MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: koekylvöjä vanhoista siemenistä – istutuslautta kertoo nopeasti

Piha

Jäikö viime keväältä siemeniä kylvämättä? Testaa niiden itävyys kylvölautan avulla! Mikäli siemenet eivät lähde itämään, ei hätää - kevään siemenvalikoima on pian täällä. Lue puutarhurin vinkit!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Jos sinulle on jäänyt vanhoja siemeniä, niin niitä ei kannata heittää pois, vaan tehdä pieniä koekylvöjä itävyyden varmistamiseksi. Itse testaan yleensä n. 10 siemenellä, että minkä verran itää, sitten pystyy jo päättelemään, että kannattaako kylvää vai hankkia uudet. Yleensä itävyys säilyy hyvänä useita vuosia, jos vain siemenet ovat olleet kuivassa ja valolta suojattuna. 

Kylvölautta on kätevä ja nopea tapa tuohon testaamiseen. Ihan kätevä myös idättämiseen, mutta eritoten itävyyden testaamiseen. Samalle pikku ”lautalle” sopii nimittäin monta testattavaa lajiketta ja lisäksi itäminen on nopeaa.

Jos et ole kokeillut kylvölauttaa ennen, niin kokeilepa. Se on äärettömän helppo tehdä – tarvitset vain pienen vettäpitävän astian, käsipaperia, styroxia ja suodatinpusseja. 

Katso videon kylvölautan teosta:

Itse teen vielä niin, että kun olen piirtänyt nuo ruudukot ja kirjoittanut nimet, niin otan kännykällä kuvan, ennen kuin laitan lautan veteen. Näin tunnistaminen on helppoa, vaikka kynän muste liukenisikin epäselväksi.

Uusia, tuoreita ja hyviä siemeniä on tulossa parin viikon kuluttua (viikolla 5). Näitä voit toki jo nyt varailla, jos haluat. Olen valinnut rajatun lajitelman niin kukkia kuin hyötykasvejakin. Otin mielestäni vain parhaat, en niinkään laajasti.

Valitsemani siemenvalikoima tälle keväälle näet täältä.

Kuvasto nyt myös digitaalisena

Paperinen taimikuvasto meni painoon nyt viikolla ja se ilmestyy postilaatikkoihin parin viikon kuluttua. Tuosta sähköisestä kuvastosta tykättiin myös kovasti ja onhan se myös hiukan ympäristöystävällisempi ja ennen kaikkea aina mukana kulkeva vaihtoehto. Niin kuin Seija sanoi, ”on kiva kun nyt voin selailla kuvastoa milloin vain ja on sellainen hetki aikaa tai haluan fiilistellä jo kevään kukista, kun se kulkee kätevästi puhelimessa mukana”.

Toiveena oli, että kuvastoa selatessa pääsisi myös suoraan tutustumaan ja lukemaan enemmän niistä lajikkeista mitkä kiinnostavat, eikä tarvitsisi erikseen etsiä erikseen kotisivuilta. Nyt voit klikata kuvastosta kasvia mistä haluat katsoa enemmän tietoa, ja se avaa sen suoraan sinulle. Kätevää, eikö vain!

Uusi kuvasto linkkeineen löytyy nyt täältä.

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka kevätkylvöt Kodin Kukat Kodinkukat kylvölautta puutarhurin vihervinkki siemenet siemenkylvö


Lisää samasta aiheesta