MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: muista nämä syysistutuksia tehdessä

Piha

Syksy on hyvää aikaa tehdä istutuksia. Perennoja istuttaessa ota huomioon, että multa painuu talven aikana yllättävän paljon. Anna kelien vielä viilentyä ennen syyssipulien istutusta, ja muista pari seikkaa tuijia istuttaessa. Lue puutarhurin vinkit!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Tuijien istutuksia syksyllä? Muista nämä

Jos olet istuttamassa tuijia, niin muistahan nämä pari juttua, ettei mene rahat hukkaan ja tule paha mieli istutuksen epäonnistuttua.

Eli tärkeää on:

  • Oikea istutussyvyys – ei yhtään syvempään kuin ruukun pinta. Tämä on oikeastaan se kaikkein tärkein ja yleisimmin ”mokattu” asia!
  • Jos juuristo on ”säkissä” sitä ei pureta ennen kuin istutuskuopassa. Siis juuristo on usein säkissä, vaikka onkin ruukussa. Monella toimittajalla on tapana tehdä avojuurisista taimista ns. ruukkutaimia, joita ne eivät siis oikeasti ole. Ei sillä, etteikö ne yhtä hyviä ole, mutta tuo on tärkeää hoksata istuttaessa. Kyseistä ohjetta ei taideta kovin usein muistaa kertoa taimien oston yhteydessä.
  • Jos kasvi vain ruukussa, niin avataan juuria hiukan.
  • Kunnon kastelu istuttamisen jälken!
  • Istutuspaikka saa jäädä syksyllä kumpumaiseksi. Maa painuu silti, vaikka sen tiivistäisi kuinka hyvin ja silloin on vaarana veden kerääntyminen istutuksiin syksyn / talven aikana.

Perennojen istutus – sama idea penkin suhteen

Perennojen syysistutuksen edut on varmasti monille tutut ja siksi valtaosa perennaistutuksista tuleekin tehtyä aina näin syksyllä. Se, mikä joskus meinaa yllättää itsenikin on uuden mullan painumisen määrä. Penkki painuu nimittäin yllättävän paljon talven aikana, vaikka kuinka on tullut poljettua tiiviiksi ennen istutusta. Vanhassa penkissä ei tietenkään käy näin, mutta jos uudet mullat laittaa niin sitten painumista tapahtuu ainaa ja joka kerta.

Aiheesta on tehty hyvä video, voit katsoa sen tästä:

Jyrsijät liikkeellä, torju ja ennakoi

Niinhän sitä pari kekoa oli ilmestynyt nurmikolle. Kesällä vuosia kestänyt myyräkarkotin lakkasi toimimasta ja se on aina ollut paikassa, mihin myyrät tykkäävät tulla. Tuo karkotin toimi uskollisena vartijana reilut kahdeksan vuotta saarnipuun juurella ja piti tunkeilijat loitolla täydellisen hyvin, mutta nyt se hyytyi. Pitää vielä tutkia, jos vaikka vain akkupatterit olisi menneet loppuun ja ne saisi vaihdettua. Mutta laitan heti uuden karkottimen, ettei tuo kutsumaton vierailija ala luulemaan, että se saa vallata paikan itselleen ja tehdä talvella tuhojaan. Varmaan siinä menee muutama viikko kun ne ”taistelevat” reviiristä, mutta tiedän jo nyt, että myyrä väsyy ennemmin kuin karkotin ja muuttaa muualle. Aluksi tekee kyllä kolojaan ja kekojaan siihen ympärille, mutta reviirieläimenä se kyllä häipyy eikä takaisin tule.

Myös hiiret alkavat etsimään talvikotejaan. Ei ne vielä asetu, mutta tutustuvat paikkoihin. Siksi onkin tärkeää, että karkottimet ovat paikoillaan jo nyt ja kertovat niille, ettei niiden ole hyvä tulla tänne talveksi. Itselläni on paristokäyttöiset ja ladattavat mallit käytössä vintillä, aitoissa ja kellarissa. Myrkkyjä en käytä, enkä loukkuja. Niistä on ihan liikaa vaivaa ja myös omat riskinsä. Toki jos olisi rottia, näätiä tai oravia, niin nekin pysyisivät näillä pois, mutta niitä ei minulla täällä ole.

Syyssipulien istutuksilla ei vielä kiire – odotetaan maan jäähtymistä

Syysipulien tarjonta on nyt parhaimmillaan ja ne kannattaakin hankkia nyt, sillä parhaat, tai ainakin ne mitä itse olisi halunnut, loppuvat yleensä aina ensin.

Istuttamisella sen sijaan ei ole vielä kiirettä, ei ainakaan etelä- ja keski-Suomessa. Pohjoisessa maat alkavat viiletä siihen tahtiin, että siellä päästään istutuspuuhiin hiljalleen. Maan on siis hyvä jäähtyä pysyvästi alle +10°C-asteen. Silloin sipulit juurtuvat, mutta eivät lähde vielä kasvuun.

Tutustu syksyn kukkasipulivalikoimaani! 

Syysterveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

hiirikarkotin Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkukat myyräkarkotin puutarhurin vihervinkki syysistuttaminen syysistutukset


Lisää samasta aiheesta