MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: ämpäriperunoiden ja parsan kasvatus, mainio kookosmulta

Piha

Parsa on uskottua helpompi kasvatettava - nyt uudet, selkeät kasvatusohjeet. Entä kuinka saada omia varhaisperunoita juhannuspöytään? Ämpärissä! Lue puutarhurin vinkit.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Pari viikkoa sitten oli puhetta, että jos haluaa uusia perunoita juhannukseksi, niin ämpäreissä se onnistuu helposti. Laitoin silloin nuo omat siemenperunat itämään ja ne ovatkin kohta valmiita ämpäreihin kasvamaan. Ehtivät sitten valmistua juhannuspöytään varmasti.

Otan aikaista lajiketta (esim. Timo, Siikli, Annabelle, Colomba, Carrera ja Jussi) valoisalle paikalle munakennoihin itämään ja laitan niitä 3 kpl / ämpäri. Tuota Annabellea minulla on nytkin valittuna, se on jotenkin minun suuhuni sopivan makuinen varhaisperuna. Kaupassa nyt myynnissä olevat ruokaperunat ovat nyt ns. myöhäisiä lajikkeita, jotka eivät siis sovellu tähän ”juhannusperuna” projektiin.  Lisäksi jotkut viljelijät käsittelevät nämä kaupan ruokaperunat itämisen estävällä käsittelyllä eivätkä senkään takia sovellu.

Perunoihin tulevat idut saa kasvaa munakennoissa parisen viikkoa ennen istuttamista. Istuta perunat, kun idut ovat n. sentin-parin mittaisia. Itse käytän 10 l mustaa,valoa läpäisemätöntä ämpäriä. Reiät pohjassa auttaa ylimääräisen kastelu / sadeveden valumisessa pois. Myös ns. kasvatussäkit käyvät tähän tarkoitukseen vallan hyvin.

Ensiksi laitan ämpärin pohjalle n. 10 cm hiekansekaista multaa (kylvö / katusmulta käy sellaisenaan, muiden multien sekaan on hyvä lisätä hiekkaa n. 1/3). Laitan perunat (3 kpl / ämpäri) tasaisin välimatkoin multaan varovasti ettei idut katkea ja lisään n. 10 cm multaa varovasti niiden päälle. Kun varret on kasvaneet n. 15-20 cm, niin lisään multaa varsien puoliväliin asti. Ja näin jatkan aina niin kauan, että ämpäri tulee täyteen.

Alussa ämpäri voi olla pimeässä, mutta kun varret alkaa näkyä, niin sitten vien ämpärin valoisaan paikkaan. Ja pakkasta peruna ei tietenkään kestä, eli sen mukaan  pidän ämpärit näin aluksi sisällä ja kasvihuoneella, myöhemmin ulkona, kun hallanvaaraa ei enää ole.

Kastelua tarvitaan alussa vähempi ja kun varret ovat isoja niin selvästi enemmän. Aika helpolla sen oppii näkemään ja vaikka hiukan nostelee ämpäreitä, niin kyllä sen kastelutarpeen oppii tuntemaan. Liikaa ei kumminkaan pidä kastella! Reiät ämpärin pohjassa ja läpäisevä multa auttaa, jos sattuu joskus lipsahtamaan liikaa vettä kerralla.

Sitten vain juhannuksena ämpäri nurin ja herkutteleman itse kasvattamilla ja juuri nostetuilla herkkuperunoilla! Lähiruokaa parhaimmillaan.

Jotain ihan uutta perunarintamalla – uskallatko kokeilla?

Tästä ”puhdasta perunaa taimesta” on puhuttu maailmalla jo jonkin aikaa. Tämähän on erittäin erinomaiseksi havaittu tapa kasvattaa puhdasta ja tervettä satoa. Siemenperunoiden ammattiviljelijät ja lajikejalostajat ovat tätä tehneet jo pitkään, koska tällä tavoin saadaan varmasti puhtaita siemenperunoita perunanviljelijöille. Kotikasvattajille tätä mahdollisuutta ei juurikaan ennen ole ollut, mutta nyt on!

