MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: liljoista siemenkodat pois, syysistutettavat ryhmittäin

Piha

Kuten tulppaneilta ja muilta sipulikukilta, myös liljoilta tulisi poistaa siemenkodat kukinnan jälkeen. Näin kasvin kasvuenergia keskittyy siementen valmistamisen sijaan sipulin kasvattamiseen - ja ensi kesän kukintaan. Syksyn puutarhajätteet muuttuvat mullaksi omassa kotipihan kompostissa. Lue puutarhurin vinkit!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Liljoista siemenkodat pois – vahvistaa sipulia, varmistaa ensi kesän kukinnan

Liljoista osa alkaa olla kukkinut ja osa (mm. puu- ja orientaltyypin liljat) parhaimmillaan kukassa. Nuo mitkä ovat jo kukkineet, niin niistä olisi hyvä napsaista siemenkodat pois heti kukinnan jälkeen. Siinä on se sama niksi kuin esim. kesällä katkottiin tulppaanien siemenkodat pois kukinnan jälkeen. Niin kauan, kun siemenkota on kiinni, kasvi keskittää kasvuenergiaansa niiden valmistamiseen, mutta kun ne poistetaan, niin kasvi kääntääkin kasvuenergiansa sipulin kasvattamiseen. Meidän kesämme kun on niin lyhyt, että molempia (sekä siemenet että sipuli) se ei käytännössä ennätä tehdä. Ja tärkeämpää on huolehtia itse sipulista, jotta se ennättää kasvaa ja vahvistua, ja kukkii upeasti taas ensi vuonna. 

Minusta tuo niin mukaansa vievää puuhaa, että vaikka en tee tuota kuin noin kerran viikossa, niin aina nuo tuntuvat loppuvan kesken. Niitä on kiva napsia pois, ihan hypnoottisen mukaansavievää puuhaa!

Kompostoitavat kasvijätteet omaan kompostiin

Näin sadonkorjuun aikaan ja muutenkin kun tuota kasvijätettä kertyy eri muodoissa aika lailla ja olisihan se vähän hullua heittää se hukkaan, kun siitä saa tehtyä ”kultaa” eli uutta multaa helposti.

  1. Laita kompostin pohjalle risuja tai muuta karkeaa ainesta.
  2. Tee kunnon kokoinen pohja, vähintään 1,5-2 metriä kanttiinsa.
  3. Kuivikkeeksi lehtiä, sahajauhoa, purua tai jotain vastaavaa. Sekaan kun laitetaan vielä hiukan multaa ja kanankakkarakeita (tai vanhaa kompostia), niin komposti starttaa käyntiin helposti ja varmasti!
  4. Jatka lisäämällä kasvijätteitä aina 20-30 cm kerros ja sen päälle hiukan multaa.
  5. Kompostin päällä on hyvä pitää katteena kerros heiniä tai olkia, kuivumisen estämiseksi.
  6. Metrin kun alkaa kompostilla olla korkeutta niin kannattaa tehdä jo toinen. Toki jotkut huimapäät ovat tehneet jopa lähes 2-metrisiä rakennelmia, mutta siinä pitää olla sitten jo vähän apurakenteitakin mukana.

Vuosi-kaksi kypsyttelyä ja tuo puutarhurin ”mustakulta” on valmista käyttöön. Ja onkireissuillekin on helppo lähteä, kun lierot löytyvät omasta takaa.

Syyskuvaston tuotteet nyt helposti ryhmittäin

Toiveita tuli, että voisiko nuo syysistutettavat tuotteet olla selkeästi omissa ryhmissään ja sehän onnistui ilman muuta.

Sivuiltamme löydät kaikki syysistutettavat perennat ja pensaathyötykasvit (marjat, omenat yms. – näistä saat satoa jo ensi vuonna!) sekä syyssipulit. Kaikki syksyn uutuudet kootusti – sekä tietenkin mahtavat syystarjoukset, esim. kuvan upea kerrattu Tulppaani ’Drean Touch’ –50% alennuksella ja paljon muuta!

Syysistutus terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkukat komposti liljat puutarhurin vihervinkki siemenkota syysistuttaminen


Lisää samasta aiheesta