MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: lunta kellariin ja jäälyhytjen tekoon – kuinka Brexit vaikuttaa siementen hankintaan?

Piha

Pidä huoli kellarissa talvehtivista kesäkukista ja tee jäälyhtyjä, kun pakkaskelit suosivat. Millä tapaa brexit vaikuttaa puutarhaharrastajien siementen ja kasvien hankitaan, Britanniasta ja ulkomailta ylipäätään? Puutarhuri kertoo!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Lunta tupaan…eikun kellariin!

Kellarissa kannattaa käydä kurkkaamassa, että miten siellä talvehtivat kasvit voivat. Ota samalla pihalta lumipaakkuja/-palloja mukaan ja laittele niitä ruukkuihin kasvien juurille. Siinä ne sulaessaan kastelevat ja samalla jäähdyttävät multaa. Kätevä laiskan puutarhurin keino hoitaa talvehtivien kastelua ja estää liian innokasta kasvuunlähtöä. 

Jäälyhtyjen tekoon – helppo perusohje

Pakkaset näyttävät mukavasti jatkuvan, niin viikonloppuna pitänee tehdä muutama jäälyhty. Näitä näkee ihan uskomattoman hienoja ja erilaisia variaatioita, ja ei voi kuin ihailla näitä taidonnäytteitä. Itse olen joskus kokeillut jäädyttää kukkia joukkoon, mutta melko usein huomaan tekeväni näitä helppoja perus ämpärimalleja ja minusta ne ovat hienoja nekin.

Näin yksinkertaisesti minä jäälyhdyt teen:

 • Täytä ämpäri lähes täyteen vedellä ja vie ulos jäätymään.
 • Kun jäätä on kertynyt noin 5 cm, kasta ämpäri hetkesi lämpimään veteen ja jää irtoaa kuin itsestään. 
 • Kippaa lyhty pois ämpäristä, nakuttele puukolla pohjapuolelle reilun kokoinen reikä ja kaada vedet pois.
 • Kynttilä vain sisään ja nauttimaan tunnelmasta!

Brexit vaikuttaa siementen hankintaan Britanniasta 1.1.2021 alkaen

Yksityishenkilöiden siementen hankinta Britanniasta muuttui  tuon Brexitin myötä hyvinkin konkreettisesti. Koristekasvien hankinta on vielä mahdollista ehtoja ja todistuksia hankkien, mutta vihannesten ei mitenkään. Jos olet tai kaverisi on suunnitellut siemenhankintoja Britanniasta, niin tämä kannattaa lukea ja tutustua huolella, ettei tule suotta pettymyksiä ja rahanmenoja.

Teksti suoraan Ruokaviraston sivuilta:

Siementen tuonti yksityiskäyttöön Britanniasta 1.1.2021 jälkeen

Kaikkien kasvilajien kylvettävien siementen tuonti on mahdollista Britanniasta siirtymäajan säännöillä vain vuoden 2020 loppuun asti edellyttäen, että siemenlähetys on tilaajalla Suomessa viimeistään 31.12.2020. Tulli pysäyttää Britanniasta tulevat siemenlähetykset vuoden 2021 alusta lukien.

Maahantuonnin edellytyksiin vaikuttaa se, ovatko Britannia ja EU päässeet sopimukseen myös kasvien ja kylvettäväksi tarkoitettujen siementen tuonnista.

Kasviharrastaja voi tilata Britanniasta vain pieniä määriä siemeniä – kasvinterveystodistus tarpeen

Kasviharrastajat ovat voineet tuoda tai tilata verkkokaupasta Britanniasta vihannesten, muiden puutarhakasvien tai kukkien siemeniä kasvatusta varten. Varsinkin erikoiset tai harvinaiset puutarhakasvien lajikkeet ovat kiinnostaneet harrastajia. Ne eivät sisälly EU:n yhteiseen lajikeluetteloon, joten niiden tuonti ei ole vuoden 2021 alusta lähtien enää mahdollista. Vaikka ne eivät ole aiemminkaan sisältyneet EU:n yhteiseen lajikeluetteloon, niiden tilaaminen Britanniasta on ollut tähän asti mahdollista siksi, että EU:n sisäkaupassa siemenille ei ole rajavalvontaa.

Koristekasveja ei säädellä siemendirektiivissä, eli koristekasvien siementen tuonti on edelleen mahdollista kasvinterveystodistuksella.

Harrastajat saavat kuitenkin tuoda yhteensä 200 g siemeniä omaan käyttönsä. Sallittu määrä voi koostua usean kasvilajin siemenistä. Niiden lajiketietoa eivät viranomaiset tarkista, mutta niilläkin on tuotaessa oltava kasvinterveystodistus. Tuotavat siemenet eivät saa olla niin sanottuja vieraslajeja.

Yksityisenkin ihmisen on siemeniä tilatessaan hankittava siemenostokselleen myös kasvinterveystodistus. Se on maksullinen. Lisäksi on huomioitava, että kaikkien myyjien kautta kasvinterveystodistuksen tilaaminen ei ole mahdollista. Kasvinterveystodistusta ei voi hankkia siemenlähetykselle jälkikäteen. Osa siemeneristä myös tarkastetaan Suomeen saapumisen yhteydessä.

