MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: loppusyksyn valmisteluja

Piha

Puutarha vaipuu lepoon ja valmistautuu talven tuloon. Tyhjennä kastelujärjestelmät ja vesisaavit ennen pakkasten tuloa, ja puhdista rännit lehdistä ja neulasista. Suojaa myös pihan nuoret puut ja pensaat jäniksiltä ja jyrsijöiltä. Lue puutarhurin vinkit!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Mieleni tekee ajatella, että syksy saisi jatkua vielä pitkään ja varmasti se niin tekeekin, mutta kyllä valo vähenee ja yöt kylmenevät vääjäämättä. On vain osattava päästää irti tästä kasvukaudesta, suoda lepo kasveille ja vähän itsellekin. Ja mikä parasta, ihan muutaman kuukauden päästä päästään aloittamaan uusi kasvukausi, kun ensimmäiset siemenet kylvetään.

Mutta sitä ennen näitä loppusyksyn juttuja. Etenkin vesiastiat ja muut kastelujutut on parempi tyhjentää ja siirtää varastoon ajoissa. Yksi pakkasyö saattaa tehdä jo pahimmillaan ison vahingon, etenkin hanat halkeavat hyvin herkästi, myös messinkiset, eikä ne ole kovin halpoja uusia.

Vesikouruja en ole vielä puhdistanut, mutta nekin voisi nyt jo kertaalleen puhdistaa. On nykyään niin helppo homma. Sen jälkeen, kun jokunen vuosi sitten hankin tuon pitkävartisen räystäskouru ”putsarin”, niin ei ole enää ollut mikään homma ohimennen putsata kourut ja tehdä se useamman kerran, kesälläkin joskus. Menee ”ohi kävellessä”, eikä tarvitse tikkailla keikkua.

Suojaverkot jäniksiä vastaan olen kaivellut esiin ja kyllä nekin olisi hyvä laittaa jo hiljalleen paikalleen. Vielä ei ole pitkäkorvia puutarhassa näkynyt, mutta parempi laittaa verkot paikalleen ennemmin päivää ennemmin, kuin liian myöhään. Myös runkosuojat noita pienempiä jyrsijöitä vastaan nuorille puille, jotka ovat suurimmassa vaarassa talvella, kannattaa laittaa ajoissa.

Hiirikarkoittimet olen laittanut jo toista kuukautta sitten niin varastoon, aittaan kuin vintillekin, mutta jos sinulla ei vielä ole, niin nyt on kyllä ihan se hetki, kun ne pitää viimeistään laittaa. Muutoin ne tekevät herkästi talvipesänsä, eikä sitten niin helpolla enää pois muuta. Mitään loukkuja tai myrkkyjä minä en käytä, ne kun ovat paitsi työläitä, niin en tykkää ajatuksesta, että mitkään eläimet löytävät ja syövät myrkkyä syöneitä hiiriä. Ja karkottimilla pääsee paljon helpommallakin.

Myyrä- ja käärmekarkottimet minulla on ympäri vuoden ”vahdissa”, joten niille ei tarvitse tehdä mitään. Siellä ne saavat hoidella hommiaan myös läpi talven. Toki aurinkokennot eivät hirveästi lataudu keskellä talvea, mutta toissa vuonna helmikuussa, kun lumi suli niiden päältä, niin heti rupesivat ”piippaamaan”, että kyllä ne yllättävän vähällä valolla toimivat.

Suojaavin terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka jänistuhot jänisverkko Kodin Kukat Kodinkukat myyräkarkotin puutarhan syystyöt puutarhurin vihervinkki


Lisää samasta aiheesta