MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: kastelua, varjostusta ja nyppimistä

Piha

Helteiset kelit laittaa kotipuutarhurit kasteluhommiin. Vältä kuitenkin liika kastelua! Puutarhuri kertoo vinkit oikeaoppiseen kasteluun.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Pari juttua kastelusta ja lämpötilasta

Oikein paahteisen kasvupaikan kastelusta sellainen huomionarvoinen asia, että kastelu olisi hyvä tehdä joko aikaisin aamulla tai myöhään illalla – eikä kerralla liian märäksi. Muutoin saattaa käydä niin, että multa lämpenee liiaksi ja juurilta loppuu samalla myös happi. Ja se on usein kasville hyvin kohtalokas yhdistelmä.

Itse kastelen perusteellisimmat kastelut aina iltaisin näin helteiden aikaan. Vesi ehtii imeytyä yön aikana eikä haihdu, eikä maan lämpötila nouse märän maan takia helteissä niin paljoa. Härmän / homeen vaaraa ei käytännössä ole, koska kasvustot ovat vielä ”uusia” ja ilma kuivattaa kasvuston hyvin nopeasti kasteluvedestä. Ja illat on muutenkin ihanaa aikaa puuhastella pihalla ja puutarhassa!

Kastelujuttujen kertaus

  • Lämpötilan ja kastelutarpeen välille ei voi vetää suoraan yhtäläisyysmerkkiä.
  • Amppelien ja ruukkujen painosta oppii nopeasti kastelutarpeen.
  • Hyvä keino kastella amppelit/ruukut on laittaa ne imemään vettä ämpäristä / saavista. Etenkin kuivahtamaan päässeet kannattaa kastella imeyttämällä.
  • Jos kastelet kannulla ja vesi tuntuu heti valuvan ulos ruukkujen / amppeleiden pohjasta, niin multa on silloin kuivunut jo niin paljon, että se on tehnyt raon astian väliin. Silloin kastellaan moneen kertaan ja niin kauan, että vesi alkaa ”pysyä” ruukussa ja multa kastuu kunnolla.
  • Kasteluveden lämpötila ei saisi olla yli +25°C-astetta. Siitä loppuu happi. Etenkin helteillä kasteluletkussa oleva vesi on usein polttavan kuumaa kasveille. Tunnustelen aina kädellä, että vesi on sopivan viileää, ennen kuin kastelen.
  • Kasvihuoneen kasteluastioissakin saattaa vesi mennä liian lämpimäksi ja silloin lisätään sekaan niin paljon raikasta vettä, että se tuntuu taas hyvälle ja kastellaan vasta sitten.
  • Helteellä kasveja suihkutelleessa käytän ihan kaivovettä. Se virkistää kasveja, eikä suihkuteltaessa vaurioita synny. 
  • Kastelukiteiden käyttö mullan seassa on minun salainen aseeni, ne ovat pelastaneet minun kasvini usein, etenkin paikoissa (mm. hautausmaa), joissa ei ehtisi millään joka päivä käydä kastelemassa.
  • Helteillä kastellaan aikaisin aamulla tai myöhään illalla.
  • Helteessä olevia kasveja kastellaan enemmin hiukan useammin kuin kerralla läpimäräksi.

Kasvien varjostus

Tämä on yksi parhaimpia keinoja oikein paahteessa olevien kasvien avuksi. Kyllä sen huomaa itsekin, kuinka samalla paikalla jos istuu suorassa auringossa tai aurinkovarjon alla, niin ero on aivan valtavan suuri. Paahteessa läkähtyy hetkessä ja varjon alla viihtyy vaikka kuinka pitkään.

Kukkineet kukat pois – kiihdyttää uusien kukkien kasvua

Usein muistetaan puhua siitä kuinka kesäkukkien kukinta paranee, kun kukkineet kukat ja sitä kautta siemenkodat nypitään pois ja saadaan paljon lisää kukkia. Sama idea pätee myös moneen perennaan. Eli rohkeasti vain siemenkodat pois ja kukinta sen kuin kiihtyy!

Terveisin, puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka kastella kastelu kasteluvinkit kasvien varjostus kesäkukat kesäkukka Kodin Kukat


Lisää samasta aiheesta