Siemenkaupan vaihtoehdot vuodenvaihteen jälkeen 

Jos Britannia ja EU pääsevät sopimuksen, jolla Britannialle myönnetään vastaavuus EU:n siementuotantojärjestelmän kanssa, kaikkien kasvilajien ja lajikkeiden tuonti on mahdollista. Siementuotantojärjestelmän vastaavuus tarkoittaa sitä, että Britannian siemensertifioinnin vaatimukset ovat yhdenmukaiset EU-maiden kanssa.

Kaikille siemenille vaadittaisiin kuitenkin kasvinterveystodistus ja osalle siemenistä tehtäisiin maahantuotaessa tarkastus. Lisäksi tuotavien lajikkeiden olisi oltava rekisteröitynä EU:n kasvilajikeluetteloon. Monet EU:n jäsenmaat ovat tähän jo varautuneet ja tarvittavia lajikkeita on haettu jäsenvaltioiden lajikeluetteloihin ja niiden ylläpitoa on siirretty muihin jäsenvaltioihin.

Jos Britannia ja EU eivät saa sopimusta aikaan, vain niiden lajien tuonti olisi mahdollista, joista ei säädellä EU:n siemendirektiiveissä.

Aiheesta lisää sekä päivityksiä voit lukea lisää täältä.

Tärkeää asiaa kasvien tuonnista – tarkemmin sanottuna niiden tuontikiellosta

Ja kertauksena laitan vielä tämän vuonna 2019 voimaan tulleen lain kasvien ja kasvituotteiden tuonnista.

Kansanterveyslainsäädäntö EU:n ulkopuolelta tuotavien kasvien ja kasvituotteiden tuonti ilman kasvinterveystodistusta 14.12.2019 alkaen.

Käytännössä tämä tarkoittaa yksityishenkilöiden kohdalta sitä, että käytännössä mitään ei saa tuoda. Vaaditun kasvinterveystodistuksen saaminen yksityishenkilönä on käytännössä (lähes) mahdotonta. Jos joku sellaista kaupittelee, niin sen aitouteen kannattaa suhtautua vähintäänkin epäillen.

Tämä laki on minusta erittäin hyvä asia, sillä vältetään turhien ja vaarallisten kasvitautien sekä tuholaisten saapumista maahamme. Pahimmillaan niiden vaikutukset voivat olla todella suuret ja hallitsemattomat. Ja samalla vältytään turhien kasvin- ja tuholaistorjunta-aineiden käytöltä.

Meille ammattilaisille nämä todistukset ja määräykset ovat selkeitä ja osa normaalia toimintaa. Joten voit nyt sekä jatkossakin luottaa siihen, että meiltä kotimaisilta toimijoilta saatavat / ostettavat siemenet, taimet, hedelmät, jne. on taatusti puhtaita ja hyviä.

Tässä alla vielä Tullin virallinen tiedote aiheesta:

Ei omenaakaan EU:n ulkopuolelta

Uusi kasvinterveyslainsäädäntö rajoittaa matkailijoita tuomasta Euroopan unionin ulkopuolelta kasveja ja kasvituotteita ilman kasvinterveystodistusta. Uusi lainsäädäntö astuu voimaan 14. joulukuuta 2019.

Kasvinterveystodistus tarvitaan:

 • taimille, ruukkukasveille, viherkasveille,
  pistokkaille, varteoksille, mukuloille, juurakoille ja vastaaville lisäysmateriaaleille,
  kylvösiemenille,
  leikkokukille ja -oksille sekä
  tuoreille hedelmille, marjoille, vihanneksille ja juureksille.

Kasvinterveysvaatimusten ulkopuolella jäävät hedelmistä banaani, taateli, durio, ananas ja kookos.

Jatkossa matkustaja ei siis voi tuoda mukanaan tai tilata verkkokaupasta EU:n ulkopuolelta edes yhtä omenaa tai appelsiinia ilman lähtömaan kasvinterveystodistusta.

Yksityishenkilön on lähes mahdotonta saada kasvinterveystodistusta, joten tuoreita hedelmiä, marjoja ja vihanneksia ei voi käytännössä enää tuoda EU:n ulkopuolelta.

Kasvien maahantuontiehtoja on tiukennettu, jotta kasvintuhoojien leviäminen EU:n alueelle voidaan tehokkaammin estää.

Tulli valvoo matkustajatuontia – vapaaehtoisesta luovutuksesta ei aiheudu sanktiota

Tulli valvoo rajanylityspaikoilla matkustajatuontia. Kielletyt kasvit ja kasvituotteet voi jättää itärajan rajanylityspaikoilla jätesäiliöihin (liha- ja maitotuotteille on omat niille erikseen varatut säiliöt) ja lentokentillä ne voi luovuttaa tullivirkailijoille. Vapaaehtoisesta luovutuksesta ei aiheudu sanktioita. Toistuvasta tai törkeästä maahantuontikiellon rikkomisesta voidaan rangaista.

