MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: harsosääsken torjunta ja hävitys, siementen kylmäkäsittely

Piha

Harsosääski on ikävä tuholainen taimikasvatuksessa. Lue puutarhurin vinkit harsosääsken torjuntaan ja hävitykseen! Muista siementen kylmäkäsittely ennen kylvöä - katso ohjeet.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Muutama viikko sitten puhuttiin kylvömullan puhtaudesta ja kuinka se voidaan käsitellä harsosääsken munista vapaaksi. Jos se meni ohi tai haluat kerrata, niin se ohje löytyy täältä.

Siitä ei sen enempää, mutta millä voidaan ehkäistä tai ennakoida harsosääsken esiintymistä ja tuhoja, jos niitä jostain kumminkin ilmestyy?

Tärkeää olisi tunnistaa harsosääsket oikein, ettei niitä sekoita esim. liejukärpäsiin. Ihan lajeittain näitä ei tarvitse tunnistaa, sillä niitä on yli 200 erilaista, mutta keinot ja konstit on samat kaikilla. Tunnistusapua löydät esim. Leenan ja Heikin ötökkätieto-sivuilta.

Harsosääskien torjunta ja ennaltaehkäisy

Aikuisten harsosääskien tarkkailuun sekä torjuntaan helpoin keino on pitää kasvien lähellä kelta-ansoja. Aikuisia voi yrittää torjua myös pyreteenipohjaisilla torjunta-aineilla, mutta se ei ole oikein tuloksellista eikä helppoa. Aikuiset eivät käytännössä ole kasveille vaarallisia, mutta onhan ne suoraan sanottuna melkoisen ällöttäviä ja nehän ne munat sitten munii. Toukat sen sijaan on se pahin asia. Ne syövät taimien hiusjuuria sekä solukkoa ja tappavat taimia.

Aikuiset naaraat munivat (n. 100-150 kpl viikon aikana) kosteaan mullanpintaan, josta toukat kuorituvat ihan päivissä ja uusi sukupolvi kehittyy n. kuukaudessa. Munat ja toukat viihtyvät parhaiten kosteassa mullassa, joten liika märkyys tapaa paitsi taimia, niin myös harsosääksien munat ja toukat viihtyvä siinä. Siksi taimikasvatuksessa on erittäin tärkeää varoa liika kastelua ja mullan pinta ei saisi jäädä märäksi pitkäksi aikaa – kastelu mielellään alakautta jos vain mahdollista. Myös kasvijätteiden siivoaminen on hyvä keino heikentää toukkien ja munien elinmahdollisuuksia.

Harsosääsken toukkien biologinen torjunta on tehokasta. Siihen käytetään sukkulamatoja tai harsosääskenpetopunkkeja. Näitä saat tilattua esim. täältä.

Myös kasvin uudelleen istutus (muista puhdistaa vahat mullat hyvin pois) uuteen ja puhtaaseen (puhdistettuun) multaan on tehokas keino.

Sisätiloissa harsosääskiä voi esiintyä ympäri vuoden.

Ja sitten tämä perunakonsti, joka toimii paitsi torjunnassa, niin myös tarkkailussa erittäin hyvin. Eli leikkaa 3 cm pitkiä ja 1 cm paksuisia paloja perunasta ja työnnä viipaleet multaan. Anna viipaleiden olla 2 vrk mullassa ja tarkista tilanne. Tässä ajassa n. 50 % mullassa olevista toukista on siirtynyt perunaviipaleisiin, josta ne on helppo havaita ja hävittää. Muitakin juureksia on tässä kokeiltu, mutta peruna on ollut aivan ylivoimainen houkutin.

Kaikista eniten suosin itse kelta-ansojen pitämistä kasvien lähellä. Siihen nuo aikuiset menevät helposti ja kun ajattelee, että jokainen pyydystetty aikuinen tietää n. 100-150 kpl munimattomia munia, niin kyllä kannattaa. Kelta-ansoja saat 10 kpl pakkauksissa hintaan 9,90 € täältä. Yksi liuska kestää useamman kuukauden ja avaamattomien liuskojen säilytysaika on helposti vuosia.

