MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: kieloja jouluksi, pelargonit talvehtimaan

Piha

Suomen kansalliskukka kielo kuuluu joidenkin jouluperinteisiin. Tiesitkö, että voit nyt kasvattaa myös omat joulukielosi? Puutarhurin perinnepelargonit pääsevät nyt leikkuun kautta talvehtimaan - tai kasvilampun alle. Lue puutarhurin vinkit!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Viime viikolla oli puhetta ulkona kasvavan jouluruusun kukittamisesta jouluksi ja sama idea toimii myös kieloilla. Siellä, missä maa on vielä sulaa ja on hyvä paikka kaivaa kieloja ylös, niin kyllä onnistuu. Näin helposti se käy:

  • Kaiva lapiolla juurakot ylös, puhdista ja istuta ruukkuihin.
  • Ruukut viileään ja pimeään pariksi-kolmeksi viikoksi juurtumaan, sitten valoon ja lämpimään.
  • Juurtuminen onnistuu parhaiten pimeässä ja jos sinulla ei ole pimeää paikkaa, niin käännä sanomalehdestä tötterö ruukun päälle pitämään valo pois.

Ja muistetaan tietysti maanomistajan lupa.

Itse en niin kieloja jouluksi halua, vaikka joskus niitäkin on toki ollut, ja kauniita ovatkin. Nykyisin isot ja upeat amaryllikset ovat eniten minun juttuni. Ne koristavat joulupöytääni ja tuovat joulutunnelmaa. Toki muutama jouluruusu nyt aina olla pitää, jo ihan perinteen vuoksi.

 

Perinnepelargonit leikkuuseen ja talvehtimaan

Vaikka ilmat vielä suosivatkin perinnepelargonien kasvamista kasvihuoneella, niin  otin ne sieltä jo pois ja alan huoltamaan niitä talven varalle. Samalla pääsen pesemään kasvihuoneen talvikuntoon ja katkomaan sieltä vedet. Eihän sitä tiedä kuinka äkkiä se talvi ja pakkaset tulee kun on tullakseen. Hyvä olla aina vähän edellä.

Nuo pelargonit siistin ja leikkaan niin, että otan niistä kaikki kukat ja nuput pois, samoin huonot lehdet ja jos tarvetta niin harvennan kasvustoa, että ilma pääsee hyvin kiertämään kasvustossa. Näin ei ole sitä homehtumisen vaaraa viileässä. Muutaman ruukun nostan kasvilampun alle. Ne saa siinä kasvaa ja otan niistä pistokkaita pitkin talvea. Tuo lamppu on niin hyvä, että se onnistuu ihan vaivatta vaikka keskellä talvea.

Näille, jotka joutavat tuon lampun alle, annan hiukan myös ravinnetta kastelun yhteydessä, mutta noille mitkä menee viileään, en anna mitään. Hiukan vettä pitkin talvea, tai jos ja kun lunta tulee, niin lumipallon silloin tällöin. Lähinnä niin, että multa pysyy hiukan tuoreena, mutta ei tietenkään märkänä.

Tuttu niksi auttaa homeen varalle

Joskus kellari on niin kostea, että homeet meinaavat vaivata siellä talvehtivia kasveja vaikka ne olisi kuinka hyvin harvennettu ja hoidettu ennen sinne vientiä. Vanha tuttu konsti auttaa, eli sekoitetaan 1 litraan vettä 1 tl Atamonia ja sillä sumutellaan kasvit ja mullan pinnat, niin eipähän homehdu. Yleensä yksi käsittely riittää, etenkin jos sen tekee silloin kun kasvit viedään kellariin. 

Minulla iso osa kasveista talvehtii vanhassa navetassa, missä lämpötila pysyy juuri ja juuri plussan puolella. Siellä on myös led-valo päällä n. 12 h vuorokaudessa, niin siellä ei tarvitse tehdä mitään homeiden estoon. Oikeastaan siellä tarvitsee ennemminkin katsoa, että kasvit eivät kuivahda, kun nehän oikeastaan ei siellä vain talvehdi, vaan kasvaa myös. 

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

joulukukat Juha Toikka kesäkukkien talvetus Kodin Kukat Kodinkukat puutarhurin vihervinkki


Lisää samasta aiheesta