MAINOS

Puutarhurin vihervinkki: mullanvaihto – näillä vinkeillä onnistut

Piha

Keväinen mullanvaihto on kirjaimellisesti käsillä. Mutta onko mullat vaihdettava joka kevät? Ei välttämättä. Puutarhurimme vinkkaa tavoista, joilla kotipuutarhurikin pääsee vähemmällä. Lue puutarhurin vinkit!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Keväinen huonekasvien mullanvaihto alkaa olla ajankohtaista, ja eihän tuoreen mullan tuoksua ja tuntua voi millään vastustaa!

Itse en vaihda kokonaan uutta multaa kuin ihan muutamalle huonekasville. Niillekin lähinnä sen takia, että ne tarvitsevat hiukan lisää tilaa juurilleen, eli pykälää isommat ruukut tai sitten jaan niitä osiin. Muille lähinnä vain kaavin pintamullat pois, työnnän lannoitekävyt ruukkuihin ja lisään uutta multaa päälle.

Minulta usein kysytään, että eikö huonekasvien multa olekaan pakko vaihtaa joka kevät? Minulla on siihen omat keinoni, miksi ei tarvitse. Eikä ne oikeastaan ole sen ihmeellisempiä, kuin se, että silloin kun vaihdan mullat kokonaan, niin lisään mullan joukkoon kastelukiteitä ja juurtumisrouhetta. Kastelukiteet pitävät mullan eloisana sekä antavat anteeksi hiukan huolimattomalle kastelijalle, ja juuret saavat tärkeää apua tuosta juurtumisrouheen mykoritsasta

Käytännössä nuo molemmat ”lisäaineet”  toimivat siis helposti pari-kolme jopa neljäkin vuotta, ja kun vain lannoituksesta huolehtii niin siinäpä se. Kasvit kasvavat, viihtyvät ja kukkivat upeasti. Jos et ole ennen kokeillut lisätä noita kahta ”taika-ainetta” mullan joukkoon, niin suosittelen lämpimästi. Yllätyt, ja yllätät muutkin kasvulla ja helppohoitoisuudella!

Mullanvaihto pähkinänkuoressa:

  1. Vie kasvit lämpimään suihkuun ja kastele ne hyvin, myös lehtien alapinnat. Multakin saa kostua kunnolla, silloin se irtoaa ruukusta parhaiten.
  2. Nosta multa lämpimään ja tarvittaessa kastele kosteaksi jo edellisenä päivänä.
  3. Käytä vain hyviä multia. Lähinnä kukkiville kukkamultaa, ja viherkasveille kookosmultaa, tai kookos- ja viherkasvimullan sekoitusta (puolet ja puolet).
  4. Kastelukiteitä laitetaan mullan sekaan aina, paitsi altakasteluruukkuin. kastelukiteet ovat loistavia mullan kuohkeuttajia ja kosteuden tasaajia. Nuo kiteet jos mitkä ovat meidän puutarhureiden salaisia aseita.
  5. Vaihda ruukku vain tarvittaessa, eli jos juuret on aivan liian ahtaan oloisena ruukussa ja multatila on loppunut. Silloinkin valitse vain hiukan isompi ruukku, en mitään jättisuurta. Kaikille ei tarvitse vaihtaa ruukkua, eikä edes koko multaa. Etenkin isoille kasveille riittää vallan mainiosti kun vaihtaa vuosittain vain pintamullan, ja kokonaan 2-3 vuoden välein, jopa harvemminkin, kun pidetään huoli hyvästä lannoituksesta ja juurtumisrouhetta mullan joukossa.
  6. Itse mullanvaihto onkin sitten helppo homma. Kasvi kipataan varovasti mutta napakasti pois ruukusta. Poista vanha multa mahdollisimman hyvin, kuitenkaan juuria rikkomatta. Leikkaa pois huonot juuret, ja usein voi leikata hiukan terveiden juurien päitäkin, se nimittäin lisää uusien juurien kasvua. Laita ruukun pohjalle joko saviruukun palasia tai lecasoraa, jotta liika vesi pääsee valumaan pois ruukusta.
  7. Laita uutta multaa ruukun pohjalle niin että kasvi tulee oikeaan syvyyteen. Lisää multaa reunoille napakasti painellen ja lopuksi vielä päälle. Jätä n.2-3 cm ns. kasteluvaraa.
  8. Lopuksi kastele kasvi vielä kertaalleen ja painele samalla multa vielä kertaalleen tiiviiksi ja katso, että kasvi jää hyvään asentoon.
  9. Peruslannoitus hoituu kun laittaa muutaman lannoitekävyn mullan joukkoon. Lisälannoitukset kasvukaudella tarpeen mukaan. 

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay

Lue myös nämä vihervinkit!

Puutarhurin vihervinkki: siementen kylmäkäsittely
Puutarhurin vihervinkki: harsosääsket, taimikasvattajan vitsaus – torju ja ennakoi
Puutarhurin vihervinkki: kevään kylvöaikataulu

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

huonekasvi huonekasvien hoito huonekasvien lannoitus Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkukat mullanvaihto puutarhurin vihervinkki