MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: harsot käyttöön, mansikkaa amppeliin ja penkkiin, pajupunoksia tekemään

Piha

Puutarhassa kannattaa nyt suojata kylmänarkoja kasveja hallaöiden varalta. Istuta mansikkaa amppeliin ja saat satoa vielä tänä kesänä! Nyt on hyvä hetki ryhtyä pujomaan pajunoksia, tai ainakin leikata ne valmiiksi. Lue puutarhurin vinkit!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Kylmät yöt näkyvät säätiedotuksen mukaan saavan jatkoa, joten harsoja on hyvä ottaa käyttöön, jos sinulla on ulkona kylmänarkoja kukkia. Orvokit kestävät kyllä pikkupakkaset, mutta herkemmät kesäkukat, joita näkee jo myynnissä, eivät kestä pieniäkään pakkasia. Parasta  tietysti, jos ne voi nostaa sisälle yöksi. Muutoin tuplaharso hyvin päälle / ympäri. Maasta nousevia sipulikukkia ei tarvitse suojata, eikä oikeastaan muutakaan mikä nyt nousee penkeistä. Ne kestävät nämä pikkupakkaset kyllä.

Mansikkapenkin päälle on hyvä laittaa harso, sillä se nopeuttaa kasvua ja suojaa kukka-aihioita. Etenkin myöhemmin keväällä, kun mansikka alkaa kukkia, niin hallayöt ovat turmiollisia kukinnoille ja sitä kautta sadolle.

Amppelimansikat ovat siitä hyviä, että ne voi pitää sisätiloissa ja tarpeen tullen nostaa sisälle lämpimään hallaöiden uhatessa. 

Itse tykkään käyttää näitä isoja ”paakkusatotaimia”, joissa kukka-aihiot on jo virittyneet, satoa tulee aikaisin ja koko kesän. Lajikkeissa on paljon eroja, mutta yksi parhaista on ”Murano” sen makean maun , terveen kasvutavan sekä satoisuuden takia.

Jos haluat herkutella näillä jo tänä kesänä, niin taimia löytyy vielä 9,95 € / 3 kpl, tai 17,90 € / 6 kpl (ovh. 19,90 €).

Parhaimmillaan ensimmäiset marjat saat maistaa jo juhannuksena, mutta kunnon sato käynnistyy heinäkuussa ja jatkuu sitten syksyyn asti. On muuten melko mukavaa tuollainen tasainen marjojen tulo, saa aamupuuroon vaikka joka aamu tuoreet mansikat. Nämä jatkuvasatoiset lajikkeet ovat nyt kovinta huutoa ammattiviljelijöiden keskuudessa Euroopassa ja hiljalleen myös meillä Suomessa. Ja siksi niiden jalostuskin kehittyy huimin askelin ja lajikkeet paranee vuosi vuodelta. Ja onhan se ihan ymmärrettävää, että mansikkasesonki on helpompi hallita, kun se on muutakin kuin se kahden viikon satojakso.

Jos avomaalle ihan perinteistä mansikkamaata olit ajatellut laittaa tai uudistaa, niin siihen olen valinnut ”Polka”-lajikkeen. Nämä ovat varmennettuja kotimaisia tervetaimia, joille on helppo ennustaa pitkää ja runsasta satoikää.

Näitä on saatavilla 10 kpl erissä hintaan 16,95 €

Mansikkapenkit harjaukseen 

Jos ilmat pysyvät nyt suhteellisen kuivina, niin olisi varmaan hyvä käydä harjaamassa mansikkapenkit puhtaiksi vanhasta ja kuivasta kasvustosta, ennen kuin uusi kasvusto alkaa kasvaa. Kivaa poutapäivän puuhaa, eikö vain?

Pajusta aitaa tai tukia, nyt on hyvä aika leikata – vinkki istutukseen

Elävistä pajuista on hauska tehdä niin suojia, tukia kuin pieniä majojakin. Materiaalikaan ei käytännössä maksa kuin vaivan (maanomistajan lupa toki pitää olla, mutta se ei varmastikaan ole ongelma tässä tapauksessa).

Nyt kerättävät pajupistokkaat juurtuvat kohisten ja helposti ilman mitään temppuja. Ja vaikka et ihan vielä niitä maahan pistelisikään, niin ne on hyvä kerätä nyt, ennen kuin niiden kasvu alkaa. Säilytys onnistuu ulkona, varjossa ja vaikka muoviin käärittyinä. Pääasia on, että ne eivät kuivu.

Vinkki ”alapää vinoon, yläpää suoraan” leikkaamisessa auttaa istuttamisessa.

Eli leikkaa aina jo valmiiksi niin, että alapää leikataan vinoksi ja yläpää suoraksi. Näin muistaa, mikä on alapää ja pistokas tulee työnnettyä maahan varmasti oikein päin. Bonuksena tuo vinoon leikattu pää uppoaa maahan paremmin kuin suora.

Tapeista teen n. 30 cm pitkiä ja istuttaessa työnnän tapit maahan n. 10 cm syvyyteen.

Jos maa on märkää ja tiukkaa, niin yleensä ei tarvitse tehdä mitään tuon jälkeen, vaan tapit juurtuvat ja alkavat kasvamaan hyvinkin nopeasti kevään aikana. Jos maa on löyhää, niin sitten kannattaa tiivistää maa tapin ympäriltä ja kastella maata hyvin seuraavat viikot.

Myös valmiit punontaoksat on hyvä kerätä nyt. Taitaa se perinteinen herneiden tukiaita olla niitä tyypillisimpiä asioita mitä näistä tekee, mutta materiaalinahan paju on niin monikäyttöinen. 

Terveisin, kevään lämpöä jo kovin odottava puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Kodin Kukat Oy / Juha Toikka

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

amppelimansikka Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkukat mansikan satokausi mansikantaimi mansikka mansikkalajike


Lisää samasta aiheesta