MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: kompostoinnin riemua, härmän ja homeen torjuntaa

Piha

Kompostoimalla puutarhasta syntyvät jätteet saat muutamassa vuodessa ravinteikasta multaa. Myös muumiotautiset omenat voi kompostoida, kunhan muistaa peittää ne kunnolla. Härmä ja home ovat tuttuja syksyisiä vieraita kasvihuoneessa - ja banaanikärpäset keittiössä syksyn sadon kimpussa. Lue puutarhurin vinkit näistä selviytymiseen!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Vaikka kesällä ei juurikaan tullut leikkuutähteitä tai muutakaan kesäkomposti tavaraa, niin nyt sitä alkaa hiljalleen kertymään niin kasvimaalta kuin kukkapenkeistäkin. Eiköhän muuteta nuo ”rojut” taas mustaksi kullaksi eli laitetaan ne ns. kesäkompostiin. Tämä on helppoa ja lopputulos on mitä parhainta, omatuottamaa huippumultaa. Ja onkimadot kaupan päälle!

  1. Tee riittävän kokoinen pohja, vähintään 1,5-2 metriä kanttiinsa. Pienemmän kanssa homma ei pidemmän päälle toimi.
  2. Laita pohjalle risuja tai muuta karkeaa ainesta.
  3. Kuivikkeeksi lehtiä, sahajauhoa, purua tai jotain vastaavaa. Ja sekaan vielä hiukan multaa ja kanankakkarakeita (tai vanhaa kompostia), niin komposti starttaa käyntiin helposti ja varmasti.
  4. Sitten jatketaan lisäämällä kasvijätteitä 20-30 cm kerros ja sen päälle hiukan multaa.
  5. Kuivumisen estämiseksi kompostin päällä olisi hyvä pitää katteena kerros heiniä tai olkia.
  6. Yleensä metrin korkuinen komposti alkaa olla riittävän korkuinen. Toki jos rakennelma pysyy hyvin pystyssä, niin voit tehdä vaikka kuinka korkean. Yleensä helpompi on aloittaa toisen teko siinä vaiheessa.
  7. Vuosi-kaksi kypsyttelyä ja musta kulta on valmista käyttöön!

Saiko muumiotautisia omenoita laittaa kompostiin?

Muumiotautisten omenoiden kompostiin laitosta on vallalla montaakin eri koulukuntaa. Tuo sieni (Monilia fructigena) itsessään, joka on tuon muumiotaudin aiheuttaa, ei ole maalevitteinen, eli se leviää vain ilmateitse. Tämän kun muistaa, niin silloin näiden laitto kompostiin on täysin turvallista. Muistetaan vain peittää ne aina hyvin esim. mullalla, ettei itiöt pääse lentämään ja leviämään ilmassa. Parissa vuodessa, samalla kun multa valmistuu kompostissa, nuo muumiotautiset omenatkin ovat maatuneet ja itiöt kuolleet.

Ja jos et kompostoi, niin muumiotautiset omenat ja mielellään kyseisin puun lehdetkin olisi hyvä kasata, kaivaa kuoppa maahan ja peittää hyvin. 

Sen kun muistaa, että sieni on vain ilmalevitteinen niin sillä pärjää jo hyvin. Ilmassa itiöt saattavat levitä jopa satoja metrejä.

Eikä muumiotaudin vaivaama omenapuu missään tapauksessa ole sellainen, että se pitäisi kokonaan hävittää.

Tutut syksyiset vieraat nimeltä härmä ja home

Härmä ja home ovat sellaisia syksyisiä vieraita, joita harvoin voi välttää, mutta niiden kanssa kyllä pärjää, etenkin jos ennakoidaan.

Etenkin pitkään jatkuva kasvuston kosteus yhdessä viilenevien ilmojen kanssa saa härmän sekä harmaahomeen villiintymään kasvustoissa. Tämä ilmiö on tavallinen etenkin kasvihuoneissa, joita ei lämmitetä. Itse satohan ei siitä mitenkään pilaannu, mutta toki sato hiipuu nopeammin.

Yksi hyvä keino on varautua tähän jo ennakkoon pitämällä kasvusto harvana ja terveenä. Eli leikataan kasvustoa niin, että ilma pääsee siellä vapaasti liikkumaan. Eli kaikki huonot lehdet ja kasvinosat pois. Samoin kastelut olisi nyt hyvä tehdä aamuisin ja vain multaa kastellen, ettei kasvusto jää suotta märäksi, etenkään yötä vasten. 

Myös banaanikärpäset loppukesän vieraita – tee tehokas pyydys

Tämäkin on tuttu ilmiö kun satoa tuodaan sisälle, niin samalla ilmestyy myös banaanikärpäset. Banaanikärpäset ei ole millään muotoa vaarallisia eikä haitallisia, mutta ei kyllä mitään kodin toivotuimpia vieraitakaan.

Itse tein  perinteisen ansan eli laitoin kuppiin balsamiviinietikkaa, vettä, pari tippaa astianpesuainetta ja pari lohkoa tomaatteja. Kelmu tiukasti päälle (olen laittanut vielä kuminauhan pitämään kelmun kireänä) ja siihen hammastikulla reikiä. Näistä rei’istä banaanikärpäset pääsevät tiputtautumaan astiaan, mutta ei lentämään pois ja jäävät ansaan.

Astianpesuaine poistaa nestejännityksen ja silloin kärpäset hukkuvat tuohon nesteeseen. Purkki saa olla hedelmien lähellä parikin viikkoa ja sitten teen uuden satsin.

Laitan roikkumaan myös yhden kelta-ansa arkin, joka kerää tehokkaasti myös nuo lentävät, jotka eivät ansaan mene.

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

banaanikärpäsansa banaanikärpäset home härmä Juha Toikka kesäkomposti Kodin Kukat Kodinkukat


Lisää samasta aiheesta