jälkeen annetaan vettä. Sittenkin vain maltillisesti ja mielellään alakautta. Kannattaa myös varoa, ettei vettä menee sipulin sisään, sillä se tuhoaa sipulin herkästi.

§

↑ Lämpötilan vaikutus amarylliksen kukintaan.

Oheisen kuvan mukaan näet kuinka suuri merkitys on lämpötilalla amarylliksen kukinta-aikaan ja nopeuteen. Tätä voit hyvin käyttää ”nyrkkisääntönä”, jos sinun tarvitsee nopeuttaa tai hidastaa kukinta-aikaa.

Näin leikkaat amarylliksen turvallisesti – muista kuminauha

Jos amarylliksesi on venynyt pitkäksi ja uhkaa kaataa ruukun, niin se on kätevää leikata maljakkoon kukkimaan. Siihen on pari niksiä, jolla se onnistuu ja kestää pitkään.

Ensiksi tuo leikkaus. Ennen kuin leikkaat, niin laita ohut paperi suojaamaan muita kukkavarsia ja lehtiä. Näin putki on helppo ja turvallinen leikata poikki.

Kuminauha tyvelle. Ennen maljakkoon laittoa on hyvä laittaa kuminauha tuohon tyvelle. Amarylliksen varsi kun on sellainen, että sen ollessa vedessä, se lähtee kiertymään auki. Ja jos se kiertyy liikaa, niin sen veden saannissa tulee ongelmia. Tuolla kuminauhakikalla se ei sitä tee.

Joulukuusen kaatoon ennen 19.12.

Nousenvan kuun paras vaikutus loppuu 15.12., mutta hyvä vaikutus jatkuu vielä 19.12. asti. Eli jos joulupuu on vielä kaatamatta, niin ennen sunnuntaita 19.12. se kannattaa tehdä. Näin saadaan hyvä ja neulaset kiinni pitävä kuusi. Ja vieläkin paremman joulukuusen hoitoniksit löydät täältä.

Jouluisin terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

amarylliksen hoito amaryllis joulukuusen kaato joulukuusi Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkukat puutarhurin vihervinkki


Lisää samasta aiheesta