MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: maa edelleen sula vaikka lunta tuli, joko pääsee kylvämään?

Piha

Lumi tuli kuin tilauksesta suojaamaan puutarhan kasveja kiristyviltä pakkasilta. Maa on kuitenkin vielä sula, joten vältä vielä turhaa liikkumista pihamaalla. Ensimmäisiä, hidaskasvuisia kylvöjä voi jo aloitella, mutta älä suotta kiirehdi nopeampikasvuisten kanssa. Valolla on suuri merkitys!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lunta tulikin nyt viikolla oikein kunnolla etenkin Lounais- ja Etelä-Suomeen. Ja se tuli kuin tilauksesta ennen kiristyviä pakkasia, sillä lumi suojaa hyvin talvehtivia kasveja. Suurimmat lumikuormat toki kannattaa käydä tiputtamassa pois niin puiden ja pensaiden oksilta kuin kasvihuoneidenkin päältä.

Ainakin täällä lumi satoi ihan roudattomaan maahan. Ja vaikka nyt on ollut pieniä pakkasia, niin ainakin kun eilen kävin asiaa tutkimassa, niin lumen alla oli ihan sula maa. Paikat missä on liikuttu ovat toki jäässä, mutta paikat missä ei ole liikuttu ovat ihan sulaa ja jopa märkää. Eli ei ainakaan vielä kannata liikkua kasvimailla, nurmikoilla eikä missään muussakaan paikassa, jossa maa voi suotta tiivistyä tai liiskaantua liikkumisesta.

Sen suurempaa tarvetta ei onneksi olekaan liikkua tuolla, kun tuo lumikerros suojaa kasveja nyt sen kuin tarvitseekin, vaikka pakkaset hiukan kiristyvätkin.

Joko pääsee kylvämään? Valolla suuri merkitys

Monella niin kuin itsellänikin polttelee jo päästä kylvämään ensimmäisiä siemeniä. Ja miksei polttelisi, eihän sen mukavampaa puuhaa voi ollakaan!

Mutta ettei tulisi pettymyksiä tai ongelmia (taimet kasvaa liian isoiksi tai honteloiksi ennen kuin niitä pääsee siirtämään niitä ulos), niin ehkä hyvä malttaa vielä ja odottaa jokunen viikko. Etenkin jos ei ole hyvää kasvilamppua ja tilaa isommille taimille ennen ulos vientiä. Harmittaa vain, jos menee hyvät taimet ja kylvökset hukkaan sen takia.  Toki joitain chilejä yms. hidaskasvuisia pitääkin kylvää jo, jos meinaa saada niistä kunnon taimet ja satoa, mutta esim. tomaatit ja monet muut, niillä ei vielä hätää ole. Etenkin pelkällä luonnonvalolla kasvattaessa käy usein niin, että myöhemmin kylvetyt kasvaa samaan tahtiin, joskus jopa ohikin aikaisemmin kylvetyistä. Valolla kun on niin suuri merkitys. 

Itse pidän kaikki kylvökset aina led-lampun alla kasvamassa. Näin kylvöt onnistuvat tasaisesti ja taimista tulee napakoita ja hyvä juurisia. Ja ne myös taimettuvat nopeasti.

Testauskylvöillä apua kylvökuumeeseen

Jos oikein kovin polttelee päästä kylvöhommiin, niin hyvä tapa tyydyttää sitä on koekylvää pieniä määriä (esim. 10 kpl / laji)  vahoja siemeniä. Samalla tulee testattua niiden itävyys ja tietää tarviiko hommata uusia siemeniä vai toimiiko vanhat vielä. Näin pääsee hyvällä syyllä kylvöpuuhiin ja tuntemaan tuoreen mullan tuoksun.

Kevään kylvö- ja kasvatustarvikkeet

Jos tarvitset kylvöön ja jatkokasvatukseen tarvittavia tarvikkeita, kuten kasvatusnappeja, perliittiä, vermikuliittia, minikasvihuoneita, sumupulloja, juurtumisrouhetta, kylvöalustoja, altakastelumattoja, jne. niin olen koonnut ne yhteen paikkaan tänne.

Nämä ovat siis samoja ammattituotteita, joita käytän itsekin, pakkaan ne vain pienempiin eriin. Tuskin tarvitset kuitenkaan esim. tuhatta kappaletta kasvatusnappeja, tai 25 kg juurtumisrouhetta kerralla.

Kevään ensimmäinen kuvasto painoon ensi viikolla – haluatko saada sen kotiisi?

Ensimmäinen (=esikasvatettujen taimien) kuvasto on nyt saatu valmiiksi! Se lähtee painoon ensi viikolla ja jakeluun tammikuun lopussa / helmikuun alussa. Siinä on nyt sellainen määrä uutuuksia ja mielenkiintoisia lajikkeita, ettei varmaan koskaan ennen ole ollut. Ja sitten siellä on muutama todellinen jättiyllätysuutuus myös, mistä varmasti puhetta riittää tänä keväänä!

Esittelen nämä kaikki sinulle kotisivuilla jo ennen kuin kuvasto ilmestyy, jotta pääset ensimmäisten joukossa tutustumaan ja varaamaan, mutta lähetän toki kuvaston paperiversiona kotiinkin, jos haluat. Lähetän sekä tämän että kevään toisen kuvaston automaattisesti kaikille, jotka ovat tilanneet tuotteita viimeisen kolmen vuoden aikana, tai kuvaston nyt tilaaville. Isoja jakeluja en enää tee, ihan ilmastollisista ja taloudellisista syistä – ei ole kenenkään etu painaa ja lähettää ”turhia” kuvastoja. Ja tietenkin kuvastot tulevat myös kotisivuille sähköisesti selattavina.

Mutta jos haluat varmistaa paperisen, painetun kuvaston saapumisen postilaatikkoosi, niin käytähän laittamassa tietosi täällä ennen viikonloppua.

Talvisin terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkukat puutarhurin vihervinkki


Lisää samasta aiheesta