MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: kesäkukan siemenet talteen

Piha

Kesäkukista kannattaa kerätä siemenet talteen ennen talven tuloa. Siemenistä saat uusia kukkia jälleen ensi keväänä. Keijunmekon siemenet kannattaa säilyttää siemenkodassaan. Lue puutarhurin vinkit!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Hauska ja edullinen tapa saada siemeniä ja kasvattaa niistä uusi kasveja on kerätä siemeniä talteen näin syksyllä. Tärkeää on muistaa ettei kerää niitä liian aikaisin vaan niiden tulee olla täysin ”kypsiä” ja usein mitä myöhemmin ne kerätään, sitä varmempi niiden itävyys on. Pakkanen ei siemeniä vioita mitenkään, mutta jos on oikein märkää ja niitä ei tule kuivattua hyvin, niin se on suurempi riski.

Yksi hyvä keino säilöä siemenet on laittaa ne suodatinpusseihin ja kirjoittaa nimet päälle. Suodatinpussi hengittää ja kuivattaa sopivasti, jos siemenet ovat sattuneet jäämään hiukan kosteiksi tai niissä on vielä kasvukosteutta.

Keijunmekon siemenet parhaita omasta takaa

Tutkailin keijunmekon siemenkotia ja siellä alkaa olla ihan hyvän kokoisia siemenkotia, mutta annan niiden valmistua niin kauan kuin vain on mahdollista. Kiirettä ei vielä ole.

Muutaman siemenkodan otin malliksi ja tässä kuvassa nuo suurimmat alkavat olla sellaisia, joita voisi jo hiljalleen kerätä kuivumaan. Tuon nuppineulan laitoin tuohon viereen vain vertailun vuoksi.

Tärkeä asia näissä keijunmekon siemenissä on niiden siivekkeet, jotka ovat niiden itämiselle ensiarvoisen tärkeät. Ja siksi näitä siemenkotia ei avata nyt, vaan vasta sitten keväällä kun näiden kylvöaika on käsillä. Kaikkea pelkkien siementen turhaa liikuttelua tulee välttää juuri näiden hentojen siivekkeiden rikkotumisen takia. 

Puutarhan helpompi syyshoito

Puutarha-Wikin tämän kertaisessa jaksossa Juha ja Leena keskustelevat puutarhan fiksuimmista syystöistä sekä kertaavat käytännön esimerkein, että mitä se ”hiilensidonta” oikeasti tarkoittaa ja kuinka helppoa se on toteuttaa.

Istutuskelit paranevat – alelaarista löytöjä jopa yli -50%

Perennojen ja pensaiden sekä hyötykasvien istutuskelit sen kuin paranevat ja siitä innostuneena laitoimme ”alelaariin” hiukan lisää ”houkutuksia”.

Kukkasipulien ja etenkin valkosipulien istutuksia jos ei ihan vielä tehdä, niin toki lähetän nekin samassa lähetyksessä muiden kanssa. Säilytä ne vielä viileässä ja kun maan lämpötila laskee pysyvästi alle +10°C-asteen, valkosipulilla alle +5°C-asteen, niin sitten saa istuttaa. Näin taataan komea kukinto ja upea sato.

Katso kaikki alelaarin tuotteet täältä →

Ja toimitukset tapahtuvat nyt heti.

Iloisin istutusterveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka keijunmekon siemenet kesäkukan siemenet kesäkukat Kodin Kukat Kodinkukat puutarhurin vihervinkki syysistuttaminen


Lisää samasta aiheesta