Hometta kylvömullassa – Atamon auttaa

Jos kylvömullan pintaan alkaa ilmestyä hometta, niin Atamonilla vain sumutus ja homeongelma on poissa. Homehan saattaa olla hyvin pienissäkin määrin haitallinen itäville taimille, joten mullan puhtauden kanssa kannattaa olla tarkkana. Ja Atamonin avulla se ainakin on helppoa.

Valmistus ja käyttö:

  • Suhde on 1 tl atamonia 1 litraan vettä.
  • Sumus heti kylvön jälkeen mullan pintaan.
  • Käsittely estää homeiden ja sienten kasvun ja turvaa täten taimien kasvun.

Jos käytät esim. tiivispakattua kookosmultaa tai muuten varmasti puhdasta kylvömultaa, niin Atamon käsittelyä ei tarvitse tehdä! Atamonia saat melkein ihan kaikista ruokakaupoista eikä maksa montaa euroa.

Siementen kylmäkäsittely

Osa siemenistä tarvitsee itääkseen ns. kylmäkäsittelyn. Eli käytännössä voidaan puhua, että siemen virittyy kasvuun vasta kun se on ollut riittävän kauan alle +5ºC-asteen lämpötilassa.

Jos olet kerännyt syksyllä siemeniä ja pitänyt niitä sisällä, niin itämisen varmistamiseksi tuo kylmäkäsittely olisi hyvä tehdä ja aloittaa ihan näitä aikoja. Myös ostosiemenissä (etenkin perennojen) saattaa olla tarve tehdä kylmäkäsittely, mutta kauppias tietää kyllä kertoa sen, jos niin on.

Kylmäkäsittelyaika vaihtelee ja on 4 viikosta jopa 12 viikkoon, joten joidenkin osalta alkaa olla kohta kiire.

Minä suosin kahta eri tapaa, hiukan riippuen tilanteesta, mutta molemmat toimivat.

Kylmäkäsittely jääkaapissa

Sekoita siemenet melko kosteaan kylvömultaan, laita ne pussiin ja jätä huoneenlämpöön pariksi viikoksi. Ja pussiin tehdään vielä lisäksi pieni ilmareikä.

Laita pussi jääkaappiin tarvittavaksi ajaksi. Jos et ole varma ajasta, niin pidä pusseja vähintään kaksi, jopa kolme kuukautta jääkaapissa.
Kun pussissa alkaa näkyä itämisen merkkejä, nosta pussit valoisaan paikkaan ja huoneenlämpöön. Led-valo on tässäkin ihan ykkönen.

Kouli normaalisti kylvö-/taimi- tai kookosmultaan.

Mikäli pussissa ei ala näkymään mitään elonmerkkejä, niin älä luovuta, vaan levitä pussin sisältö laakeaan astiaan ja peittele kevyesti vermikuliitilla – ja usein itämisen ihme toteutuu sittenkin.

Kylmäkäsittely ulkona

Tee alkutoimet samoin kuin jääkaappiversiossa, mutta levitä seos suoraan kylvöastiaan (muista katsoa, että pohjassa on riittävät reiät mahdollisen vesisateen tai sulamisveden pois pääsemisen varmistamiseksi eikä astiasta tule kylpyammetta). Sisälläoloajan jälkeen siirrä astiat ulos ja hautaa ne kokonaan lumen sisään.

Katso sitten koko kevään ajan, että astia on koko ajan lumen alla sekä ettei leutoina ajanjaksoina vesi pääse hukuttamaan niitä (siksi siis ne kunnon reiät siellä kylvölaatikon pohjalla oli tärkeitä) ja sitten jatkan tuosta jääkaappiversion koulimisvaiheesta eteenpäin samalla tavalla.

Ja muista laittaa kunnolliset nimilaput heti, ettei tarvitse keväällä arpoa, että mikä oli mitäkin.

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

harsosääsken torjunta harsosääsket harsosääski istuttaa istutus Juha Toikka kevätkylvö Kodin Kukat


Lisää samasta aiheesta