MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: lumi painuu ja tiivistyy, kastelukiteet helpottavat kastelua

Piha

Puiden ja pensaiden oksia olisi nyt hyvä keventää raskaasta suojalumesta. Varo kuitenkin tiivistämästä lunta liikaa puutarhassa. Puutarhureiden suosimista kastelukiteistä liikkuu villejä huhuja keskustelupalstoilla ja sosiaalisessa mediassa. Puutarhuri kertoo kastelukiteiden käytöstä!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Nyt kun lumentulo on jatkunut enempi veden ja rännän olomuodoissa, niin lumesta on tullut samalla painavaa ja tiivistyvää. Puut ja pensaat olemme tottuneet ravistelemaan ajoissa puhtaiksi, mutta usein unohtuu, että märkä lumi myös tiivistyy, kun sen päällä liikutaan. Etenkin nuorilla nurmikkoalueilla ei kannattaisi hirveästi liikkua, ettei synny jääpoltevaurioita. Toisaalta, jos epäilet että hiiret liikkuvat syömässä kasvien runkoja, niin tiiviiksi tallattu lumi kasvien ympärillä saa niiden matkan yleensä pysähtymään.

Lunta kasvihuoneiden penkeille

Voi kuulostaa hiukan hölmölle kantaa lunta kasvihuoneeseen, mutta jos sinulla on kasvihuoneessa penkit, niin hyvä keino kostuttaa penkin multa on laittaa lunta penkkien päälle. Keväällä hiljalleen sulaessaan lumi kosteuttaa penkit tasaisesti, eikä tarvitse sitten tuskailla, kun istutukset alkavat. Jos turve pääsee oikein kuivaksi, kastuminen vie aikaa ja vettä. Silti turve saattaa jäädä epätasaisesti kosteaksi. Lumi on hyvä keino hoitaa kastelu vähän kuin itsestään.

Vinkki! Kun lumi on sulanut, ja ei vielä ole istuttamisen aika, niin penkin päälle laitettu muovi tai vaikka multasäkit pitää penkin hyvin kosteana.

Kastelukiteet – huipputuote, josta paljon väärää tietoa

Kastelukiteet ovat monille puutarhureille tuttu juttu, mutta taas on pulpahdellut esiin ihan väärää tietoa ja suorastaan haitallisia ”vinkkejä” mm. somemaailmassa.

Kirjoituksissa minua suorastaan suututti ja osin jopa hirvitti erilaiset ”varmat tiedot ja kehoitukset” siitä, että kaikki nestettä varastoivat kiteet oli käsitelty ja puhuttu samanlaisina. Sitä kun ne ei tosiaankaan ole.

Tein pienen videon aiheesta ja samalla haastattelisin ”itse itseäni” asian selkeyttämiseksi. Katso video >>

1. Miksi käytän kastelukiteitä?

– Minusta ne ovat yksi parhaimpia, joskus jopa ainut ja paras ratkaisu kastelun tasapainottamiseksi ja hoitamiseksi, etenkin ongelmapaikoissa. Kiteet ovat myös edullinen ja maata hoitava tuote.

2. Mihin ja miksi?

– Käytän kastelukiteitä kaikilla ruukkukasveilla. Ja erityisesti niillä, jotka ovat ulkona ja alttiina runsaille sateille, kuumille kesäpäiville sekä pitkille poutajaksoille.

– Myös kuivumiselle alttiille paikoille, joissa kastelua on hankala toteuttaa esim. hautausmaat, vapaa-ajan asunnot jne.

3. Miten käytetään?

– Yksi kide voi imeä itseensä n. 100-kertaisen määrän vettä, jonka se sitten luovuttaa hiljaa kasveille tarpeen mukaan.

– Käyttö on helppoa, kiteet sekoitetaan mullan joukkoon.

Tärkeää! Nämä kastelukiteet ovat biologisesti hajoava tuote. Ne eivät sisällä mikromuoveja eikä kemikaaleja, joita on esim. vaipoissa. Näitä kiteitä voidaan siis käyttää myös syötävien kasvien kasvatuksessa.

Noita vaippa yms. kiteitä ei saisi käyttää missään muualla, ei ainakaan tuoda luontoon ja maahan. Pahimmillaan olen törmännyt teksteihin, jossa niitä suorastaan kehutaan ja kehotetaan lisäämään näitä ”vaippakiteitä” myös keittiökasvimaahan. Kuka haluaa syödä mikromuovitettuja tomaatteja?

Nämä kiteet kompostoituvat n. 2-3 vuodessa, eli kesäkukkamullat kun heittää syksyllä kompostoitumaan tai lisämullaksi, niin kastelukiteet jatkavat hyvää työtään siellä vielä vuoden–pari. 

Ammattituote, jonka pussitamme sopiviin 100g pakkauksiin. Yhdestä pussista riittää käytännössä vähintään 100 litraan multaa eli n. 40-50 amppeliin / ruukkuun. Käyttämättömät kiteet säilyvät kuivassa paikassa ja valolta suojattuna vuosia.

Näitä kastelukiteitä saat tilattua hintaan 7,50 € / 100g pss täältä.

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka kastelukiteet Kodinkukat lumikuorma puutarhurin vihervinkki


Lisää samasta aiheesta