MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: kevätleikkauksista parsan viljelyyn

Piha

Puiden ja pensaiden kevätleikkauksia ei tulisi tehdä vain siksi, että niin kuuluu tehdä. Harkitse aina ennen kuin leikkaat ja mieti, miksi leikkaat ja kuinka paljon leikkaat. Parsan viljely ei puutarhurin mukaan ole niin hankalaa kuin luullaan. Lue puutarhurin vinkit!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Leikata vai ei – kysy ainakin nämä kysymykset

Leikkauksia ei pidä tehdä sen takia, että on kevät ja pitää leikata, kun kaikki muutkin leikkaavat ja joka puolella siitä puhutaan. Leikataan vain, jos siihen on hyvä syy.

Jos päädyt siihen, että on hyvä leikata, niin mieti leikkaatko nyt kerralla vai olisiko syytä jaksottaa leikkaamista kahdelle tai kolmelle vuodelle halutun lopputuloksen saamiseksi. Toki, jos haluaa uudistaa esim. jonkin pensaan leikkaamalla sen alas, niin silloin se menee poikki koko pensas kerralla – ei siis jaksoittain kuten hoitoleikkaus.

Vanhoja tai pitkään leikkaamattomina olleita puita/pensaita leikataan alkuun hyvin varovaisesti. Sitten seurataan, kuinka leikattu puu reagoi kesän aikana leikkaukseen ja toimitaan seuraavina vuosina sen mukaan. Suurin ”virhe” tapahtuu usein, kun innostutaan leikkaamaan vanhaa omenapuuta ja leikataan se kerralla liian rajusti. Tuloksena on täysin hallitsematon vesiversojen kasvu ja tuottamaton omenapuu. Voin tunnustaa, että tämän olen itsekin kantapään kautta saanut aikoinaan oppia. Harmittaa vieläkin se omenapuu, joka piti loppujen lopuksi kaataa kokonaan, kun ensin olin sen mennyt liialla leikkaamisella pilaamaan.

Kysy itseltäsi aina ennen leikkaamista, että mitä haet leikkaamisella. Onko tarkoitus:

  • Parantaa kukintaa, jolloin leikkaan kasville lisää valoa ja tilaa.
  • Pitää kovasti kasvavan tai sellaisessa paikassa olevan kasvin kasvu kurissa, tai muotoon leikkaus?
  • Kiihdyttää kasvua? Useimmiten leikkaus kiihdyttää uusien versojen kasvua.
  • Jokin muu syy? Esim. tarkoitus siirtää kasvi uuteen paikkaan.

Mitä eroa eri leikkaustavoilla on?

Ohjeissa ja oppaissa puhutaan usein joko alas leikkauksesta tai hoitoleikkauksesta.

Alasleikkauksella tarkoitetaan nimensä mukaan sitä, että koko kasvi leikataan poikki läheltä maanpintaa.

Alasleikkuun kestäviä kasveja oavt mm. aitaorapihlaja, happomarjat, mahoniat, pihlaja-angervot, pensasangervot, hansaruusut, hernepensaat, karoliinanruusut, keijunruusut, kiiltoruusut, kurtturuusut, nukkeruusut, sepelvarvut, taikinamarjat, tuoksuvatukka ja vuohenkuusamat.

Harvennus / hoitoleikkauksen ajatuksena on hoitaa eli poista heikot, huonot, vioittuneet oksat ja vielä tarpeen mukaan liiat pois. Harvennettavia kasveja ovat mm. aroniat, atsaleat, jasmikkeet, kanukat, kultasateet, kuusamat, herukat, hortensiat, marjaomenapensaat, onnenpensaat, pensashanhikit, syreenit, tuhkapensaat, tuomipihlajat, tyrnit ja vihmat.

Harvennusleikattavia kasveja suosittelen leikkaamaan ennemmin joka vuosi hiukan kuin muutaman vuoden välein, jolloin leikkaustarve on suurempi, työläämpi ja raskaampi operaatio.

Herukkapensaiden leikkaus

Musta- ja punaherukat ovat marjapensaita, joiden leikkausten kuulee usein olevan jotain mystiikkaa ja jopa hankalaa. Ei ne ole sen ihmeellisempiä, kun vain ajatuksella sen tekee.

Itse ajattelen niin, että tietty määrä ja tietyn ikäisiä versoja on se perusajatus terveelle ja tuottavalle marjapensaalle. Ja uudistusta on hyvä tehdä vuosittain.

Mustaherukalla saisi olla 20-25 versoa. Punaherukalla ehkä vähän vähempi n. 20 versoa. Jätä joka vuosi 4-6 uutta, parasta versoa pensaiden keskelle kasvamaan. Leikkaa samalla ulkoreunalta saman verran vanhoja pois. Näin pensaissa on 1-6 vuoden ikäisiä versoja tasaisesti. Näin leikaten pensaat pysyvät myös usein niin ”ryhdikkäinä”, että pensastukia ei edes tarvita. Ja jos ei tule uusia hyviä versoja, niin sekään ei haittaa kokonaisuudessa.

Muistathan, että marjapensaat ovat hyvin pintajuurisia, eli etenkin kastelusta on hyvä pitää huolta, jos tulee pidempiä poutajaksoja. Toki kunnon heinä-/olkikate on aina hyvä keino pitämään juurten kosteuden ja lämmön hyvänä. Ja lannoitettaessa on hyvä muistaa tuo pintajuurisuus eli lannoitteet pintaan, pensaan alle ja vettä päälle.

Upeat juurakot parsan viljelyyn

Parsan juurakot tuli viljelijäkollegalta eilen ja kyllä oli taas upeat juurakot! Siirsin ne omaan kylmiöön vielä lepäämään. Ensimmäiset varatut juurakot pääsevätkin matkaan jo ensi viikosta alkaen.

Jos sinua kiinnostaa parsan viljely ja olet kuullut, että se olisi jotenkin vaikeaa, niin ei se ole. Loppujen lopuksi yksi helpompia kotipuutarhan herkkuja perustamisen jälkeen vuosiksi. Kirjoittelimme siitä lyhyen parsanviljely oppaan kuvien kera ja voit lukaista sen täältä.

Parsan ’Gijnlim’ juurakoita voit saada (niin kauan kuin näitä riittää) 5 kpl / 9,95 € täältä.

Ja jos parsan viljely kiinnostaa enemmän, niin aivan loistava perusteos ”Parsaa omasta pihasta” -kirjan saat tilattua hintaan 22,95 € (ovh. 28,90) täältä.

Ja kaikki muutkin taimi- ja siementoimitukset alkavat nyt toden teolla. Minun tarjontani löydät kokonaisuudessaan täältä.

Kasvullisin terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka kevätleikkaus Kodin Kukat Kodinkukat marjapensaiden kevätleikkaus parsan kasvatus parsan viljely puutarhurin vihervinkki


Lisää samasta aiheesta