MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: latvonta runsastuttaa kasvit kesään, istuta liljat riittävän syvälle

Piha

Latvonta on tehokas tapa varmistaa kesäkukkien runsas kukinta. Sivutuotteena saat pistokkaita - ja niistä uusia kasveja! Puutarhurin vinkeillä pääset alkuun. Lue myös puutarhurin neuvot liljojen istuttamiseen, miksi ne tulee istuttaa normaalia syvemmälle.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Latvonta alkaa hiljalleen olla ajankohtaista. Yleensä latvon silloin, kun ensimmäiset juuret kurkistaa ruukun pohjarei’istä. Usein puhutaan ”läpijuurtumisesta” ja siitä alkaa myös erittäin voimakas versojen kasvu. Kun juuret ovat täyttäneet ruukun, niin kasvin kehitys kääntyy voimakkaasti versojen kasvuun. Siksi joskus tuntuu kuin taimi olisi muumioitunut uudelleen istutuksen jälkeen, kun se vain on eikä kasva. Todellisuudessa se kasvattaa juuria ja koittaa vallata niille mahdollisimman paljon tilaa ja sitten kun ruukun reunat tulee vastaan, niin sen kasvustrategia muuttuu kasvattamaan varsia ja lehtiä.

Latvonnan ideanahan on saada lehtihankojen silmut heräämään ja haaroittumaan. Se tapahtuu ilman latvontaakin, mutta paljon hitaammin, kuin jos latvotaan. 

Esimerkiksi verenpisaran turvallinen ja hyvä latvontaohje on jättää 3-5 lehtiparia. Toki se vaihtelee lajikkeittain, mutta tuolla ohjeella et ainakaan pilaa mitään. Jokaisesta lehtihangasta kasvaa kaksi uutta versoa, joten yhdessä latvotussa versossa onkin kohta kasvamassa jo 6-10 uutta, kukkivaa versoa, joten ero on melkoinen.

Petunialla ja miljoonakelloilla en lehtiä laske, vaan leikkaan niiltä yleensä latvan poikki, kun ne ovat n. 10 cm mittaisia.

Keijunmekkoja taas ei tarvitse latvoa lainkaan, ne rönsyilevät muutenkin.

Ja jos et ole varma leikkauskohdasta, niin jo pelkkä latvan nipistäminen poikki ajaa asian turvallisesti.

itse jatkan latvontaa pitkin kesää, etenkin amppeli- ja rukkukasveille. Näin saan ne luonnostaan pysymään tiiviskasvuisina ja runsaasti kukkivina.

Sivutuotteena latvoista uusia pistokkaita

Latvoista voit juurruttaa omaan käyttöösi uusia pistokkaita niin paljon kuin haluat. Meitä ammattipuutarhureita tässä rajoittaa mahdolliset jalostusmaksut ja lisenssit.

Valtaosa pistokkaista juurtuu juhannukseen asti kuin itsestään. Sen jälkeen monella kasvilla juurtuminen hidastuu selkeästi.

Tässä näet tyypillisimmän syyn epäonnistumiseen, eli tuota alinta lehtihankaa, johon juuret kehittyy, ei ole painettu kunnolla multaan asti kiinni ja niinpä se ei tee juuria, vaan nyykähtää. Tuo lyhyt ”varsi” lehtien alla pitää pistokkaan vain paremmin paikallaan, mutta siihen ei tule juuria. 

Kuvassa siis oikean puoleinen ei ole oikein, mutta vasemman puoleinen on.

Tiivistettynä verenpisaran latvapistokkaiden teko taimiksi:

 • Verenpisaran lisään aina vain latvapistokkaista.
 • Jätä kolme-neljä lehtiparia jäljelle ja pistokkaassa tulisi olla kaksi-kolme lehtiparia.
 • Leikkaus tapahtuu jäljelle jäävän lehtiparin yläpuolelta.
 • Jos pistokkaassa on nupunalkuja, niin nypi ne pois, sillä ne vievät turhaa voimaa ja heikentää juurtumista.
 • Parasta on istuttaa pistokkaat heti. Ellei se onnistu niin sumuta ne kevyesti, kääri pistokkaat muovin sisään, ja pidä pois auringosta. Jos odotusaika on muutamaa tuntia pidempi, niin sitten ne kannattaa jo siirtää viileään  +4 -8°C-asteiseen paikkaan ja sielläkin korkeintaan kahden päivän ajaksi.
 • Pistokas työnnetään niin syvälle, että sen ensimmäisen lehtiparin tyvet menevät tiukasti kiinni istutusmultaan. Tämä on tärkeää, sillä juuri noihin lehtihankoihin kehittyy uudet juuret.
 • Multa / kasvatusnappi, johon pistokas laitetaan, kannattaa kastella etukäteen, ettei multa valahda pistokkaan laittamisen jälkeen pois lehtihangan ulottumattomiin. Jos näin käy, niin pistokas kuolee hyvin pian, kun se ei pääse juurtumaan multaan.
 • Kun olet laittanut pistokaan lehtihankaa myöden kunnolla multaan, niin nipistä vielä kerran multaa pistokkaan ympärillä, että pistokas varmasti ”istuu” mullassa hyvin.
 • Laita juurtumaan +18-22°C-asteiseen paikkaan. Pari ensimmäistä viikkoa lämpötila saisi olla ennemmin +20°C-asteen yläpuolella kuin sen alle. Kun juuret alkaa tulla esiin, niin lämpötila kannattaa tiputtaa alle +20°C-asteen – lähelle +15°C-astetta tiputettuna taimista tulee vielä napakampia ja paremmin juurtuneita.
 • Pidä taimet kosteina ja suojattuina ensimmäiset pari-kolme viikkoa. Minikasvihuone, tai muovihuppu (ilmareiällä + tikuilla viritettynä) on niitä yleisimmin käytettyjä ja hyväksi todettuja tapoja.
 • Parin viikon kuluttua tuuletellaan ja karaistaan taimia hiljalleen ja kun juuret on tullut läpi, niin istutetaan seuraavaan purkkiin (n. 8 cm purkki) ja sekin kannattaa huputtaa ensimmäiseksi viikoksi. Kun kasvi aloittaa juurtumisen uuteen astiaan, niin huputus auttaa sitä paljon.

