Puutarhurin vihervinkki: kaksivuotisten kylvöä ja lannoituspuuhia

Piha
Kaksivuotisten kasvien kylvöajat ovat heinä-elokuussa. Nyt on siis aika kylvää ensi vuoden kukkaloisto ja sato! Lannoittamalla oikein jatkat myös tämän kesän loistoa ja kasvua - mutta miten yksi- ja kaksivuotisten lannoitus eroaa? Lue puutarhurin vinkit!

Kaksivuotisten kylvöä

Kaksivuotisten kasvien kylvöajat ovat heinä-elokuussa. Näin ne ehtivä kasvattamaan lehtiruusukkeensa ennen talvea ja kukkivat upeasti ensi kesänä. Perinteisiä ja tutuimpia kaksivuotisia ovat sormustinkukat (Alcea rosea), harjaneilikat (Dianthus barbatus) ja maariankellot (Campanula medium). Jos näitä kasvaa pihalla jo nyt, niiden kukkavarsia ei kannata leikata poikki ennen kuin vasta myöhään syksyllä. Näin ne ehtivät varistaa siemenet maahan ja kukkivat taas ensi vuonna.

Lannoitus

Lannoittamisen suhteen suurin ero on nyt yksi- ja monivuotisten kohdalla.

Monivuotisille puuvartisille ja pensaille aloitetaan syyslannoitukset jo nyt heinäkuussa, elokuun alussa viimeistään. Näin ne ehtivät saada tarvittavat ravinteet, ja asettuvat talvehtimaan myöhemmin syksyllä oikeaan aikaan ja hyvin tankattuina. Etenkin hyötykasvien kohdalla syyslannoituksen merkitys seuraavan vuoden satoon on merkittävä, sitä ei kannata jättää antamatta.

Kesäkukilla jatketaan ihan normaalisti kesälannoitteen antamista niin kauan kuin ne kasvavat. Mikäli kasvien peruslannoitus on tehty keväällä hyvin, niin välttämättä lannoitus tarvetta ei ole, mutta usein pieni kasteluveden mukana annettu lisälannoitus on paikallaan. Hiipuva kukinta ja vaaleanvihreät lehdet kertovat yleensä lisälannoituksen tarpeesta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Myös satoa tuottavien kasvien lannoittamista jatketaan, jotta ne jaksavat tuottaa satoa vielä loppukesän ja syksyn ajan. Etenkin kurkut, tomaatit ja kurpitsat, joiden kasvusto kasvaa kasvamistaan, myös lannoitustarve kasvaa.

Yrteille lannoitetta ei juurikaan anneta, sillä niiden maku on yleensä parhaimmillaan hiukan laihahkossa kasvualustassa kasvaessaan. Yrteille tärkeämpi toimenpide on niihin tulevien kukintojen ja kukkavarsien poistaminen, muuten ne muuttavat yrttien makua – ja yleensä huonompaan suuntaan.

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay