MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: aurauskepit ja suojaverkot paikoilleen, amarylliksen istutus

Piha

Pihalla ja puutarhassa työt rauhoittuvat talvea kohden. Laita kuitenkin aurauskepit ja suojaverkot paikoilleen ennen pakkasia ja lumentuloa. Sisällä amarylliksen sipuleita päästään istuttamaan - lämpötilalla ja valolla säädellään kukinnan ajankohta. Lue puutarhurin vinkit!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Nythän ulkona ei juuri mitään enää tapahdu, pientä siivoilua ja aurauskeppien laittoa. Eihän nuo aurauskepit niitä kaikkein komeimpia polkujen ja penkkien seassa ole, mutta niistä on ihan tavattoman paljon hyötyä talvella lumitöiden aikaan. Näkee helposti missä penkkien rajat, missä kivet, pienet puut ja pensaat  ovat ja minne ei voi lunta lingota jne.

Osa suojista paikoilleen

Eli ei laiteta vielä(kään) talvisuojia, mutta eläinsuojat kylläkin.

Vaikka pikkupakkaset jo purasikin, niin vielä ei ole Etelä-Suomessa mitään syytä laittaa talvisuojia paikalleen. Niin kuin videollakin puhuttiin – talvisuojien laitto liian aikaisin on tuhoisampaa kuin suojaavaa.

Mutta eläinsuojat, verkot yms. on hyvä laittaa nyt. Pian pitkäkorvat alkavat hakeutumaan puutarhoihin elleivät ole hakeutuneet jo, kun luonnonravinto on mennyt maittamattomaksi lumen & pakkasen ansioista. 

Uusia taimia helposti

Komeamaksaruoho on yksi kiitollisimpia ja helpoimpia kasveja kasvattaa ruukussa monivuotisena, mutta valitettavan harvoin sitä näkee muualla kuin penkeissä. Toki kaunis sielläkin, mutta myös ruukussa ihan mahdottoman helppo ja kestävä. Näyttää vieläkin näin hienolle, myös Willowin mielestä. 

Maksaruohon kukkavarsista saa tehtyä uusia taimia helposti. Tapoja on muutamia, mutta itse teen niin, että leikkaan varret poikki juuri ennen kuin tulee liian kovat pakkaset. Itse ruukun vien kellariin. Poikkileikatuista varsista poistan kukat ja työnnän ne n. 5 cm syvyydeltä kosteaan hiekkaturveseokseen. Siellä ne hiljalleen talven aikana kasvattaa juuret. Sitten helmi-maaliskuussa ruukutus omiin ruukkuihin ja varret poikki. Tulee komeita ja tuuheita taimia heti. Voihan varret työntää jo nyt omiin ruukkuihin, niin jää tuo kevään ruukutus pois. Itse olen tykännyt tilan säästämiseksi painella ne isompiin astioihin vieri viereen.

Tulisiko amaryllikset istuttaa jo nyt vai odottaa vielä?

Nopeakasvuiset amaryllikset tulevat kukkaan n. kolmessa-neljässä viikossa, riippuen hyvin paljon sisälämpötilasta. Alle +20°C-astetta, niin menee neljä jopa viisi (kuusi) viikkoa. Yli +22°C-astetta, niin aika lyhenee kolmeen-neljään viikoon. Hiukan toki lajikkeesta riippuen myös. Punaiset ovat nopeimpia, valkoiset hitaimpia ja kaksiväriset siltä väliltä.

Joskus kokeilin, että istutin sipulit kuumalla vedellä kasteltuun multaan, nostin lämpötilan (pienessä tilassa) +35°C-asteeseen ja annoin led-valolla valoa 24 h / vrk. Nopeimmat sipulit avasivat kukkansa 5 vrk kuluttua ja hitaimmatkin puolessatoista viikossa. Huimaa, eikö vain!

Amarylliksen kasvunopeushan perustuu tuohon sipulin (sisäiseen) lämpötilaan – siksi on hyvä huolehtia, että lämpö tulee alakautta, lämmittäen etenkin sipulia ja ruukkua. Sekä tietty mahdollisimman runsaaseen valon määrään.

Itse aion tehdä nyt niin, että istutan sipulit ensi viikolla ja vien pimeään n. +15°C-asteen lämpötilaan viikoksi-kahdeksi. Siellä ne saa herätellä hiukan uusia juuria esiin rauhassa. Sitten nostan ne lämpimään  n. +25°C-asteiseen paikkaan led-lampun alle. Kun niistä alkaa nuput tulla esiin (=nuppu repeää kukkasukasta esiin ja alkaa näyttämään väriä), vien sen vielä uudelleen viileään ja nostan kolme-neljä päivää ennen joulua taas lämpimään. Näin kukat ovat täydellisimmillään auki joulupöydässä.

Mutta hyvin voit istuttaa ne nyt, tai viikon päästä, ja antaa niiden kasvaa. Lämpötilalla voit säädellä kukintaa. Nyrkkisääntönä on, että alle +20°C kasvu hidastuu, ja yli +25°C kasvu kiihtyy. Älä kuitenkaan koskaan vie niitä ”saunaan” eli yli +40°C asteen. 

Koska pääsee kuusen kaatoon?

Itse kaadan kuusen metsästä aina tiettyyn aikaan kuusta eli pari viikkoa ennen täysikuuta = nousevan kuun aikaan. Nyt olisi periaatteessa ihan hyvä aika, mutta itse vartun joulukuun nousevalle kuulle eli itsenäisyyspäivän jälkeiseen pariviikkoiseen aikaan. Laittelen sitten taas noita muita kuusen hoitoon ja kaatoon liittyviä juttuja, kun päästään siihen aikaan.

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

amarylliksen hoito amarylliksen istutus amaryllis joulukuusen kaato Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkukat puutarhurin vihervinkki


Lisää samasta aiheesta