MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: kaikki talvisuojauksesta, vadelmien versot poikki

Piha

Puutarhan talvisuojaukset kannattaa tehdä nyt, ennen kuin jänikset ja peurat ehtivät apajille. Älä kuitenkaan peitä kevätahavaa varten vielä, siitä ei ole kuin haittaa niin kauan kuin maa on sulaa ja märkää. Napsaise myös vadelmapensaiden satoa tuottaneet oksat poikki, jotta uusille, ensi kesänä satoa tuottaville versoille jää elintilaa. Lue puutarhurin vinkit!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Talvisuojaus – väärin suojattu voi olla tuhoisampi kuin suojaamaton

Ystäväni Leenan kanssa taas istuttiin etänä hetki ja puhuttiin talvisuojauksesta. Tai oikeastaan siitä, että mitä sillä oikeastaan haetaan ja onko koko talvisuoja sanana sellainen, että sitä pitäisi hiukan kehittää? Vähän kuin syyslannoite, joka helposti ohjaa harhaan ja antamaan syyslannoitteet syksyllä, kun ne pitäisi antaa loppukesästä.

Nyt Leenan kanssa puhuttiin termistä ”talvisuojaus” ja avattiin se niin, että nythän on oikea tai ihan viimeiset hetket tehdä talvisuojat eläimiä (peura, kauris, jänis jne.) varten, sillä jo yksi lumisateinen yö muuttaa helposti eläinten käyttäytymisen. Parempi suojata verkoilla nyt eikä sitten kun tuhot on jo tehty.

Lisäksi nyt voi tehdä kehikot valmiiksi kasveille, joita on tarkoitus suojata kevätahavalta. Mutta muuten suojia ei laiteta vielä, ei etenkään, kun maa on vielä sulaa ja kosteaa. Muutoin on vaarana, että kasvit homehtuvat ja mätänevät sekä houkuttelevat hiiret ja myyrät alleen.

Entä sitten perennat? Tarviiko niitä suojata lainkaan ja jos tarvii, niin mitä vastaan? No sen verran voin kertoa, että yleensä ei tarvitse suojata, mutta jotkin perennat ovat eläinten herkkua, joten ne on hyvä suojata niitä vastaan.

Nämä ja paljon muuta ehdittiin Leenan kanssa jutella ja kooste siitä on sinulle tässä alla videolla:

Vadelmien satoa tuottaneet versot poikki

Jos et ole vielä ehtinyt, niin nyt on hyvä aika napsasta vadelmien satoa tuottaneet versot poikki. Näin jää uusille versoille tilaa ja nehän tuottavat satoa sitten ensi kesänä. Itselläni on hyvin vanhat sakset, joilla uskallan leikata varret ihan maan rajasta poikki. Näin ei jää mitään tuholaisia houkuttelevia ”tynkiä” penkkiin. En tiedä onko sillä oikeasti kovin suurta merkitystä, mutta sellainen vanha tapa ja ei siitä ainakaan haittaakaan ole.

Chilit jatkaa kasvuaan

Pienen kasvihuoneen (Strong) chilit eivät millään halua uskoa, että kohta olisi satokausi ohi. Ne vaan kasvavat ja kasvattavat satoa kuin sitkeimmät sissit konsanaan. Ja aika upeitakin vielä, eikö vain?

Jouluamaryllisten toimitukset käynnissä – vielä ehdit tilata

Jouluksi kukkivien amaryllissipulien toimitukset käynnistyivät tällä viikkolla täältä puutarhalta ja jatkuu kahden viikon ajan, tai niin kauan kuin sipuleita riittää. Ne ovat olleet joka vuosi niin suosittuja, että kaikille halukkaille niitä ei ole riittänyt, joten nyt viimeistään kannattaa käydä tekemässä tilaus täältä.

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

amaryllis joulukukat Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkukat puutarhurin vihervinkki talvisuoja talvisuojaus


Lisää samasta aiheesta