 

Toki tällä samalla idealla voit ottaa pistokkaita muistakin kasveista pitkin kevättä, myös monista huonekasveista.

Multana käytetään taimimultaa (Biolanin taimimulta on minun suositus tälle keväälle) ja jos laitat sekaan vielä hiukan juurtumisrouhetta, niin tulee napakat ja hyväjuuriset taimet.

Miksi liljat istutetaan syvään?

Liljojen istutukset voi myös käynnistellä sitä mukaa kun maa sulaa. Vähän harmittavan usein näkee, että liljoja istutetaan turhan matalaan, joskus jopa lähes pintaan. Minä suosin jopa suositusta syvempää istutusta, eli 10-15 cm maata sipulin päälle.

Tärkeää on muistaa, että liljalla ei ole ihan normaali kasvutapa, vaan sillä on kahdet juuret – sipulilla omat ja varteen kehittyy omat ns. varsijuuret. Nyt kun sipuli on istutettu syvään, niin varsijuuriakin on paljon ja sitä kautta se kasvattaa ja kukittaa itse kukinnon paremmin eikä ole niin arka kuivuudelle yms. Ja sipulin juuret taas kasvattavat itse sipulia.

Ja toinen syy on se, että ne myös talvehtii paljon paremmin kuin liian pintaan istutetut. Ja jos se nyt sitten nousee ja kukkii viikkoa myöhemmin kuin pinnempaan laitettu, niin eipä se ole kovin merkityksellinen asia. Komeampi kukinta ja parempi talvenkesto sipuleilla on minusta tärkeämpää. Hyvälaatuinen liljan sipuli viihtyy samalla kasvupaikalla ja kukkii upeasti vuosia, niin tämä istutuskin kannattaa tehdä huolella ja hyvin.

Minä olen valinnut tälle vuodelle myös joukon liljoja. Isoja ja terveitä sipuleita, jotka kukkivat jo tänä vuonna komeasti ja näyttävästi.

Tämä erikoinen uutuus ’Apricot Fudge’ on aika jännä! Mutta on kuitenkin kasvutavaltaan ihan perusvärililja. Jos haluat että liljapenkissä on joku joka ihastuttaa ja hämmästyttää, niin näitä sipuleita saat 5 kpl erissä 12,95 €.

Mitäs tästä sanot? Tällä ’Lotus Elegance’ oriental-liljalla on näyttävyys ja pitkäikäisyys ihan omaa luokkaansa. Näitä saat myös 5 kpl erissä 12,95 €.

Pellavalilja (Lilium pumilum) on myös yksi niistä uutuuksista, joita valitsin tämän vuoden valikoimaani. Näitä saat 3 kpl erissä 12,95 €.

On minulla toki muitakin liljoja.  Kovin montaa lajiketta tosin en valinnut, koska halusin ottaa vain parhaat. Kaikki valitsemani liljat näet kootusti täältä.

Ilma lämpeni kertaheitolla

Lämpöaalto saapui nyt rytinällä ja päivälämmöt kipusi hetkessä jo lähelle hellerajoja. Mutta kuten tiedetään, maa on vielä kylmää ja saattaa tulla viileitä jaksoja vielä ennen varsinaista kesää. Muistetaan se vanha viisas ohje, että kesäkukkia ei ennen sitä kesäkuun 15. päivää.

Perennoja, liljan sipuleita, ruusun juurakoita ym. voit toki jo istutella, jos maa on sopivaa muokattavaksi, mutta mitään kylmänarkaa ei vielä laiteta, vaikka päivällä olisi kuinka lämmin.

Lannoittaa voi, ja haravoida talven aikana kertyneitä risuja pois, mutta muuten melkein nauttisin vain lämmöstä ja katsoisin kuinka luonto alkaa hiljalleen heräilemään. 

Ja aina esikasvattelua kumminkin on, ja sehän on sitä mukavinta ja parasta hommaa näin keväällä, katsoa kuinka pienistä alkaa varttumaan isompia ja hennot taimet vahvistuvat ja vankistuvat. 

Terveisin, shortseja esiin kaivava puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Kodin Kukat Oy / Juha Toikka

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkukat latvoa latvominen lilja liljat pistokas