Tätä Adessaa testattiin ensikerran viime vuonna ja jo heti ensimmäisenä vuonna tulokset olivat mahtavia. Iso määrä erittäin maukkaita ja ennen kaikkea puhtaita perunoita. Taimesta kasvatuksen yksi pääidea onkin juuri tuo, että mitään juurimato, rupi tms. ongelmia ei ole ja kasvaneet mukulat ovat täysin terveitä ja puhtaita. Vaikka nämä hiukan enemmän maksavatkin kuin siemenperunat, niin itse ainakin laitan näitä kesällä kasvamaan enempikin. Saan uuden ja puhtaan siemenperunakannan samalla.

Tämä Adessa on lisäksi erinomainen lajike niin ämpäri-, lava-, ruukku-, säkki- kuin ihan avomaa viljelyynkin. Jos kiinnostuit ja haluat kokeilla tätä uutta lajiketta ja taimikasvatustapaa, niin katsopa lisää täältä.

Ps. Välilehdellä ”KASVATUSOHJEET” on tarkemmat vinkit onnistuneeseen kasvatukseen.

Kookosmulta ja harsosääsket

Tästä tuli kyselyä eli voiko olla tai voiko tulla. Ensinäkin nämä seokset on puristettu yli 50 tonnin puristusvoimalla kokoon ja se riittää helposti tuhoamaan niissä mahdollisesti olevat harsosääsken tai minkä vain elollisen munat ja toukat 100 %. Näitä ei siis käsitellä kemiallisesti. 

Ja voiko niihin sitten tulla harsosääskiä kasvatuksen aikana? Mietin tätä ja kyselin enempikin, mutta en tavannut ketään muitakaan, jolle niin olisi käynyt. Tuo kuitu kun on niin ilmavaa, että harsosääskille ei käytännössä tarjoudu missään kohtaa sellaista paikkaa, minne se voisi munia ja lisääntyä. Eli kyllä käytännössä voin sanoa, että tämä kookoskuitu on täysin harsosääskivapaa (ja toki muutenkin aivan loistava) kasvualusta, niin taimikasvatukseen kuin esim. viherkasveillekin.

Hetken nämä ehtivätkin olla jo loppu, mutta nyt niitä saa taas. Meille tehtyä kookosseosta on saatavilla 5 litran pakkauksina, 4,95 € / kpl tai 9,95 € / 3 kpl (ovh. 14,85)

Pure parsaa! Selkeä kasvatusohje ja kirjasta erikoispainos

Parsan kasvatus on kasvanut viime vuosina eikä mikään ihme – onhan se perustamisen jälkeen yksi helpoimmista ja maukkaimmista keittiöpuutarhan antimista. Itse parsahan on tietysti tuttu, mutta sen kasvattamisesta on paljon kysytty ja siitä on ollut paljonkin ristiriitaista tietoa, etenkin että se olisi jotenkin vaikea kasvatettava. Sitähän se ei oikeasti ole, kun tietyt perusasiat on otettu huomioon.

Otimme ”härkää sarvista” ja istahdettiin Suomen parhaiden parsakasvattajien kanssa tässä talvella ”saman pöydän ääreen” ja koottiin yhdessä selkeä ja kuvallinen ohje parsan kasvattamisesta. Tämän selkeä parsan kasvatusohjeen pääset lukemaan nyt täältä.

Ja koska tuo mainio kirja ”Parsaa omasta maasta” on loppunut eikä sitä enää painettu, niin tilasin siitä oman erikoispainoksen meille. Kirjan ”Parsaa omasta maasta”  saat siis nyt hintaan 22,95 € (ovh. 28,90) täältä

Parsan juurakot ’Gijnlim’ 9,95 € / 5 kpl saat täältä.

Leppoisan ja lämmittävän Föhn-tuulen tuomin kevät terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkukat kookoskuitu kookosmulta parsa parsan kasvatus parsan viljely


Lisää samasta aiheesta