MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: kasvilampun virrankulutus, varaudu myyrätuhoihin

Piha

Paljonko kasvilamppu kuluttaa sähköä, voiko sitä vallitsevilla sähkön hinnoilla polttaa ollenkaan? Myös myyräkannat ovat nyt huipussaan ympäri Suomen. Varaudu ja ennaltaehkäise myyrätuhot tehokkaalla karkottimella. Lue puutarhurin vinkit!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Oli puhetta kasvilampun virrankulutuksesta ja kuinka sitä raaskii pitää päällä kalliin sähkön vuoksi, niin todellisuudessahan tämä uusi malli vie sähköä vain 10W/h. Eli esim. normaaleihin 60W lamppuihin verrattuna näitä voisi olla 6 kpl palamassa, että sähkön kulutus olisi sama. Puhumattakaan niistä vanhan mallisista ”natikka kasvilampuista”, joissa oli 400 w polttimet.

Itselläni palaa myös pirtissä aina ennemmin nämä kasvilamput, kun ne toimivat samalla hyvinä yleis-/tunnelmavaloina ja lisäksi huonekasvit viihtyvät ja loistavat näiden alla. Taimikasvatuksesta puhumattakaan, mikä alkaa ihan kohta olla taas enempi kuin ajankohtainen aihe.

Eihän tämä malli halvin ole hankkia, mutta ammattilamppuna teho ja valonlaatu on taattu sekä 100% testattua. Samoin takuu (2 vuotta tai 10 000 tuntia). Lamppuhan on suunniteltu niin, että se kestää ammattiviljelmillä jopa 35 000 kytkentäjaksoa (esim. 8 kytkentää päälle ja pois päivittäin 12 vuoden ajan). Ja käyttökustannukset ovat erittäin halvat. Siksi juuri myös ammattiviljelmät ovat näihin valoihin vaihtaneet, että kotimaisten kukkien, vihannesten ja yrttien kustannukset pysyvät kurissa ainakin valojen suhteen.

Tätä kasvilamppua, joko johdolla tai ilman, löydät täältä.

Myyrähuippu luvassa – varaudu ja ennaltaehkäise

Luonnonvarakeskuksen seurantojen perusteella myyräkannat ovat runsastuneet laajoilla alueilla koko Suomessa. 

Oulun seudulta Itä-Suomeen ulottuvalla vyöhykkeellä myyräkannat ovat nyt huipussaan. Lounais-Suomessa, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa ja ylä-Lapissa myyräkannat ovat kasvaneet merkittävästi tämän kesän aikana. Näille alueille odotetaan huippua vuonna 2023.

Länsi-Suomessa myyrähuippu ajoittui syksyyn 2021, ja kannat ovat tästä pienentyneet. Myös Kaakkois-Suomessa ja valtaosassa Lappia myyräkannat ovat niukkoja.

Vaikka tänne meille nyt ennustetaankin niukkoja myyräkantoja, niin kyllä se yksikin osaa tuhoja tehdä. Sen vuoksi minulla ainakin karkottimet pysyy kukkapenkeissä paikoillaan läpi talven ja verkot nuorten puiden ympärillä. Ei ”vara venettä kaada” tässäkään asiassa.  

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuva: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Lue myös nämä vihervinkit!

Puutarhurin vihervinkki: häädä hiiret, kaada kuusi

Puutarhurin vihervinkki: amarylliksen kasvatus

Puutarhurin vihervinkki: talvisuojaus ja puutarhan työkalujen talvihuolto

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka kasvilamppu Kodin Kukat Kodinkukat led-kasvilamppu myyrä myyräkanta myyräkarkotin