MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: mansikkamaan syyshuolto ja kesäkompostin rakentaminen

Piha

Elokuussa puutarhajätettä syntyy ja kaatopaikan sijaan ne voi sijoittaa omaan kesäkompostiin pihan perälle. Myös mansikkamaalta jätettä syntyy, kun suurimmat lehdet ja rönsyt leikataan pois ennen syyslannoitusta. Lue puutarhurin vinkit!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Mansikkamaan syyshuolto

Nyt kannattaa mansikkamaalta leikata suurimmat lehdet ja kaikki rönsyt pois. Heti lehtien ja rönsyjen leikkaamisen jälkeen annetaan syyslannoite ja mieluiten kastelulannoitteena, että ehtii varmasti tehota. Rohkeille kokeilijoille typpipitoinen kastelulannoitelisä noin kuukauden päästä, kun uudet lehdet kasvaneet. Vain osalle taimista ensimmäisenä syksynä, että näkee tulokset.

Jos tarvitset ammattipuutarhureiden käyttämää syyslannoitetta kastelulannoitteen muodossa niin olen pussittanut niitä sinulle pienempiin 500 g pusseihin (4,95 € / pss).

Kesäkomposti on helppo kasata

Nyt kun tuota leikkuu- ja raivausjätettä syntyy, niin ns. kesäkomposti on loistopaikka laittaa ne mitkä jää ”ylimääräisiksi” kasvimailta yms. Se on helppo tehdä ja palkaksi saat mehevät mullat – ja pienille onkimiehille onkimatoja.

  1. Laita pohjalle risuja tai muuta karkeaa ainesta.
  2. Tee kunnon kokoinen pohja, vähintään 1,5-2 metriä kanttiinsa. Pienemmän kanssa homma ei pidemmän päälle toimi.
  3. Kuivikkeeksi lehtiä, sahajauhoa, purua tai jotain vastaavaa. Sekaan vielä hiukan multaa ja kanankakkarakeita (tai vanhaa kompostia), niin komposti starttaa käyntiin helposti ja varmasti. 
  4. Jatka lisäämällä aina puutarhajätteitä 20-30 cm kerros ja sen päälle hiukan multaa.
  5. Kompostin päällä on hyvä pitää katteena kerros heiniä tai olkia, kuivumisen estämiseksi.
  6. Yleensä metrin kun alkaa olla korkeutta niin kannattaa tehdä jo toinen. Toki jotkut huimapäät on tehnyt jopa lähes 2 metrisiä rakennelmia, mutta siinä pitää olla sitten jo vähän ”hulluttelun halua” mukana, ja apurakenteitakin useimmiten.
  7. Vuosi-kaksi kypsyttelyä ja musta kulta on valmista käyttöön. Ja onkireissuille löytyy lierot helposti omasta takaa.

Terveisin puutarhurisi Juha

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka kesäkomposti Kodin Kukat Kodinkukat komposti puutarhurin vihervinkki syyslannoitus


Lisää samasta aiheesta