MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: joulukuusen kaatoon

Piha

Vielä ehtii kaataa joulukuusen nousevan kuun aikaan! Kuinka joulukuusi kaadetaan, kuljetetaan ja hoidetaan - lue puutarhurin vinkit!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Joulukuusi kannattaa kaataa aina yläkuun aikaan. Tänä vuonna tuo aika alkoi jo viime viikolla, ja paras aika jatkuu aina 8.12 asti. Joulukuusta ei kannattaisi kaataa neljää viikkoa aiemmin. Ihan viimetingan kuusen kaatajilla menee tänä vuonna tosi tarkalle, sillä seuraava uuden kuun vaikutus alkaa jouluaatonaattona 23.12.

Sama koskee myös koristehavuja, jotka ovat sisällä esim. kukka-asetelmissa koristeena. Nekin pitää neulaset parhaiten, kun oksat on katkottu tuona aikana.

Kaadettu kuusi säilytetään pystyssä, viileässä ja sateelta suojassa. Säilytyksessä kuusen tyvelle on hyvä laittaa vedellä täytetty maitotölkki. Sulalla kelillä kuusi saa siitä vettä ja jäätyessään se tukkii johtosolukot niin, ettei niihin pääse ilmakuplia.

Joulukuusta ostaessasi kysy kuusikauppiaalta kuusen kaatoajankohta. Vedä oksaa kevyesti myötäkarvaan – neulaset eivät saa irrota. Ja suositaan tottakai kotimaisia kuusia!

Kuusta ei saisi kuljettaa suojaamattomana kuin lyhyitä matkoja, etenkään kovalla pakkasella. Yli 10 kilometrin matkalle kuusi tulisi kääriä aina esim. muovin sisään.

Jos kuusi on jäässä, se olisi hyvä sulattaa ensin viileämmässä paikassa ennen sisälle tuontia. Liian nopea lämpimään tuonti saattaa aiheuttaa kuusen karisemisen. Koko sulatuksen ajan on hyvä pitää vesiämpäriä tyvellä.

Ellei muuta tilaa ole, niin kuusen voi tuoda vaikka pesuhuoneeseen, laittaa vesiämpärin tyvelle ja suihkutella puu läpeensä viileällä vedellä, ja vielä parin tunnin kuluttua uudelleen.

Jalkaan asettaminen ja hoito sisällä

Mittaa huoneen korkeus ja lyhennä kuusi sopivaan mittaan – muista ottaa huomioon tähtivara.

Vaikka kuusi olisi jo valmiiksi sopivan mittainen, niin tyvestä kannattaa sahata muutama sentti pois, jolloin puu saa uuden imupinnan ja vetää vettä hyvin. Sama idea kuin leikkokukillakin. Huom! Sahaus olisi hyvä tehdä hiukan vinoksi, jolloin vesi pääsee paremmin tyvelle kuin jos tyvi olisi tiiviisti jalan pohjalla. Tyveä ei saa kuoria eikä ohentaa, ei etenkään siltä osin kun se ei ole vedessä.

Vedenkulutus on suurimmillaan ensimmäisen vuorokauden aikana. Vesi ei saisi loppua tyven leikkauspinnan tasolta missään vaiheessa. Veteen ei tarvitse lisätä lannoitetta, puhdas viileä vesi on riittävä. Voit toki lisätä hiukan energiaa kuuselle. 4–5 palaa sokeria tai pussillinen leikkokukkavirkistettä. Vesi pysyy myös puhtaana kätevästi, jos puristat sitruunasta pari tippaa veden joukkoon tai laitat pari palaa puuhiiltä veteen. Ja jos maltat vielä sumutella muutaman kerran heti sisälle tuonnin jälkeen, niin kyllä kuusi tykkää ja neulaset pysyvät vieläkin paremmin!

Kuusi olisi hyvä sijoittaa etäälle pattereista, takasta yms. lämmönlähteistä.

Kuusen poisvienti

Kuusen elämän ei tarvitse loppua heti joulun jälkeen, vaan sen voi esim. pystyttää ulos lähelle lintujen ruokintapaikkaa. Näin ruokailevat pikkulinnut saavat siitä hyvää suojaa eikä niiden tarvitse lentää kauemmaksi.

Oksat voi leikata myös kranssitarpeiksi tai vaikkapa rappuhavuiksi. Rungon voi kuivattaa ja polttaa myöhemmin uunissa/takassa/saunan pesässä jne.

Keräyspisteissä kuuset päätyvät hakkeeksi ja näin myös hyötykäyttöön.

Nämä ohjeet löydät myös kotisivuiltani.

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuva: Pixabay

Lue myös nämä vihervinkit!

Puutarhurin vihervinkki: kasvilampun virrankulutus, varaudu myyrätuhoihin

Puutarhurin vihervinkki: häädä hiiret, kaada kuusi

Puutarhurin vihervinkki: amarylliksen kasvatus

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

joulukuusen hoito joulukuusen hävitys joulukuusen kaato joulukuusen kuljetus joulukuusi Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkukat