MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: kaksivuotisten kylvöä, kastele kunnolla – syyskuvasto ilmestyy elokuussa

Piha

Kaksivuotisten kasvien kylvöaika on nyt, jotta ne ehtivä kasvattamaan lehtiruusukkeensa ennen talvea. Kun kastelet, kastele kerralla kunnolla äläkä opeta kasveja juopiksi. Hullun hommaa, mutta sateella kastelu kannattaa. Syyskuvasto ilmestyy elokuussa - varmista omasi!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Kaksivuotisten kylvöä

Kaksivuotisten kasvien kylvöajat alkaisi olla käsillä. Näin ne ehtivä kasvattamaan lehtiruusukkeensa ennen talvea ja kukkivat sitten upeasti ensi kesänä. Perinteisiä ja tutuimpia kaksivuotisiahan ovat sormustinkukat (Alcea rosea), harjaneilikat (Dianthus barbatus) ja maariankellot (Campanula medium).

Mikäli sinulla kasvaa näitä jo nyt, niin niiden kukkavarsia ei kannata leikata poikki ennen kuin vasta myöhään syksyllä. Näin ne ehtivät varistaa siemenet maahan ja kukkivat taas ensi vuonna.

Kastele kerralla kunnolla – sateella kastelu kannattaa

Jos luoja ei suo vettä tarpeeksi, niin kastelu kannattaa suorittaa kunnolla. Ensin kastellaan maata hiukan, että vesi alkaa imeytyä ja sitten vasta kunnolla. Ja kun kastellaan, niin kastellaan kunnolla – maan tulee kastua vähintään 10-15 cm matkalta. Tämä selviää parhaiten maata kuopaisemalla ja tarkistamalla asian. Jos maa on kuivaa, niin tuollainen kunnon kastelu vaatii yllättävän paljon vettä.  Liian vähällä kastelulla ei ole itse kasville iloa, mutta pintakerroksen rikkaruohot kyllä kasvaa.

Yksi hyvä keino on rakentaa ns. kasteluputki eli putki, jonka päässä on pienet reiät, joka työnnetään n. 30-50 cm syvyyteen maahan ja lasketaan vettä hiljalleen sen kautta kasvien juurille. Näin vesi menee sinne minne pitääkin.

Sateella kastelu kuulostaa ”hullun hommalta”, mutta itse kastelen usein sateella tai heti sateen jälkeen. Sade on useimmiten kostuttanut maan hyvin vettä imeväksi ja näin letkusta suihkutettu vesi imeytyy hyvin maahan eikä virtaile.

Syyskuvasto ilmestyy elokuussa

Kuvasto lähetetään taas automaattisesti niille, jotka tilasivat kasveja tänä keväänä tai viime syksynä. Mikäli haluat varmistaa (tai vinkata ystävälle), että varmasti saat omasi, niin piipahda tuolla meidän sivuilla ja posti tuo sitten kuvaston elokuun puolivälin jälkeen suoraan kotiisi. Tilaa kuvasto täältä.

Puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka kaksivuotinen kesäkukka kaksivuotiset kesäkukat kastella kastelukannu Kodin Kukat Kodinkukat puutarhurin vihervinkki


Lisää samasta aiheesta