MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: joulukukkien uusi elämä, päivä pitenee – liiku varoen puutarhassa

Piha

Iloisesti itävät uuden vuoden terveiset täältä puutarhalta! Luonnonvalon määrä lisääntyy päivä päivältä, mutta ei vielä yksinään riitä kodin viherkasveille. Led-kasvivalolla apua talven pimeyteen! Muista myös tarkkailla kellarissa talvehtivien kasvien tilannetta, ja liiku varoen puutarhassa, jotta välttyisit ikäviltä yllätyksiltä keväällä.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Joulukukkien joulun jälkeinen elämä

Joulukukista monet loistavat vielä upeasti, mutta monet sipulikukat, kuten amaryllikset ja hyasintit, alkavat hiljalleen jo lakaistua. Niiden elämä ei suinkaan pääty tähän, vaan ne saadaan hyvin helpolla kasvamaan ja kukkimaan seuraavinakin vuosina.

Helpot ohjeet löydät amarylliksille, hyasinteille ja kootusti yleisimmille joulukukille (mm. jouluruusu, joulutähti, tulilatva, azalea jne.) löydät kotisivuiltamme.

Varo liikkumista puutarhassa

Uusi vuosi toi tullessaan myös talven koko Suomeen. Lunta tuli ja nyt pakkaset pitävät huolen siitä, että lumi myös pysyy. Valtaosassa Suomea maa ei ole ehtinyt jäätyä vielä nimeksikään ja on hyvin märkää. Nyt ei siis kannata mennä tallomaan ja liikkumaan kasvimaille, kukkapenkeille eikä nurmikoille. Jää pahoja jälkiä ja tulee suotta kasvustotuhoja.

Päivä pitenee – valoa silti vielä niukasti

Päivät alkavat hiljalleen pidentyä, mutta valon määrä on silti hyvin niukkaa, etenkin pilvisten aikajaksojen aikana, jolloin kasvit eivät juurikaan luonnon valoa saa. Nykyinen led-valotekniikka on pystynyt kehittämään myös erittäin toimivan kasvilampun, jolla on aivan uskomaton apu niin huonekasveille kuin kohta alkaville siemenkylvöjen ja taimikasvatusten onnistumisellekin. Tämä lampun saat hankittua täältä.

Huonekasveja on hyvä myös suihkutella ja pyyhkiä suurimpia pölyjä pois. Pöly saattaa muodostaa yllättävänkin haitallisen ”eristeen” kasvien lehdille ja vaikeuttaa niiden hengittämistä sekä valonsaantia, joka on muutenkin niukkaa nyt.

Tarkkaile tilannetta kellarissa

Käy kellarissa tarkistamassa, että lämpötila on hyvä eikä hiiret ole tehnyt tuhoja. Minimi-maksimi lämpötilamittarilla on helppo seurata lämpötilojen vaihteluja käyntien välillä.

Elektronisia ja testattuja hiirikarkoittimia, niin verkkovirta- kuin patterikäyttöisinä saat tarvittaessa täältä.

Tee lumipalloja ja vie ne kellarissa talvetettavien kasvien juurelle. Siellä ne sulavat juuri sopivasti kosteuttaen ja jäähdyttäen kasvia.

Iloisin ja itävin terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

amaryllis hyasintti joulukukat Juha Toikka kasvilamppu kasvivalo kesäkukkien talvetus Kodin Kukat


Lisää samasta aiheesta