Harsosääsket ovat siemen- ja taimikasvattajan lisääntynyt vitsaus, joita voi ja kannattaakin torjua ennakkoon jo nyt.
Aikuiset ja lentävät harsosääsket eivät aiheuta tuhoja, mutta ovat merkki siitä, että ongelmia voi olla luvassa. Inhottavia ne toki on kun pörräävät, mutta ei itsessään vaaraksi. Ongelma on kuoriutuneet toukat, jotka elävät kosteassa mullassa ja käyttävät ravinnokseen taimien juuria. Mikäli toukkia on paljon, niin pahimmillaan pikkutaimet voivat tuhoutua. Isoilla kasveilla ne eivät käytännössä enää sitä tee, koska juuria on jo niin paljon.
Syksyllä multasäkkeihin mahdollisesti munitut munat kannattaa tuhota nyt, kun on vielä pakkasia. Myöhemmin keväällä se on hankalaa. Otetaan siis nyt multasäkit sisälle lämpimään ainakin viikoksi, jolloin munat kuoriutuvat. Sitten viedäänkin säkit takaisin ulos pakkaseen ja annetaan olla siellä niin kauan, että ne jäätyvät läpi. Tällöin pakkanen tappaa nuo toukat. Tämä ”pakastaminen” kannattaa tehdä myös, jos ostat nyt kaupasta kylvö- /taimimultaa. Säkki ulos pakkaseen viikoksi–pariksi, niin kuolee mahdolliset harsosääskien toukat ja on kiva aloittaa kylvöpuuhat puhtaalla mullalla.
Joskus on ohjeistettu, että multa kannattaa kuumentaa uunissa, yli +100°C-asteisessa, jolloin mullasta tulee puhdasta. No tämähän ”tappaa” kaikki mullan hyvätkin mikrobit eli mullasta tulee köyhää ja huonoa kasvualustaa kasveille. Eli älä kuumenna multaa!
MAINOSJa kun tiedetään, että harsosääsket munivat kosteaan multaan, niin toimimme tietty niin, että niille ei tämmöistä paikkaa edes tarjota. Eli annetaan mullan pinnan kuivahtaa välillä, eikä muutenkaan kastella liikaa ja mielellään alakautta, kastelumattoa apuna käyttäen.
Mullan pintaan kun laitetaan vielä vermikuliittia, joka paitsi tasaa kosteutta, niin myös ehkäisee harsosääskeä munimasta. Vermikuliitti laitetaan siis heti, kun on kylvetty/koulittu, ettei munintaa ehdi tapahtua ja se on muutenkin taimille hyväksi.
Kelta-ansoja olisi hyvä pitää taimien lähettyvillä koko ajan. Niistä on helppo seurata mahdollisesti ilmestyviä ötököitä ja reagoidaan sen mukaan. Kelta-ansat ovat niin hyviä ja käteviä indikaattoreita, että niitä kannattaisi olla myös esim. huonekasvien lähellä ihan ympäri vuoden. Näin ötökät eivät pääse yllättämään, vaan ne paljastuvat kelta-ansoista heti. Usein ne myös nappaavat ne muutamat yksilöt kiinni niin, ettei jatkotoimia edes tarvitse tehdä. Hyvässä kelta-ansassa liima ei kuivu käytännössä vuodessakaan. Halpa ja hyvä ”sijoitus”.
Raaka perunan pala toimii myös hyvänä indikaattorina. Jos epäilet, että jossain mullassa voi olla harsosääskiä, niin leikkaa muutaman pala raa’asta perunasta ja työnnä ne multaan. Muutaman päivän päästä kaivat ne ylös ja jos ruukussa on harsosääsken toukkia, niin ne löytyvät noista perunan paloista.
Kaiken kaikkiaan harsosääskejä ei tarvitse pelätä eikä niistä ottaa stressiä. Niiden kanssa kyllä pärjää ilman sen suurempia, kun otetaan ne huomioon, niin ennakoiden kuin kasvatuksen aikanakin.
Terveisin puutarhurisi Juha
Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >
MAINOSTeksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, KodinKukat Oy
Puutarhurin vihervinkki: kevään kylvöaikataulu
Puutarhurin vihervinkki: näin saat esikot menestymään
Puutarhurin vihervinkki: terve kasvi terveistä siemenistä
article_views