Ja Ruokaviraston tiedote:

Kasvien ja kasvituotteiden tuontivaatimukset EU:n ulkopuolelta muuttuvat 14.12.2019

EU:n kasvinterveyslainsäädäntö uudistuu 14.12.2019. Tällöin kasvien ja kasvituotteiden tuontisäännöt EU:n ulkopuolelta tiukentuvat. Muutoksen tarkoituksena on estää nykyistä paremmin kasvitautien ja tuholaisten leviämistä. Muutos koskee myös kasvien ja kasvituotteiden tuomista yksityishenkilönä.

Kasvinterveystodistus tarvitaan 14.12.2019 alkaen kaikille

 • taimille, ruukkukasveille, viherkasveille,
 • pistokkaille, varteoksille, mukuloille, juurakoille ja vastaaville lisäysmateriaaleille,
 • kylvösiemenille,
 • leikkokukille ja -oksille sekä 
 • tuoreille hedelmille, marjoille, vihanneksille ja juureksille

Käytännössä tämä tarkoittaa yleensä sitä, että näiden tavaroiden tuonti esimerkiksi matkatavaroiden mukana ei onnistu. Kasvinterveystodistusta on vaikea saada matkakohteista. Tuontiin kasvinterveystodistuksella liittyy useissa tapauksissa myös maksullinen kasvintarkastus maahan saapumisen yhteydessä.

Huomioi myös, että joillakin kasveilla on maahantuontikielto EU:n ulkopuolelta, jolloin niitä ei saa tuoda lainkaan. Maahantuontikiellossa ovat monet puuvartiset kasvit (esim. havukasvit, omenapuut, päärynäpuut, sitruspuut) sekä maa-aines.

Vaatimus kasvinterveystodistuksesta ja maahantuontikiellot koskevat sekä tuontia matkatavaroiden mukana että tilaamista verkkokaupoista. Jos tilaat kasveja tai siemeniä EU:n ulkopuolelta, varmista että saat niille kasvinterveystodistuksen.

Älä riskeeraa!

Euroopan komissio on tunnistanut kasvien matkustajatuonnin yhdeksi suurimmista kasvintuhoojien leviämisen riskeistä. Vaikka kasvi näyttäisi terveeltä, siinä voi olla esim. tuhohyönteisen munia tai kasvitauti, jonka oireet eivät vielä ole puhjenneet. Päättämällä ettet tuo ulkomailta kasvituotteita, autat suojelemaan kasvintuotantoa ja ympäristöä kasvintuhoojilta, jotka voivat pahimmillaan aiheuttaa vakavia vahinkoja.

Jos kuitenkin päätät tuoda ulkomailta mukanasi kasvituotteita, tutustu huolellisesti ohjeisiin ja selvitä onko kyseisen tuotteen tuonti sallittua ja mitkä ovat kyseistä tuotetta koskevat vaatimukset. 

Lisää aiheesta voit lukea Ruokaviraston sivuilta tai Tullin sivuilta.

Vaikka nuo ehdot ovat tiukkoja, niin sinun ei tarvitse huolestua. Ammattipuutarhurit saavat hankkia kaikkia vanhaan tapaan, nuo todistukset yms. ovat ihan normaali prosessi näissä muutenkin. Ja meille postimyyjille ehdot ovat jopa tiukemmat kuin muille, eli jatkossa meillä on oltava mm kasvipassit, toisin kuin perinteisillä kauppiailla. Joten jatkossa voit olla vieläkin varmempi, että taimet ovat terveitä, puhtaita ja juuri sitä mitä niiden kuuluukin olla.

Perinnepelargonit ja valo

Nostin jouluviikolla muutamat heikompikuntoiset oman talon perinnepelargonit talvivarastosta kasvilampun alle. Ne näyttivät sen verran heikkokuntoisille, että eivät välttämättä olisi selvinneet seuraavia kuukausia viileässä ja vähässä valossa. Tai ei ainakaan niin hyvin.

Ja katsopa mitä niille nyt kuuluu, kun ovat saaneet olla led-lampun alla kuukauden verran. Lehdet ovat vihreät kuin kesällä, uutta nuppua ja kasvua pukkaa minkä kerkeää. Ja mitään muuta en ole niille tehnyt, kuin nostanut ne tuohon valoon ja antanut pieniä määriä vettä etteivät kuivu. Noista saan pian jo ottaa uusia pistokkaita ja millaisen määrän ne ehtivätkään niitä tehdä kevään aikana, kun jossain kohtaa vaihdan mullat ja alan lannoittamaan niitä. Siitä kukkarunsaudesta puhumattakaan, minkä ne ehtivät kasvattamaan, kun kevään ensimmäiset kuukaudet eivät mene talvesta toipumiseen vaan kasvuun. Kyllä tuo kunnon kasvivalo on vaan ihan parasta, mitä kasveille olla voi!

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka jäälyhty jäälyhtyjen teko kasvien tuontikielto kasvien tuontivaatimukset kasvivalo kesäkukkien talvetus Kodin Kukat


Lisää samasta aiheesta